Παράσταση μπεστ σέλερ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι είναι ένα πολύ προσωπικό και πολύ ζόρικο βιβλίο, έγινε αμέσως μπεστ σέλερ. Πραγματικό μπεστ σέλερ. Ο Αύγουστος Κορτώ (Πέτρος Χατζόπουλος) έγραψε πέρυσι «Το βιβλίο της Κατερίνας» (εκδ. Πατάκης), ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, μόνο που αφηγήτρια είναι η ήδη νεκρή μητέρα του.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης γοητεύτηκε αμέσως από το βιβλίο. Ξεκίνησε τις σκηνικές παρουσιάσεις με τη μορφή αναλογίου πέρυσι. Με το ίδιο team: τη Λένα Παπαληγούρα στον μονόλογο της Κατερίνας και τον Λόλεκ να τη συνοδεύει με την κιθάρα.

Εδώ και λίγες εβδομάδες, από τις 28 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ και κάθε Παρασκευή γύρω στα μεσάνυχτα, στο θέατρο «Θησείον» γίνεται το αδιαχώρητο. Επιστρατεύονται μαξιλάρια, το κοινό περιμένει υπομονετικά μέχρι να καθίσει (κι ας έχει ξεκινήσει επί τούτω αργά το βράδυ από το σπίτι του) και παρακολουθεί αυτούς τους τρεις ανθρώπους (τον Λόλεκ, τον Γιώργο Νανούρη και τη Λένα Παπαληγούρα) σε μια παράσταση καθηλωτική, συγκινητική, άμεση, λυτρωτική εντέλει.

Χωρίς τίποτα. Μόνο η κιθάρα του Λόλεκ ξεχωρίζει στη σκηνή δίπλα στο λουλουδένιο φόρεμα της Λένας Παπαληγούρα. Ο Γιώργος Νανούρης κάθεται ανάμεσα στους θεατές (στην πρώτη σειρά, πίσω από αυτούς που κάθονται κατάχαμα στα μαξιλάρια) και κουνάει έναν φακό. Εναν απλό φακό. Αυτός φωτίζει το πρόσωπο και τις εκφράσεις, αυτές τις συγκλονιστικές εκφράσεις του προσώπου της Λένας Παπαληγούρα που εκστομίζει όλα εκείνα που έγραψε ο Κορτώ, όλα εκείνα που αφηγείται η Κατερίνα.

Και οι θεατές απλώς μένουν ακίνητοι. Κάπου κάπου ακούγεται ένας λυγμός, ένα χέρι που αναζητεί χαρτομάντιλα στο βάθος της τσάντας. Και στο τέλος, το εντονότατο χειροκρότημα, που φέρνει πολλές φορές στη σκηνή τούς τρεις αυτούς ανθρώπους για να τους ευχαριστήσει. Και εμμέσως ευχαριστεί τόσο τον δημιουργό αυτού του βιβλίου που έγινε παράσταση όσο και εκείνη τη βασανισμένη αλλά γενναία γυναίκα, την Κατερίνα.

Εξω, στο φουαγιέ ο κόσμος δεν φεύγει. Περιμένει τους τρεις συντελεστές. Αλλοι είναι έξω στον δρόμο, στην οδό Τουρναβίτου, κάποιοι δεν συγκρατούν τα δάκρυά τους.

Ενα βιβλίο που καταπιάνεται με πολύ δύσκολα ζητήματα, που αγγίζει την ψυχασθένεια, την ομοφυλοφιλία, αλλά, πάνω απ’ όλα, την αγάπη, γίνεται θεατρική παράσταση, εξίσου άμεση και εξίσου αποκαλυπτική με τις σελίδες του βιβλίου. Ο Λόλεκ με τις νότες του υπογραμμίζει τις εντάσεις του λόγου. Ο Γιώργος Νανούρης με εξυπνάδα, φαντασία και τρυφερότητα σκηνοθέτησε ένα δύσκολο κείμενο. Και η Λένα Παπαληγούρα, που κάθε φορά είναι και πιο ώριμη στη σκηνή, παρότι σε τίποτα δεν παραπέμπει στην υπέρβαρη και μεγαλύτερη ηλικιακά Κατερίνα, καθηλώνει.

Από τις 13 Ιανουαρίου προστίθεται ακόμη μία παράσταση: κάθε Τρίτη στις 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή