Η εκτόξευση του κόστους δανεισμού αποκλείει τις εισηγμένες από τις αγορές

Η εκτόξευση του κόστους δανεισμού αποκλείει τις εισηγμένες από τις αγορές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές χρήματος βρίσκονται οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Ftse Large Cap), καθώς οι τιμές των διεθνών εταιρικών ομολόγων τους έχουν καταρρεύσει και αντίθετα έχουν εκτοξευθεί οι αποδόσεις τους. Στην πολιτική αβεβαιότητα που έχει σκεπάσει τη χώρα λόγω των πρόωρων εκλογών προστέθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και τα σενάρια για Grexit, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων να έχουν επιστρέψει στο 2012 και να καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να αντλήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό.

Οι εισηγμένες που σκέφτονταν να προβούν σε έκδοση ομολογιακού δανεισμού ουσιαστικά έχουν παγώσει τα σχέδιά τους μέχρι να ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα, δηλαδή όχι νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου 2015.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει η «Κ», ο μέσος όρος για το κόστος δανεισμού διεθνών ομολογιακών εκδόσεων εκτοξεύτηκε χθες στο 9,78% έναντι 7,83% που ήταν στις 10 Δεκεμβρίου 2014 (ανακοινώνεται η επίσπευση της προεδρικής εκλογής στη Βουλή) και 4,81% που ήταν ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Ελλάδα έδειχνε σαφή σημάδια βελτίωσης της δημοσιονομικής της εικόνας.

Διαχειριστές ομολόγων μιλώντας στην «Κ» υποστήριξαν: «Πάλι καλά που πρόλαβαν οι περισσότερες εισηγμένες του Ftse Large Gap να αντλήσουν κεφάλαια μέσω των διεθνών εκδόσεων στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2014 γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δυνατότητα». Ηδη χθες η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έφθασε το 10,35%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 12,15% και η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 15,20%.

Για παράδειγμα, η απόδοση στο ομόλογο της Eurobank έφθασε χθες το 12% όταν πριν από ένα μήνα ήταν στο 8,64%. Επίσης τα 2 εταιρικά ομόλογα της ΔΕΗ διαπραγματεύονται αντίστοιχα με αποδόσεις 12,60% και 12% όταν πριν από 30 ημερολογιακές ημέρες οι αποδόσεις βρίσκονταν στο 9,15% και 10,25%.

Το εταιρικό ομόλογο του ΟΤΕ παρουσιάζει τη χαμηλότερη απόδοση (5,35% έναντι 4,62% στις 10/12/2014). Σε αυτό μάλλον παίζει ρόλο το γεγονός ότι μητρική εταιρεία είναι ο γερμανικός όμιλος της Deutsche Telekom.

Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η εκτίναξη των αποδόσεων, καθιστά απαγορευτική την άμεση έκδοση εταιρικών ομολόγων για ελληνικές επιχειρήσεις, με το κόστος δανεισμού να έχει αναρριχηθεί πάνω από το 10% και 11%.

Συνεπώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν τις ταμειακές τους ανάγκες μέσα από τα έσοδα των θυγατρικών τους επιχειρήσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών.

Οι δυσχέρειες στην έκδοση εταιρικών ομολόγων και η μετάθεση των σχεδίων για το 2015 που δρομολόγησαν οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσει και τις αξιολογήσεις των εταιρικών ομολόγων από τους ξένους οίκους αξιολόγησης όχι μόνο για τις εισηγμένες εταιρείες αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες.

Ενώ θεωρητικά μία μέση ελληνική εισηγμένη επιχείρηση υψηλής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε αρχές Οκτωβρίου του 2014 να δανειστεί με επιτόκια (κουπόνια) από 3%-3,5%, σήμερα το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευτεί πάνω από το 10% και 11% ακόμη και 12% και μαζί με τις premium risk καλύψεις και τα διάφορα έξοδα να αγγίζουν το 13% και 14% που καθιστά τελείως απαγορευτική μία τέτοια επενδυτική κίνηση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περίοδο από τα τέλη του 2012 μέχρι και τον Μάιο του 2014 οι ελληνικές επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα εξέδωσαν ομολογιακούς τίτλους διάρκειας 3 έως 7 ετών, συνολικής ονομαστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή