Ανοίγματα μέσω λίστας από τη Ν.Δ.

Ανοίγματα μέσω λίστας από τη Ν.Δ.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Προϋποθέσεις σύμπηξης ενός αστικού, φιλοευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσω της συμπαράταξης στελεχών από διαφορετικούς χώρους υπό τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, πληροφορίες φέρουν να «κλειδώνει» ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδ. Φορτσάκης, κίνηση που σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει η Ν.Δ. στην παιδεία, αλλά και τη σύγκρουση του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου. Είχε προηγηθεί η «μεταγραφή» της κ. Αντζελας Γκερέκου, νυν βουλευτή Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα βρίσκεται στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στις προσεχείς εκλογές, αλλά και η προσχώρηση του εκλεγμένου με τη ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξάρτητου Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος και θα περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πλην της διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά, που προκάλεσε εμφανείς εντάσεις με τον εδώ και δυόμισι χρόνια κυβερνητικό εταίρο της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, η προσπάθεια δημιουργίας μιας «αστικής ομπρέλας» αφορά και τον χώρο των φιλελευθέρων. Στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. θα συμμετέχει ο εκ των ιδρυτών της «Δημιουργίας Ξανά» κ. Αγης Βερούτης.

«Πιστεύουμε στην Ε.Ε.»

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του χθες στο Μαρούσι ο κ. Σαμαράς εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές «γιατί πιστεύουμε στην Ευρώπη». Τόνισε ότι «δεν αφήσαμε τη χώρα να βγει από την Ε.Ε. όπως είχαμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να διαλύσει την αστυνομία και να ανοίξει τα σύνορα. «Χθες έγινε αληθινό μακελειό στο Παρίσι και σήμερα στη Λυών. Είμαστε όλοι “Σαρλί”. Κάθε σοβαρή χώρα θωρακίζεται απέναντι στην τρομοκρατία και η Ελλάδα ανήκει σε αυτές τις σοβαρές χώρες», ανέφερε επίσης.

Συγκροτούμε μία πλατιά φιλοευρωπαϊκή συμμαχία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που μόνος του σύμμαχος είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σχολίαζαν χθες στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, με αφορμή τη στελέχωση των ψηφοδελτίων. Θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή στο Επικρατείας σε εκλόγιμες θέσεις των κ. Λαζαρίδη και Σταμάτη, ενώ η κ. Νόνη Δούνια θα είναι υποψήφια στην Α΄ Πειραιώς, ο κ. Τζανακούλης στη Λάρισα και ο Χ. Στεφανάδης μάλλον στη Σάμο. Συνολικά, 215 από τους 410 υποψηφίους της Ν.Δ. κατέρχονται στον εκλογικό στίβο για πρώτη φορά, δηλαδή ανανέωση που υπερβαίνει το 50%.

Συνομιλητές του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι τα αναγκαία ανοίγματα της Ν.Δ. προς τους όμορους μετριοπαθείς χώρους δεν συνεπάγονται και την αποκλιμάκωση των τόνων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε την πολυγλωσσία και τις επικίνδυνες απόψεις τους, σημειώνουν. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν και τα δημοσιεύματα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων ΜΙΑ και της εφημερίδας Nova Makedonija, σύμφωνα με τα οποία, «η μόνη χώρα που θα ωφεληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η “Μακεδονία”». Η Ν.Δ. επισημαίνει ότι «ο κ. Τσίπρας εντάσσει τον κ. Τρεμόπουλο, γνωστό για τις απόψεις του περί “Μακεδονικής γλώσσας” στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμπεράσματα ανήκουν στον ελληνικό λαό».

Η στρατηγική της Ν.Δ. εισέρχεται παράλληλα σε νέα φάση, με κεντρικό σύνθημα «λέμε την αλήθεια, εγγυόμαστε το αύριο» και στόχο την ανάδειξη θετικών μηνυμάτων και προγραμματικού λόγου. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στη Ρόδο, ενώ την Κυριακή θα επισκεφθεί το πρωί την Αχαΐα και το απόγευμα θα μιλήσει στο Αγρίνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή