Σαφές μήνυμα από το Βερολίνο

Σαφές μήνυμα από το Βερολίνο

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρητικά το Βερολίνο δεν θέλει να εμφανιστεί ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διεισδυτικότητα για να εντοπίσει κανείς τη σαφή προειδοποίηση στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών: «Αν επιλέξει η Ελλάδα μία άλλη πορεία, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και μάλιστα με τη σαφή απειλή (ή προτροπή) του Grexit είναι διατυπωμένο το μήνυμα του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Κλάους Πέτερ Βιλς, ο οποίος πλειοδοτεί συχνά σε αναλγησία έναντι της Ελλάδας. Δικαιώνει τη φήμη του μιλώντας στην «Κ»: «Η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί όταν ο ελληνικός λαός σταθεί συσπειρωμένος και υποστηρίξει τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι αναζητούνται αλλού και όχι εκεί όπου πραγματικά βρίσκονται: στην ίδια την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η χώρα έλαβε 240 δισ. ευρώ. Είναι μια ιστορία πρωτόγνωρης επίδειξης αλληλεγγύης. Αντί όμως να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, η Ελλάδα βυθίζεται σε μάχες χαρακωμάτων. Οποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές, ένα είναι δεδομένο: Οι συμβάσεις είναι συμβάσεις και πρέπει να τηρηθούν. Οι εξελίξεις όμως δείχνουν ότι δεν μπορεί η ιστορία να συνεχιστεί έτσι. Σπαταλήθηκαν πάρα πολλά χρήματα, πρέπει κάποτε να υπάρξει ένα τέλος. Η πολιτική ζημία για την Ευρώπη είναι ήδη τεράστια. Οσο πιο αργά έρθει ο λογαριασμός, τόσο πιο ακριβός θα είναι. Θεωρώ μεγάλο λάθος την προσπάθεια να κρατηθεί η χώρα πάση θυσία μέσα στην Ευρωζώνη. Μόνο αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ και παραμείνει φυσικά μέλος της Ε.Ε., θα καταφέρει να αναπνεύσει. Θα ήταν καλύτερο να παραγραφεί ένα κομμάτι του χρέους της στο πλαίσιο ενός συνεδρίου με αυτό το αντικείμενο με αντάλλαγμα την ταυτόχρονη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», επισημαίνει ο κ. Βιλς και καταλήγει: «Μόνο έτσι θα υπάρξει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την Ευρώπη».

«Λυπάμαι που η Ελλάδα προσφεύγει νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί στις κάλπες», λέει ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στην επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. «Η μέχρι πρότινος μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας ήταν επώδυνη, αλλά απαραίτητη. Η διαδρομή στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης παρουσιάζει τις πρώτες απτές επιτυχίες. Η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και η ύφεση αντιμετωπίστηκε. Ελπίζω ότι δεν θα εκμηδενιστούν αυτές οι επιτυχίες με μία λανθασμένη πολιτική. Για εμάς ισχύει η πρόταση: αλληλεγγύη με αντάλλαγμα αλληλεγγύη. Ο κ. Τσίπρας κάνει λαϊκίστικες εξαγγελίες, τις οποίες δεν μπορεί να υλοποιήσει, αν δεν θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα εκ νέου στη χρεοκοπία. Θα ήταν δηλητήριο για τις προσπάθειες της χώρας, να χάσει πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών. Αν η χώρα θέλει να μείνει στο ευρώ, δεν μπορεί να αποκλίνει από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας. Η Ευρωζώνη είναι μεν πολύ καλύτερα θωρακισμένη από ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης από μεμονωμένες εστίες έντασης. Τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ελλάδα δεν απειλούν πλέον σύσσωμη την Ευρωζώνη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που διακυβεύονται. Από την πρόοδο του προγράμματος στην Ελλάδα αποστέλλεται ένα μήνυμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βαδίσαμε ένα κομμάτι του δρόμου προς τον στόχο μιας σταθερής Ευρωζώνης. Οποιος νομίζει ότι μπορεί να εγκαταλείψει την πορεία της προσαρμογής, θέτει συνολικά σε κίνδυνο την πολιτική σταθεροποίησης», προειδοποιεί ο κ. Μπάρτλε.

«Χαιρετίζω τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα», λέει στον αντίποδα ο Αντρέι Χούνκο του «Κόμματος της Αριστεράς». «Η πολιτική του Μνημονίου δεν είναι πλέον αποδεκτή από την ελληνική κοινωνική γνώμη, ενώ απέτυχε και οικονομικά. Με τις πρόωρες εκλογές υπάρχει η ελπίδα ότι θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για μία αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Παράλληλα, η απόφαση στέλνει ένα μήνυμα και στις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις, ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας είναι αμφισβητούμενη και πως μετά την αναμέτρηση υπάρχει η ευκαιρία για μια συνολική αλλαγή πορείας στην Ε.Ε.», δηλώνει στην «Κ» και καταλήγει, απορρίπτοντας οποιαδήποτε πίεση προς τους Ελληνες πολίτες είτε από την Ε.Ε. είτε από τη γερμανική κυβέρνηση. «Οι Ελληνες ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι τους», καταλήγει ο κ. Χούνκο.

«Αν κερδίσει ο κ. Τσίπρας»

Ο Χανς Ουλριχ Γιόργκες, γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης του περιοδικού Stern, χαρακτηρίζει «ιστορική καταστροφή για την Ελλάδα μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» και εξηγεί στην «Κ»: «Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει να υλοποιήσει ως πρωθυπουργός τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αυτό θα σημάνει το τέλος της ελληνικής συμμετοχής στην Ευρωζώνη». «Ουδείς στην Ευρώπη, ούτε καν η Γερμανία, δεν θα μπορούσε να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Ολες οι προσπάθειες για την υπεράσπιση της Ευρωζώνης ως έχει, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, θα αποτύγχαναν. Η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε σε μια πρωτόγνωρη εξαθλίωση και διάλυση τη χώρα: φυγή κεφαλαίων, πληθωρισμός, χρεοκοπία τραπεζών, καταστροφή των κοινωνικών υπηρεσιών», είναι η απαισιόδοξη εκτίμηση του κ. Γιόργκες. «Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να αναγνωρίσει τους κινδύνους η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων», λέει ο έγκριτος δημοσιογράφος.

«Αν ανεβεί στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία θα θελήσει να πάρει πίσω την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δεν θα υπάρξει πλέον στη γερμανική Βουλή πλειοψηφία υπέρ της παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Η Ευρωζώνη είναι στο μεταξύ αρκετά σταθερή ώστε να μην μας τρομάζει μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ξέρουμε τι πέτυχαν οι Ελληνες μέχρι σήμερα. Αυτά τα επώδυνα βήματα προόδου δεν θα έπρεπε να εξαλειφθούν ελαφρά τη καρδία», επισημαίνει από την πλευρά του στην «Κ» ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Στέφεν Μπίλγκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή