«Σφραγίστηκε» η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ

«Σφραγίστηκε» η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, ενός κινήματος, θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο κ. Γ. Παπανδρέου. Το πιθανότερο όνομα του νέου κόμματος είναι «Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών», την ιδρυτική διακήρυξη του οποίου θα παρουσιάσει σήμερα, στις 17.30 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. Η Χαρ. Τρικούπη αντέδρασε σφοδρότατα, κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου για «εν ψυχρώ προσπάθεια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ». Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε μια σύντομη δήλωση στην οποία προανήγγειλε την ίδρυση ενός «νέου πολιτικού σπιτιού που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες». Στο μήνυμά του τόνισε ότι «συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό». Ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει το υπό σύσταση κίνημα ως όχημα διασφάλισης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη διενέργεια «συμμετοχικού, ανοιχτού συνεδρίου», το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές με σκοπό «να αποφασιστούν τα πάντα». Και καταλήγει: «Από αύριο, 3 του Γενάρη, πάμε». Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τόνιζαν χθες ότι η απόφαση για την ανακοίνωση της 3ης Ιανουαρίου ως ημέρας εκκίνησης του νέου κινήματος είχε ληφθεί προ καιρού. Εκπρόσωποι Τύπου του νέου κόμματος για την προεκλογική περίοδο θα είναι οι κ. Φίλ. Σαχινίδης και Γ. Πεταλωτής. Τα γραφεία του κινήματος θα βρίσκονται στην οδό Πειραιώς. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν ο κ. Παπανδρέου θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές με σκοπό την κυβερνητική σταθερότητα, οι συνεργάτες του τόνιζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έχει δείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής». Ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης, εκ των συνεργατών του κ. Παπανδρέου, υπήρξε χθες το πρώτο στέλεχος που παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαρ. Τρικούπη

Οπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση ότι ο κ. Παπανδρέου τελικώς θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Χαρ. Τρικούπη και τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου. «Μας θλίβει η ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη που συντελείται με την εν ψυχρώ προσπάθεια του κ. Γ. Παπανδρέου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να ιδρύσει το δικό του προσωπικό και ιδιόκτητο κόμμα», είπε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση κινείται σε υψηλότατους τόνους, καθώς ο κ. Παπανδρέου περιγράφεται ως «κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του». Τονίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος «που έλαβε τις καταλυτικές αποφάσεις για την ένταξη στο αρχικό Μνημόνιο το 2010» και τώρα «επιχειρεί να διασπάσει το κόμμα του», με «κίνητρα στενά προσωπικά». Και υπογραμμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου δεν διαχωρίζει τη θέση του από τον κ. Βενιζέλο, αλλά από «τον ιστορικό φορέα της δημοκρατικής παράταξης, το ΠΑΣΟΚ». «Οποιοι τιμούν και σέβονται το όνομα Παπανδρέου ξέρουν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου», καταλήγει. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, «αγωνιζόμενος για την πρόοδο του τόπου και για την προοπτική μιας μεγάλης, ισχυρής και ενωμένης Κεντροαριστεράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή