Στον ανακριτή ο Χριστόδουλος Ξηρός

Στον ανακριτή ο Χριστόδουλος Ξηρός

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού σχεδίαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ανάβυσσο και το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να οδηγεί στον Ανακριτή. Τα σχέδια Ξηρού επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ . Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, το χτύπημα ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Κυριακής.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως, ιδιαίτερα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, το σχέδιο του καταδικασθέντα για τη δράση της «17 Νοέμβρη» θα αποτελούσε «πλήγμα για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία» της χώρας.

Το χτύπημα θα γινόταν εντός των «επόμενων ημερών», όπως προκύπτει από τις ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι-οπλοστάσιο στην Ανάβυσσο, δήλωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Δημήτρης Τσακνάκης.

Εκτίμησε πως – με βάση τις σημειώσεις και τα σχεδιαγράμματα που εντοπίστηκαν – ότι η επίθεση θα γινόταν με δυο οχήματα. Το ένα θα μετέφερε εκρηκτική ύλη και το δεύτερο την ομάδα των ένοπλων δραστών. Συμπλήρωσε πως για μια τέτοια επιχείρηση θα απαιτούνταν τουλάχιστον έξι άτομα.

Στόχος του θα ήταν η «απελευθέρωση κρατουμένων», προσέθεσε ο κ. Τσακνάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τους κρατούμενους της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ προσέθεσε πως στο καταφύγιο του διαβόητου τρομοκράτη στην Ανάβυσσο βρέθηκε η πλαστή αστυνομική ταυτότητα γυναίκας, που εικάζεται πως ανήκει σε συνεργό του Ξηρού. 

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της Αντιτρομοκρατικής η συγκεκριμένη γυναίκα καθώς και ο 30χρονος που είχε μισθώσει το σπίτι διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στον επιχειρησιακό βραχίωνα του Ξηρού.

Στην οικία του Ξηρού στην Ανάβυσσο έχει εντοπιστεί ένα ολόκληρο οπλοστάσιο: οκτώ καλάσνικοφ, ένας εκτοξευτήρας RPG και τρία βλήματα, τρία πιστόλια, αμυντικές χειροβομβίδες, υλικό για κατασκευή βομβών (πυροκροτητές, φυτίλια, εκρηκτική ύλη anfo).  Οι ερευνες συνεχίζονται σε Αίγιο και Λουτράκι και αφορουν στον εντοπισμό δύο γυναικών που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, το διάστημα που βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής. Υπενθυμίζεται ότι ο Ξηρός συνελήφθη λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, έξω από σπίτι-κρησφύγετο κοντά στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην Ανάβυσσο, που είχε νοικιάσει πριν από έξι μήνες για λογαριασμό του συληφθέντος ζευγάρι συνεργών του. 

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ από τα ευρήματα στην Αναβυσσο

Οι αρχές σκηνοθέτησαν ένα τροχαίο για να τον αιφνιδιάσουν. Αστυνομικός πάνω σε μοτοσικλέτα έπεσε και ο Χ. Ξηρός που κινείτο με το ποδήλατο πήγε να τον βοηθήσει.  Το γεγονός αυτό απέφυγε να επιβεβαιώσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στη συνέντευξη Τύπου. 

 Εξετάζεται το σενάριο να πρόκειται για γιάφκα τρομοκρατών, μεταξύ των οποίων και της ΟΛΑ που επιτέθηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ. Αυτό αναμένεται να τεκμηριωθεί από τις βαλλιστικές εκθέσεις. Εν τω μεταξύ, είναι πιθανό το κρησφύγετο του Χριστόδουλου Ξηρού να το υπέδειξε πληροφοριοδότης που εισέπραξε την επικήρυξη του ενός εκατομμυρίου ευρώ.  

Ο συνήγορος του Χρ. Ξηρού, αφού τον επισκέφτηκε στην αντιτρομοκρατική δήλωσε: «Όλον αυτό τον καιρό, έζησε κάτω από έναν ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας, όπως είχε αντιληφθεί και ο ίδιος. Αυτό δεν του έδωσε τη δυνατότητα καμιάς συνεργασίας ή καμία δυνατότητα για οτιδήποτε. Παρέμεινε μόνος προσπαθώντας να κερδίσει την ελευθερία του, κάτω από έναν κλοιό που ένιωθε να στενεύει καθημερινά. Δηλώνει ότι ο ίδιος, με δικές του προσπάθειες προμηθεύτηκε όλον αυτόν τον εξοπλισμό για τον οποίο αναλαμβάνει και την ευθύνη».

Ο κ. Ραγκούσης, διάβασε και δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού. Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωση ο Ξηρός αναφέρει: «Καμία συνεργασία με τους θεσμούς που υπηρετούν τις δυνάμεις κατοχής και την κυβέρνηση των δωσίλογων. Η επανάσταση θα συνεχιστεί παρά το πλήγμα που δέχτηκα γιατί είναι κοινωνική αναγκαιότητα».  Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, ο Ξηρός μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα, όπου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο, Δευτέρα.

 Στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σύλληψη, τόνισε: “Πάνω του έφερε ένα πιστόλι με 14 σφαίρες. Δεν προέβαλε αντίσταση και ερευνάται το σπίτι. Η έρευνα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Η κατ΄ οίκον έρευνα μόλις ξεκίνησε. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρισκόμαστε πάνω από 3 μήνες. Σήμερα κυκλοφόρησε ο Χρ. Ξηρός”.

Στην ερώτηση για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί “προεκλογικών συλλήψεων”, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: “Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία είναι επίπονος και διαρκής. Συνελήφθη ο Μαζιώτης, έγινε η σύλληψη του Σταμπούλου και συνελήφθη ο τρομοκράτης ο Χριστόδουλος Ξηρός. Δεν μπορούν να μπουν υπό πολιτικό και προεκλογικό αυτές οι συλλήψεις”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ξηρός είχε λάβει άδεια εννέα ημερών από την 1η Ιανουαρίου του 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας έπρεπε να παρουσιάζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Εκεί είχε δηλώσει ως τόπο διαμονής, γιατί εκεί βρίσκεται το σπίτι της αδελφής του.

Ωστόσο, στις 6 Ιανουαρίου δεν εμφανίστηκε ως όφειλε και αυτό σήμανε την κινητοποίηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, με την κατηγορία της παραβίασης άδειας κρατουμένου.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου, είχε εμφανιστεί με βίντεο-μήνυμα και επιστολή, όπου είχε προαναγγείλει νεό αντάρτικο πόλεων, απειλώντας πολιτικά πρόσωπα και ΜΜΕ. Είχε μάλιστα συμβουλεύσει τότε την ΕΛ.ΑΣ., εάν τυχόν τον εντοπίσει να τον σκοτώσει.

Κατηγορήθηκε για 33 ενέργειες που διέπραξε ως μέλος της 17Ν. Καταδικάστηκε σε 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 6 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στην οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή