Πρόστιμο – μαμούθ ύψους 10,2 εκατ. στον «Γερμανό»

Πρόστιμο – μαμούθ ύψους 10,2 εκατ. στον «Γερμανό»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόστιμο 10,25 εκατ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα που έχει επιβάλει ποτέ η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τιμωρήθηκε η εταιρεία «Γερμανός», η οποία από το 2006 ανήκει στον όμιλο του ΟΤΕ. Σύμφωνα με την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής, η εταιρεία για 22 ολόκληρα χρόνια, από το 1990 έως το 2012, επέβαλε περιορισμούς στις τιμές μεταπώλησης των προϊόντων στα καταστήματα που λειτουργούσαν με το σύστημα δικαιόχρησης (franchising), ενώ επίσης δεν επέτρεπε τις αμοιβαίες προμήθειες μεταξύ δικαιοδόχων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση έπειτα από καταγγελίες δικαιοδόχων και επεκτάθηκε σε αυτεπάγγελτη έρευνα για να διακριβωθεί, μεταξύ άλλων, αν η εταιρεία «Γερμανός» α) έχει καθορίσει με άμεσο και έμμεσο τρόπο τις τιμές μεταπώλησης των δικαιοδόχων της, τόσο μέσω συμβατικών όρων όσο και μέσα από τις διαδικασίες λειτουργίας του δικτύου (π.χ. ηλεκτρονικό κλείδωμα του συστήματος), καθώς και β) έχει υποχρεώσει τους δικαιοδόχους να προμηθεύονται αποκλειστικά τα προϊόντα που διακινούν στα καταστήματά τους από την ίδια, και περιόρισε έτσι τις προμήθειες μεταξύ των δικαιοδόχων του δικτύου της. Οι εν λόγω πρακτικές συνιστούν περιορισμούς ιδιαίτερης σοβαρότητας κατά τις κείμενες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις.

Στην πορεία πολλοί από τους καταγγέλλοντες παραιτήθηκαν χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί αρνητικά η έρευνα της υπόθεσης, η οποία συνεχίστηκε ως αυτεπάγγελτη.

Η απόφαση αυτή είναι η τρίτη η οποία αφορά περιορισμούς στον καθορισμό των τιμών σε δίκτυα franchising μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η πρώτη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε εκδοθεί το 2008 κατά της Dia Hellas, στην οποία είχε επιβληθεί τότε πρόστιμο 5,19 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε το 2010 ανάλογη απόφαση σε βάρος της Carrefour-Μαρινόπουλος στην οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι βάσει του δικαίου του ανταγωνισμού ο δικαιοπάροχος δικαιούται να ορίζει ανώτατες ή προτεινόμενες τιμές, απαγορεύεται όμως να καθορίζει άμεσα ή έμμεσα τις λιανικές τιμές στα προϊόντα που διαθέτουν οι δικαιοδόχοι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή