Θολό τοπίο «επόμενης μέρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Θολό τοπίο «επόμενης μέρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή δόση ασάφειας εξακολουθεί να διατρέχει τις προθέσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εταίρους και το διάδοχο σχήμα στη δίμηνη παράταση του μνημονίου, έως τις 28 Φεβρουαρίου. Μια αναφορά του κ. Γιάννη Δραγασάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 εξελήφθη ως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξάμηνη παράταση του μνημονίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην πιθανότητα πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των κινήσεών του «που θα λέει ζητάμε εξάμηνο διάστημα διαπραγμάτευσης και στο διάστημα αυτό, παγώνουν αυτά, αναστέλλονται εκείνα, επιμηκύνονται κάποια». Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «χωρίς αυτό να σημαίνει παράταση του μνημονίου. Θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για ένα αίτημα προς τους εταίρους να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση για διαπραγμάτευση, τον οποίο προσδιορίζουν μέχρι περίπου τον Ιούλιο. Το αίτημα αυτό αφορά, ουσιαστικά, τη δυνατότητα πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ. Επιμένουν, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα αιτήματος για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, με την κυρίαρχη αντίληψη ανάμεσά τους να είναι ότι η 28η Φεβρουαρίου δεν αποτελεί καταληκτική ημερομηνία. Οπως υποστηρίζουν, στην επιστολή που εστάλη στα εθνικά κοινοβούλια, με την οποία δόθηκε η παράταση, δεν ορίζεται ότι αυτή θα εκπνεύσει στο τέλος Φεβρουαρίου, αλλά η ισχύς της παρατείνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Οι Βρυξέλλες

Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες αντικρούουν ότι δεν υπάρχει τέτοια αναφορά, ότι είναι σαφής ως καταληκτική ημερομηνία η 28η Φεβρουαρίου και η μόνη απόκλιση στην οποία γίνεται αναφορά είναι στο ενδεχόμενο να κλείσει νωρίτερα η συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του μνημονίου.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου αφήνεται να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμικούς εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου πριν από τις εκλογές να συμφωνηθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνει η συζήτηση με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, ενώ ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό το χρονοδιάγραμμα να δημοσιοποιηθεί πριν από τις εκλογές, άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν εμφατικά ότι τίποτα δεν πρόκειται να γνωστοποιηθεί πριν από τις κάλπες. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας κ. Νίκος Παππάς, αναφερόμενος (Real FM) στην πολιτική που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, τόνισε ότι «συνέχεια του κράτους θα ισχύσει, δεν θα ισχύσει η συνέχεια του Μνημονίου».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη, με αφορμή συνέντευξη του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Βαρουφάκη, δήλωσε: «Ο εμπνευστής της οικονομικής πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει ότι το κόμμα του δεν θα πληρώσει τα ομόλογα του Ιουνίου και του Ιουλίου. Εξαγγέλλει δηλαδή ξεκάθαρα τη χρεοκοπία της χώρας μας. Στην ίδια συνέντευξη, δεν αποκλείει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ. Απλά τώρα πια δεν μπορούν να το κρύψουν. Και ύστερα κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι κινδυνολογεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή