Τον Φεβρουάριο ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας crowdfunding

Τον Φεβρουάριο ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας crowdfunding

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aρχές Φεβρουαρίου του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η ελληνική πλατφόρμα crowdfunding. Επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό ιδιωτών να πραγματοποιούν μικρές επενδύσεις σε καινοτόμους ιδέες, με αντάλλαγμα μετοχές των εταιρειών που θα δημιουργηθούν. Οι δημιουργοί αυτής της πλατφόρμας, με την επωνυμία Winners Fund, είναι τρία στελέχη με εμπειρία στον χώρο του private equity. Πρόκειται για τους κ. Γ. Τσακίρη (με πολυετή παρουσία στον τραπεζικό και επενδυτικό κλάδο), Κων/νο Παρίσση (δικηγόρο και οικονομολόγο με έδρα τις Σέρρες, αλλά με προϋπηρεσία σε μεγάλα γραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) και τον Γ. Ξανθάκη (προέρχεται από την πληροφορική, αλλά την περίοδο 2011-2013 ήταν γενικός διευθυντής της Oxygen Capital ΑΧΕΠΕΥ). Σε δηλώσεις τους στην «K», οι τρεις ιδρυτές της Winners Fund υποστηρίζουν ότι από το 2010 μέχρι σήμερα αντλήθηκαν διεθνώς μέσω crowdfunding περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα λειτουργούν διεθνώς 786 πλατφόρμες crowdfunding, οι 200 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη, με τη Βρετανία να κατέχει ηγετική θέση. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τελευταίο παράδειγμα τη Γερμανία, αναμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να γίνει πιο φιλικό το crowdfunding και άλλες εναλλακτικές μορφές επένδυσης/χρηματοδότησης.

Στην Ελλάδα, το πλαίσιο για την ύπαρξη τέτοιων χρηματοδοτήσεων δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό. Ομως, οι ιδρυτές του Winners Fund υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα μπορεί να λειτουργήσει με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, με αυξημένες δυνατότητες προστασίας των ιδιωτών που θα τοποθετούν χρήματα και των νέων (ή όχι και τόσο νέων) επιχειρηματιών που προωθούν καινοτόμους ιδέες και αναζητούν χρηματοδότηση. Μάλιστα, θα ξεκινήσει στα αγγλικά με στόχο να προσελκύσει και ιδιώτες/επενδυτές από το εξωτερικό. Μεταξύ των βασικών αρχών του μοντέλου είναι πως κάθε καμπάνια άντλησης κεφαλαίων θα διαρκεί περί τους δύο μήνες (μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η διάρκειά της), η πλατφόρμα θα αμείβεται μόνο από αυτόν που «σηκώνει» κεφάλαια (προμήθεια 5% επί του ποσού), το ελάχιστο ποσό θα είναι 24.000 ευρώ (δηλαδή το ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, όπως επιβάλλει ο νόμος) και το ελάχιστο ποσό που θα μπορεί να επενδύσει ένας ιδιώτης θα είναι τα 20 ευρώ.

Για να πάρουν, βέβαια, τα κεφάλαια όσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Winners Fund πρέπει να καλύψουν τις απαιτήσεις του νόμου. Για παράδειγμα, πρέπει να εκδώσουν ενημερωτικό δελτίο στην περίπτωση που θέλουν να αντλήσουν περισσότερα από 100.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον, για να τους πιστωθούν τα κεφάλαια πρέπει να έχουν προχωρήσει στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας και να έχουν έτοιμο τον πίνακα μετόχων, όπου φαίνεται η συμμετοχή κάθε επενδυτή ανάλογα με το ποσό που τοποθέτησε. Οι νέοι επιχειρηματίες παροτρύνονται να διαθέσουν μέχρι και το 49% της εταιρείας τους, αλλά το ακριβές ποσοστό είναι δική τους απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή