Ισχυρά μηνύματα από Παρίσι, Βερολίνο

Ισχυρά μηνύματα από Παρίσι, Βερολίνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απηύθυναν χθες Βερολίνο και Παρίσι, λίγες ώρες μετά από δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που υποστήριζε πως η Γερμανία θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης, ενώ σε μία προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών στην αγορά, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρντ, υποστήριξε χθες πως η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι «αμετάκλητη».

Ο κ. Ολάντ δήλωσε χθες στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter πως «οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους», αλλά πρόσθεσε ότι η επόμενη κυβέρνηση «οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας, στο πλαίσιο της Ε.Ε.». Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μόνο η Ελλάδα μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση», ενώ σχολιάζοντας την πληροφορία που δημοσιεύθηκε στον γερμανικό Τύπο σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο είναι έτοιμο να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν είναι ώρα για να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση».

Από την πλευρά του, το Βερολίνο προσπάθησε να υποβαθμίσει το δημοσίευμα του Der Spiegel, αλλά όλοι οι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης κατέστησαν σαφές ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, δήλωσε χθες πως η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε αντίθετη περίπτωση. Εσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι η Ευρωζώνη έχει γίνει πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια και «γι’ αυτό δεν μπορεί να εκβιαζόμαστε. Γι’ αυτό αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο ηγέτης της, να τηρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την Ε.Ε.».

Επίσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, υποστήριξε χθες ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε και θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες». Σημείωσε, δε, πως η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον νέους μηχανισμούς οι οποίοι περιορίζουν την απειλή μετάδοσης από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας πως «ο κόσμος έχει προφανώς προχωρήσει μπροστά από το 2012, και στο μεταξύ έχουμε δημιουργήσει αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, προκειμένου να σταθεροποιούν την Ευρωζώνη». «Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», δήλωσε με τη σειρά του και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, κ. Στ. Ζάιμπερτ.

Σε αυτό το περιβάλλον, γύρω από την τύχη της Ελλάδας στο ευρώ και τις επιπτώσεις που θα είχε μια έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε χθες ότι θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ την Κυριακή στο Στρασβούργο για να εξετάσουν «το μέλλον της Ευρώπης». Οπως δήλωσε, «θα μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για τη γαλλογερμανική σχέση», ενώ αναφερόμενος στις διαφορετικές οικονομικές προτεραιότητες των δύο ηγετών, υποστήριξε πως «δεν έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, αλλά έχουμε το ίδιο διακύβευμα, το ίδιο συμφέρον: να ενεργήσουμε προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να γίνει πιο δυνατή, περισσότερο αλληλέγγυα στις επιλογές της και πιο δραστήρια στις πολιτικές της για την ανάπτυξη»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή