Αρνητικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μετά απο 5 χρόνια

Αρνητικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μετά απο 5 χρόνια

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν αρνητικός -0,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ενώ τον Νοέμβριο εκινείτο σε θετικό έδαφος (+0,3%).

Η μείωση των τιμών στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, ωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιο κοντά στη λήψη πρόσθετων μέτρων νομισματικής στήριξης για να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό -που είναι λίγο κάτω από το 2%- και να αναθερμάνει την οικονομία της περιοχής, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

H μείωση των τιμών τον Δεκέμβριο προήλθε από τη μείωση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων κατά 6,3% (έναντι μείωσής τους κατά 2,6% τον Νοέμβριο), ενώ οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού έμειναν σταθερές, όπως και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,2%.

Σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στη γερμανική εφημερίδα Handlelsblatt, ο κ. Ντράγκι είπε ότι αν και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι περιορισμένος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή του. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «ο κίνδυνος να αντεπεξέλθουμε στον στόχο που επιβάλει το καταστατικό μας (πληθωρισμός κοντά στο 2%) είναι υψηλότερος σε σχέση με ένα εξάμηνο πριν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή