Κλείνει η «ψαλίδα» ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις

Κλείνει η «ψαλίδα» ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., αλλά με μειούμενη διαφορά, δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Από τις μετρήσεις επιβεβαιώνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί από τη συσπείρωση που θα επιτύχουν τα δύο κόμματα και από την πόλωση, η οποία θα συμπιέσει τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, με τη Ν.Δ. να προσδοκά ότι θα αντλήσει δυνάμεις, κυρίως, από τους ψηφοφόρους των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει περισσότερες πιθανότητες για οφέλη από τα κόμματα του αντιμνημονιακού τόξου. Η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μέτρησε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο 28,5%, έναντι 25,3% της Ν.Δ. με τη μεταξύ τους διαφορά να περιορίζεται στο 3,2% έναντι 4,9% που είχε μετρηθεί στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διατηρεί σαφές προβάδισμα (40,3%) έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα (34,9%) στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός. Το 75,7% απαντά ότι πρέπει πάση θυσία να μείνουμε στο ευρώ, ενώ το 22,3% έχει αντίθετη άποψη. Η εταιρεία ALCO  σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα «Το Ποντίκι» δίνει ποσοστό 33,8% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 30,5% στη Ν.Δ.

Και στις δύο δημοσκοπήσεις την τρίτη θέση καταλαμβάνει το «Ποτάμι», που μετράται στο 5,8% από την GPO και στο 4,5% από την ALCO. Επιπλέον, κάτω από το όριο 3% για είσοδο στη Βουλή μετρούν και οι δύο εταιρείες το νεοσύστατο κόμμα του κ. Γ. Παπανδρέου, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που μετράται στο 2,6% από την GPO και στο 2,7% από την ALCO. Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το 78,8% των ερωτηθέντων εμφανίσθηκε να κρίνει αρνητικά την ίδρυση κόμματος από τον κ. Παπανδρέου και μόλις το 5,6% το είδε θετικά.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, στη δημοσκόπηση της GPO λαμβάνουν: ΚΚΕ 5,7%, Χ.Α. 5,4%, ΠΑΣΟΚ 5%, ΑΝΕΛ 2,7%, ΛΑΟΣ 2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, ενώ οι αναποφάσιστοι μετριούνται στο 13,1%. Η ALCO δίνει: ΠΑΣΟΚ 3,9%, ΑΝΕΛ 2,4%, Χ.Α. 4,4%, ΚΚΕ 4,1%, «άλλο κόμμα» 3,4% και αναποφάσιστοι 10,3%. Σε καμία από τις δύο δημοσκοπήσεις δεν καταγράφεται το ποσοστό του συνδυασμού Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ, που μετρήθηκε πολύ χαμηλά, κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Μειούμενη διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα καταγράφει και δημοσκόπηση της εταιρείας INTERVIEW για το Βεργίνα TV. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση 27,1% έναντι 27,4% που έλαβε σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 25,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή