Norman Atlantic: Επιφυλάξεις για διασωθέντες

Norman Atlantic: Επιφυλάξεις για διασωθέντες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονο εκνευρισμό έχει μετατραπεί πλέον η αρχική δυσφορία των ελληνικών αρχών αναφορικά με τις παλινωδίες των αντίστοιχων ιταλικών στην προσπάθεια ταυτοποίησης και καταγραφής όλων των διασωθέντων, των θυμάτων και του αριθμού των αγνοουμένων από τη φωτιά που ξέσπασε πριν από σχεδόν μία εβδομάδα στο «Norman Atlantic», σημαίας Ιταλίας, λίγο μετά την αναχώρησή του από την Ηγουμενίτσα τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής. Με βάση τα νεότερα στοιχεία, επισήμως οι ελληνικές Αρχές ανακοινώνουν ότι ο συνολικός αριθμός των μέχρι στιγμής νεκρών είναι εννέα, εκ των οποίων δύο Ελληνες, τέσσερις αλλοδαποί και ακόμα δύο μη ταυτοποιημένοι σοροί. Επιπλέον, σημειώνεται ότι εντοπίστηκε μία σορός αγνώστων λοιπών στοιχείων από διασωστικές δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής στη θάλασσα, η οποία λόγω αντίξοων συνθηκών δεν κατέστη εφικτό να περισυλλεγεί.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα/ Ελληνική Ακτοφυλακή, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη 19 ατόμων, από τους οποίους οι 10 είναι Ελληνες, μετά και την προσθήκη στη λίστα των αγνοουμένων τού -μέχρι πρότινος θεωρούμενου θανόντα- Γεώργιου Δούλη. Μέχρι και χθες συνεχίζονταν οι προσπάθειες ταυτοποίησης διασωθέντων και επίσημης καταγραφής τους, εν μέσω λαθών και παραλείψεων. Για παράδειγμα, υπήρξε καταγγελία διασωθέντων ότι, κατά την ταυτοποίησή τους, τα ονόματα που κατέγραφαν οι Ιταλοί στα αγγλικά ήταν λάθος, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η σύγχυση.

Ετσι εξηγείται, μεταξύ άλλων, και το πώς βρέθηκαν δεκάδες διασωθέντες να μην περιλαμβάνονται στη λίστα των επιβατών του μοιραίου πλοίου. Ενδεικτικό επ’ αυτού είναι και η επίσημη ανακοίνωση των ελληνικών αρχών, όπου τονίζεται ότι «διατηρούμε επιφυλάξεις για τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων που μπορούμε να ανακοινώσουμε, καθώς στα μέχρι τώρα στοιχεία που μας έχουν διαβιβάσει οι ιταλικές αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις καταγραφές των ονομάτων». Ακόμα ένας λόγος που πιθανώς να συντελεί στο γενικότερο κομφούζιο είναι και η πιθανότητα να έχουν κοπεί κάποια εισιτήρια χειρόγραφα στο λογιστήριο του πλοίου, αφότου αυτό αναχώρησε. Τα εν λόγω εισιτήρια πιθανότατα δεν φαίνονται σε κανένα σύστημα και γι’ αυτό εκτιμάται ότι μπορεί κάποιοι από τους διασωθέντες να μη βρίσκονται στη λίστα των επιβατών.

Εν τω μεταξύ, χθες το μεσημέρι, το «Norman Atlantic» ρυμουλκήθηκε έως το λιμάνι του Μπρίντιζι, μια επιχείρηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς καθώς οι καιρικές συνθήκες σημείωσαν αισθητή βελτίωση. Το πλοίο θα ερευνηθεί διεξοδικά ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι σε αυτό, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η εισαγγελική έρευνα για την εξακρίβωση των ακριβών αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο γκαράζ του πλοίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε χθες το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η Εισαγγελία του Μπάρι προχώρησε στην άσκηση δίωξης και σε βάρος δύο εκπροσώπων της εταιρείας ΑΝΕΚ και δύο μελών του πληρώματος, με τις κατηγορίες της πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και πρόκλησης ναυαγίου εξ αμελείας. Ανάλογες κατηγορίες αντιμετωπίζουν επίσης ο πλοιοκτήτης και καπετάνιος του πλοίου, αμφότεροι Ιταλοί.

Πλοίο με 450 μετανάστες

Παράλληλα, σε άλλο περιστατικό, η ιταλική ακτοφυλακή οδήγησε χθες σε ασφαλή λιμένα ακόμα ένα εμπορικό πλοίο που εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο, φορτωμένο με περίπου 450 μετανάστες. Πρόκειται για το πλοίο «Ezadeen», σημαίας Σιέρα Λεόνε, το οποίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Κρότωνα, μετά την ανάληψη του ελέγχου του από τις ιταλικές αρχές. Ανάλογο περιστατικό συνέβη τρεις ημέρες νωρίτερα με το «Blue Sky M», στο οποίο επέβαιναν περίπου 760 μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή