Eπέστρεψε στην ΑΟΖ Κύπρου το «Μπαρμπαρός»

Eπέστρεψε στην ΑΟΖ Κύπρου το «Μπαρμπαρός»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο γύρο προκλήσεων εγκαινίασε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» απέπλευσε από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και κατευθύνεται προς τα Οικόπεδα 2, 1 και 9. Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, η ανανέωση της τουρκικής NAVTEX που δεσμεύει παράνομα περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ από 6/1 έως και 6/4. Στο Οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ έχει ξεκινήσει εκ νέου ερευνητικές γεωτρήσεις το πλοίο γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ώς το τέλος Μαρτίου. H Λευκωσία απάντησε στη νέα πρόκληση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη για αναστολή συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παραμένει αμετάβλητη». Χθες, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση μελετά νομικά και πολιτικά μέτρα ως αντίδραση στις νέες προκλήσεις, ενώ ζήτησε από Ε.Ε., ΟΗΕ και τα κράτη που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό «να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην Αγκυρα». Οι ΗΠΑ, πάντως, φαίνεται ότι παραμένουν σε λογική ίσων αποστάσεων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στo Κυπριακό Πρακτορείο, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ, ζήτησε επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μιας θετικής έκβασης». Επίσης, παρότρυνε τις δύο πλευρές «να αποφύγουν λόγια ή πράξεις που συντείνουν στην αύξηση της έντασης».

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες ο κ. Ν. Αναστασιάδης και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Η επικοινωνία ήρθε σε συνέχεια της δήλωσης του κ. Βενιζέλου για την ανανέωση της τoυρκικής NAVTEX, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «ειλημμένη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της Τουρκίας «να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πηγές του ΥΠΕΞ έλεγαν σε σχέση με τη συνομιλία των κ. Βενιζέλου και Αναστασιάδη ότι «δεν θα πρέπει να θεωρεί η Αγκυρα ότι η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα αποδυναμώνει την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να αντιδράσουν στις προκλήσεις». Η εκτίμηση στο ΥΠΕΞ είναι, πάντως, ότι με την ενέργεια αυτή η Αγκυρα ουσιαστικά τερματίζει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών στο ορατό μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή