Bόλτα στις καλύτερες αγορές τροφίμων της Ευρώπης

Bόλτα στις καλύτερες αγορές τροφίμων της Ευρώπης

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε πρόκειται για παραδοσιακούς πάγκους είτε για τη σύγχρονη διατροφική τάση που ακούει στο όνομα «φαγητό δρόμου», ένα είναι σίγουρο: οι ευρωπαϊκές αγορές προσφέρουν νόστιμες λιχουδιές και πολύ πρωτότυπα δώρα για την επιστροφή στο σπίτι!

1 | Markthal, Ρότερνταμ

Η νέα αγορά του Ρότερνταμ, η κατασκευή της οποίας κόστισε 175 εκατομμύρια ευρώ, προκαλεί… έκρηξη αισθήσεων. Το κτίριο, σχεδιασμένο από το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο MRDVH, άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο και έχει το σχήμα πετάλου – κατά μήκος του είναι χτισμένοι οι όροφοι, που υψώνονται έως την οροφή της αγοράς και στεγάζουν τα 100 καταστήματα και πάγκους. Μπορείτε να δοκιμάσετε πικάντικα λουκάνικα από το Σουρινάμ ή παγωτό γιαούρτι στης «Amy’s». Οσο για τα δώρα που θα προμηθευτείτε από εδώ – αντί σουβενίρ: τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από μια ολόκληρη ρόδα τυριού γκούντα ή από ένα πόδι ιβηρικού χαμόν. Η αγορά μένει ανοιχτή έως αργά και σφύζει από ζωή όλες τις ώρες, αφού διαθέτει ακόμη και μπαρ.

> markthalrotterdam.nl

2 | Dalston Food Market, Λονδίνο

Το Ντάλστον, μια περιοχή ευρέως γνωστή ως η γειτονιά με τα καλύτερα πάρτι του Λονδίνου, εξελίσσεται επίσης σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Η πρώην υπαίθρια «Γιορτή Δρόμου» και οι «Νυχτερινές Ιστορίες» είναι διοργανώσεις που προσείλκυαν στο παρελθόν χιλιάδες επισκέπτες, ενώ το Shopping Village στη Ridley Road εξακολουθεί να είναι ένα κομμάτι της Αφρικής που αξίζει να γευτείτε. Η νέα εβδομαδιαία αγορά του Ντάλστον, όμως, που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 16 Νοεμβρίου στο γήπεδο της Ακαδημίας Petchey, είναι το ιδανικό μέρος για pressies (κονσέρβες, αλλαντικά, φυτά και λουλούδια) καθώς και για χειμερινά σνακ: σουβλάκι, gyoza και πίτσα – θα τα βρείτε όλα στο μενού του «Born & Raised». Επιπλέον αξίζει να δοκιμάσετε τα κορεάτικα μπουρίτο του «Kimchinary». Στο λογαριασμό που διατηρεί η αγορά στο Τwitter, θα βρείτε τα νέα καλούδια των μικροπωλητών.

> dalstonfoodmarket.com

3 | Kauppatori, Ελσίνκι

Η πιο διάσημη αγορά της Φινλανδίας φημίζεται για την αξιοζήλευτη τοποθεσία της: βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα παγωμένα νερά της Βαλτικής που περιτριγυρίζουν το λιμάνι του Ελσίνκι. Αν καταφέρετε να αποφύγετε τους γλάρους που εμφανίζονται από το πουθενά και πλατσουρίζουν στα νερά λες και είναι κομπάρσοι στην ταινία του Χίτσκοκ «Τα πουλιά», θα βρεθείτε στο καλύτερο μέρος επί γης για φρέσκο ψάρι. Η ρέγκα και ο σολομός είναι οι σπεσιαλιτέ και σερβίρονται ζεστά με βραστές πατάτες για συνοδευτικό. Στην αγορά υπάρχουν περίπου 30 πάγκοι – κάποιοι, μάλιστα, διαθέτουν και θέρμανση. Αν αναζητάτε κάποιο εκκεντρικό δώρο, υπάρχει πάντα ο τάρανδος: παλαιωμένος, καπνιστός ή αποξηραμένος (σαν αλλαντικό).

> visithelsinki.fi

4 | Village Market, Βερολίνο

Το θρυλικό δίδυμο της διασκέδασης Danny Faber και Andreas Socknick ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανοίξουν το «Neue Heimat» (Νέο Σπίτι). Πρόκειται για έναν νέο χώρο βόρεια του σιδηροδρομικού σταθμού Warschauer Strasse στο Friedrichshain. Κάθε Κυριακή στην «αγορά του χωριού» σάς περιμένει ένα φλιτζάνι ζεστό κρασί και ένας χιονάνθρωπος φτιαγμένος από μάρτσιπαν. Εναλλακτικά, μπορείτε να απολαύσετε παγωτό γιαούρτι από το φορτηγό του «Mr. Whippy’s» ή να χορτάσετε με ένα λαχταριστό μπέργκερ στο «Gorilla BBQ», το στέκι των χίπστερ. Στην αγορά θα βρείτε επίσης έργα τέχνης, πάγκους με χειροποίητα είδη, ζωντανή μουσική, DJs, ενώ διοργανώνονται ακόμη και θεατρικές παραστάσεις.

> neueheimat.com

5 | Bristol Eats, Μπρίστολ

Θα σας ανοίξει η όρεξη ακολουθώντας στο Twitter το @Bristol_Eats, το πιο πρωτοποριακό event δρόμου της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Εδώ θα γευτείτε τις δημιουργίες «ομάδων μαγείρων», όπως οι «The Feastie Boys» οι οποίοι ειδικεύονται στα ντόνατ γεμιστά με στήθος βοδινού, οι «Gopal’s Curry Shack» που φτιάχνουν πικάντικα κάρι για χορτοφάγους και τo «American Kitchen» για νόστιμη τάρτα λάιμ – όλοι τους θεωρούνται σταθερές αξίες του Bristol Eats. Το ραντεβού δίνεται στην Τemple Quay του Μπρίστολ, που λειτουργεί ως εναλλακτική κολεκτίβα εμπόρων.

> bristoleats.co.uk

6 | Naschmarkt, Βιέννη

Θα ξεκινήσετε τη μέρα χορταίνοντας αρχικά με… τέχνη σε μία από τις πιο όμορφα σχεδιασμένες γκαλερί της Ευρώπης, τη «The Secession», κι έπειτα θα υποκύψετε στην πραγματική σας λιγούρα βγαίνοντας ακριβώς απέξω, στη Naschmarkt. Δοκιμάστε λιχουδιές της Μέσης Ανατολής, όπως shakshuka και sambusak στο «Neni» ή στο «Orient Occident». Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πάγκοι που σερβίρουν παραδοσιακές αυστριακές συνταγές, όπως τηγανίτες και σνίτσελ, ενώ, όπου κι αν στραφείτε, θα δείτε να ρέει άφθονος ο περίφημος καφές στον οποίο είναι εθισμένοι οι Βιεννέζοι. Η γειτονική υπαίθρια αγορά λειτουργεί κάθε Σάββατο και είναι ιδανική για δώρα – εναλλακτικά, αγοράστε μεγάλη ποσότητα τούρκικου καφέ από το «Cafe Drechsler».

> naschmarkt-vienna.com

7 | Great Market Hall, Βουδαπέστη

Αυτή η αγορά είναι μια μείξη πολλών στυλ: κινείται κάπου ανάμεσα σε τoύρκικο τζαμί και γαλλικό σιδηροδρομικό σταθμό. Σχεδιάστηκε από τον διάσημο Ούγγρο αρχιτέκτονα Samu Pecz το 1890 και αποδίδει φόρο τιμής τόσο στον Gustave Eiffel με τις μεγάλες σιδηροκατασκευές στο εσωτερικό της όσο και στον Gaudi με την εντυπωσιακή εξωτερική διακόσμηση. Αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις του Langos, της τηγανητής ζύμης που περιχύνεται με sour cream και τυρί και αποτελεί την πεμπτουσία του ουγγρικού φαγητού δρόμου. Υπάρχουν πολλοί πάγκοι τριγύρω, από όπου μπορείτε να πάρετε για το σπίτι πάπρικα και ντόπιο κρασί.

> piaconline.hu

8 | Le Marche Raspail, Παρίσι

Ποιος ξέρει ποιους Γάλλους σταρ του κινηματογράφου μπορεί να πετύχετε να ψωνίζουν εδώ, στο σημείο συνάντησης των διασημοτήτων; Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, η οποία θεωρείται μία από τις πλέον χαρακτηριστικές παριζιάνικες εμπειρίες shopping. H Κυριακή έχει βαφτιστεί ως «οργανική μέρα», αφού τότε συγκεντρώνονται εδώ μερικά από τα εναπομείναντα φορτηγά-καντίνες της Γαλλίας. Για παράδειγμα, το «Cantine Cali» σερβίρει μπέργκερ με τυρί Bleu d’ Auvergne, μια συνταγή που ενώνει το χάσμα μεταξύ της καλιφορνέζικης και της γαλλικής γαστρονομίας. Εδώ θα βρείτε επίσης πακέτα με στέβια ή βάζα με διάφορα βιολογικά πατέ.

> en.visitparisregion.com

9 | Ostermalms Saluhall, Στοκχόλμη

Αν γνωρίζετε κάποιον λάτρη της σοκολάτας, αυτό είναι το τέλειο μέρος για να του κάνετε ένα δώρο για το οποίο θα σας ευγνωμονεί για μια ζωή. Σπιτικά σουηδικά chokladsnittar (ή αλλιώς ταμπλέτες σοκολάτας) πωλούνται στο «Borgs Bageri», το οποίο στεγάζεται στην αγορά του υπέροχου παλιού κτιρίου του Ostermalms, που είναι φτιαγμένο από σίδερο και γυαλί και χρονολογείται από το 1888. Για να μη γουργουρίζει η κοιλιά σας, ακολουθήστε τα βήματα των Σουηδών και φάτε ψάρι – σερβίρεται με μια μοντέρνα πινελιά στο «Sushi Baren», τη γωνιά του σούσι στη μέση της πιο σικ αγοράς της σουηδικής πρωτεύουσας.

> ostermalmshallen.se

10 | Torvehallerne, Κοπεγχάγη

Οι Σκανδιναβοί θεωρούνται μοντέρνοι και χαμηλών τόνων άνθρωποι, αλλά ίσως τους δείτε να κάνουν σαν άνθρωποι των σπηλαίων στην πιο κουλ αγορά της Κοπεγχάγης. Μπαίνοντας στο «Paleo», φωνάξτε άφοβα το σύνθημα «Yabba Dabba Doo», αλλά να θυμάστε ότι δεν θα σας σερβίρουν μπριζόλα δεινόσαυρου από drive-in. Εδώ θα φάτε υγιεινά (κρέμα αβοκάντο, σαλάτα ωμών λαχανικών, ρόδι, αμύγδαλα, ομελέτα), γεύσεις που ήταν της μόδας στην προϊστορία. Οσο για τα δώρα, δεν έχετε παρά να πάτε στο «Bornholmer Butikken» για να αγοράσετε λιχουδιές από το νησί Bornholm, όπως γλυκόρριζα, καραμέλα και τοπικά τυριά.

> visitcopenhagen.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή