Σαμαράς: Κρίνεται η παραμονή στην Ε.Ε.

Σαμαράς: Κρίνεται η παραμονή στην Ε.Ε.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρό διακύβευμα της παραμονής ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θέτει, ενόψει της 25ης Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η πολιτική που εξαγγέλλει οδηγεί σε απομόνωση από τους εταίρους της χώρας και σε χρεοκοπία.

Σε διπλή παρέμβασή του, χθες, αφενός κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αφετέρου κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς υπήρξε σαφής για την τακτική του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της, όπως την αποκάλεσε ο κ. Κάρολος Παπούλιας, «μεγάλης στιγμής» των εθνικών εκλογών.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Από τον αγώνα αυτό εξαρτάται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη… αντιλαμβάνεστε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με αίσθημα υπέρτατης ευθύνης απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας», ανέφερε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που λίγες ώρες αργότερα επιτέθηκε ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να απαντήσει πού θα βρει τα χρήματα για όσα εξαγγέλλει.

Οικοδομώντας το δίλημμα προς τους πολίτες, ο κ. Σαμαράς, από το βήμα της Εκτελεστικής της Ν.Δ., υποστήριξε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθήσει να κάνει μόνον κάποια απ’ όσα λέει, θα λείψουν από την ελληνική οικονομία 35-38 δισεκατομμύρια» (7 δισ. από την τελευταία αξιολόγηση, 6 δισ. από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και 10 δισ. που θα πρέπει να αντλήσουμε, να πάρουμε από τις αγορές και επιπλέον 15 δισ. από την τρέχουσα στήριξη της ΕΚΤ στη ρευστότητα των τραπεζών). «Πού θα τα βρουν αυτά τα 35 με 38 δισ.;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει σαφή θέση τι θα κάνει, εάν εκλεγεί, στις 28 Φεβρουαρίου, όταν θα λήξει και η δίμηνη παράταση του τωρινού προγράμματος.

Η επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά κατέληξε σε ένα σαφές συμπέρασμα: «Αν θεωρητικά κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα έμπαινε στη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και θα έφτανε τελικά, δυστυχώς, στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Διότι όταν δεν μπορείς να ξεπληρώσεις δάνεια που λήγουν, όταν δεν μπορείς να πληρώσεις τόκους του χρέους σου, όταν είσαι αποκλεισμένος από τις αγορές και όλοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αυτό με δυο λόγια είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας!».

«Συμμαχία των ακραίων»

Η σκληρή επίθεση του πρωθυπουργού προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε μόνον στο οικονομικό πρόγραμμα της Κουμουνδούρου και στις αποκλίνουσες απόψεις στο εσωτερικό της για το ευρώ. Διότι ο πρωθυπουργός επέμεινε, για άλλη μία φορά, στην ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χ.Α., κάνοντας λόγο για «συμμαχία των ανεύθυνων και των ακραίων», που «ακύρωσε οριστικά και κάθε δυνατότητα συναίνεσης!». Απέδωσε σε αυτή την… «ανίερη» συμμαχία την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. αποτελεί εγγυητή για την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, «την οποία εκείνοι υπονομεύουν», την ανάπτυξη «που μόλις άρχισε και εκείνοι προσπαθούν να ματαιώσουν» και τη δημοκρατική ομαλότητα «την οποία εκείνοι δυναμιτίζουν με κάθε τρόπο».

Στο εναρκτήριο λάκτισμα της επίσημης προεκλογικής περιόδου, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νίκη της Ν.Δ. Εμφανίστηκε, δε, να εδράζει την αισιοδοξία του για την τελική ανατροπή του δημοσκοπικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός μεν στο ότι «ο λαός δεν ξεχνά ποιοι τον έσυραν σε εκλογές που δεν τις ήθελε», αφετέρου δε γιατί, όπως είπε, «μόνο στη Ν.Δ. έχουμε πολιτική και πρόγραμμα για την εύθραυστη ελληνική οικονομία, που ναι μεν έκανε μεγάλα άλματα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αλλά δεν βγήκαμε ακόμη πλήρως από την κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή