Η Ρωσία βουλιάζει στην ύφεση

Η Ρωσία βουλιάζει στην ύφεση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά το 2009, η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% τον Νοέμβριo σε σχέση με έναν χρόνο πριν λόγω των κυρώσεων από τη Δύση και τη μεγάλη διολίσθηση των τιμών πετρελαίου, προμηνύοντας ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών μέσα στους επόμενους μήνες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει το 10%, τονίζοντας πως η επιδείνωση της οικονομίας οφείλεται στη ραγδαία πτώση των τιμών πετρελαίου.

Εντάθηκε, κατά συνέπεια, η πτώση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας χθες απώλειες έως και 7% αφού το υπουργείο Οικονομίας ανήγγειλε τη συρρίκνωση της οικονομίας λόγω της μεγάλης υποχώρησης της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις επενδύσεις. Σε μια ακόμη προσπάθεια να στηρίξει τις ρωσικές εταιρείες που χρειάζονται συνάλλαγμα για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τους προσφέρει δάνεια σε δολάρια και ευρώ. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως υπέγραψε διάταγμα για την εξασφάλιση ενός τρισ. ρουβλίων (19,6 δισ. δολαρίων) σε ρωσικές τράπεζες για να ενισχύσει τη ρευστότητά τους. Από την περασμένη εβδομάδα έχουν διοχετευθεί δάνεια 2,4 δισ. δολαρίων στην Trust Bank που βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης.

Οι τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση έχουν οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων 100 δισ. δολαρίων μέσα στο 2014, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 400 δισ. δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009. Προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι στις αγορές συναλλάγματος, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε προ εβδομάδων την αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 17% από το 10,5%, εκτός των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του ρουβλίου και τη χθεσινή ανακοίνωση για την παροχή δανείων σε δολάρια και ευρώ στις ρωσικές επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, βάσει του διατάγματος του υπέγραψε χθες ο κ. Μεντβέντεφ, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί λίστα με το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα παραχωρηθεί στις ρωσικές τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, η οποία έχει εξαντληθεί από τις μαζικές εκροές κεφαλαίων.

Η καθίζηση του μεταποιητικού κλάδου καταδεικνύεται από την υποχώρηση του δείκτη διευθυντών προμηθειών της HSBC στις 48,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 51,7 μον. τον Νοέμβριο, διολισθαίνοντας σε επίπεδα κάτω των 50 μον. που είναι το κομβικό σημείο ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση. Από τη δραματική πτώση του ρουβλίου, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2003, δηλαδή από τότε που η HSBC παρακολουθεί τον μεταποιητικό κλάδο. Ως εκ τούτου, η άνοδος του πληθωρισμού σε διψήφια στοιχεία θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο, που εάν επιβεβαιωθεί θα δυσχεράνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Το ρούβλι κυμαίνονταν χθες έως το χαμηλό των 59,14 έναντι του δολαρίου.

Πολλές ρωσικές εταιρείες και τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις αγορές κεφαλαίου της Δύσης ύστερα από τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις των κυβερνήσεων της Ευρώπης, των ΗΠΑ αλλά και άλλων ισχυρών κρατών, καταδικάζοντας τη στάση της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία από την προσάρτηση της Κριμαίας και έπειτα, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2014.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή