Charlie Hebdo: Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Charlie Hebdo: Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μισώ – Δεν φοβάμαι» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσε πλήθος κόσμου χθες το απόγευμα έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Είμαστε συγκινημένοι από την αλληλεγγύη που δείχνουν οι Ελληνες», δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης, Ζαν Λουπ Κουν-Ντελφόρζ, τονίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών. Πράγματι, πάνω από δύο χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν παρά το κρύο έξω από το κτίριο της οδού Σίνα, όπου είχε γραφτεί σε μαύρο φόντο το γνωστό σύνθημα «Je suis Charlie» (Είμαι Charlie), για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, αλλά και την αλληλεγγύη τους προς τα δώδεκα θύματα. Τα συλλυπητήριά τους στον γαλλικό λαό εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία επισήμανε ότι «σε αυτή τη μάχη είμαστε ενωμένοι. Η δημοσιογραφία δεν τρομοκρατείται». Το «παρών» έδωσε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος: Γιώργος Καμίνης, Ντόρα Μπακογιάννη, Εύα Καϊλή, Βασιλική Κατριβάνου, Βασίλης Βασιλικός και Σταύρος Θεοδωράκης απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς του Παρισιού. «Οταν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα συμβαίνουν στην πόλη του φωτός, σημαίνει πως έχουμε επιστρέψει στο μεσαιωνικό σκοτάδι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Βασιλικός, που το νήμα της ζωής του έχει συνδεθεί έντονα με τη γαλλική πρωτεύουσα.

Στη Θεσσαλονίκη, η είσοδος του Ινστιτούτου γέμισε με λουλούδια και κεριά στη μνήμη των νεκρών σκιτσογράφων, ενώ οι Θεσσαλονικείς έφεραν στον αυτοσχέδιο «βωμό» μολύβια, μαρκαδόρους και χαρτιά, τα απαραίτητα σύνεργα δηλαδή κάθε σκιτσογράφου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπουτάρης, έγραψε στα γαλλικά στο βιβλίο συλλυπητηρίων «Είμαστε όλοι Γάλλοι». Στην εκδήλωση συμπαράστασης συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Ελλη Χρυσίδου, Κώστας Ζέρβας, Σπύρος Πέγκας και Χασδάι Καπόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή