Νέα παράταση σε τακτοποίηση αυθαιρέτων

Νέα παράταση σε τακτοποίηση αυθαιρέτων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώριο μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2016 θα έχουν εφ’ εξής οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να τακτοποιήσουν νομικά τα ακίνητά τους, διευκολύνοντας έτσι και τη μεταβίβασή τους στο μέλλον. Αυτό προκύπτει μετά την παράταση για ακόμη 12 μήνες της ισχύος του νόμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, βάσει σχετικής απόφασης που υπέγραψε εντός της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς.

Παράλληλα δόθηκε παράταση επιπλέον δύο ετών (αντί για έξι μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα) σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση των αυθαιρέτων.

Σημειώνεται ότι σε όλη την περίοδο της παράτασης, δηλαδή από τις 8 Φεβρουαρίου του 2015 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, θα ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και για όσους υποβάλουν δήλωση σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά από τους νόμους περί αυθαιρέτων τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ήδη εισπραχθεί άνω των 2,2 δισ. ευρώ και αναμένονται ακόμη κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τις μέχρι σήμερα υποβληθείσες δηλώσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Κατά τους πρώτους 15 μήνες εφαρμογής οι δηλώσεις ανέρχονταν σε περίπου 300 έως 400 την ημέρα. Ωστόσο, μόλις το ΣτΕ έκρινε τον σημερινό νόμο συνταγματικό, ο ρυθμός των δηλώσεων αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώνεται σήμερα σε 500-600 δηλώσεις ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος νόμος είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός, ωστόσο προσφέρθηκε η δυνατότητα υπαγωγής των αυθαιρέτων που εν τω μεταξύ είχαν νομιμοποιηθεί στις διατάξεις του νέου νόμου.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί συνολικά 805.682 αυθαίρετα κτίσματα ή κτίσματα με κάποιο είδος αυθαιρεσίας. Παράλληλα από το ηλεκτρονικό σύστημα έχουν εκδοθεί 671.720 βεβαιώσεις για μεταβίβαση ακινήτων.

Συνολικά από τις δηλώσεις αυθαιρέτων προκύπτει ότι το 75% των δηλώσεων αφορά κτίσματα με οικοδομική άδεια και το 25% των δηλώσεων αφορά κτίσματα χωρίς άδεια, δηλαδή παντελώς αυθαίρετα. Ακόμη προκύπτει ότι το 70 των δηλώσεων αφορά ακίνητα σε εντός σχεδίου περιοχές και το 30% σε ακίνητα εκτός σχεδίου. Επίσης το 22% των δηλώσεων αφορά κύρια και μοναδική κατοικία, το 60% άλλη κατοικία (δευτερεύουσα, εξοχική κ.λπ.) και το υπόλοιπο 18% επαγγελματικές χρήσεις. Το μέσο πρόστιμο των νέων δηλώσεων ανέρχεται στο ποσό των 5.383 ευρώ ανά δήλωση, η μέση επιφάνεια κυρίων χώρων στα 75 τετραγωνικά και η μέση επιφάνεια βοηθητικών χώρων στα 31 τετραγωνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή