Δέσμευση για μειώσεις φόρων από Σαμαρά

Δέσμευση για μειώσεις φόρων από Σαμαρά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βάρος να πέφτει στον προγραμματικό λόγο του κόμματος, χωρίς πάντως να εγκαταλείπονται επ’ ουδενί οι υψηλοί τόνοι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των επιλογών του, εισέρχονται στις δύο τελευταίες κρίσιμες προεκλογικές εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η παρουσίαση, σήμερα το μεσημέρι, του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων από τον πρωθυπουργό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής προσπάθειας της Ν.Δ., καθώς στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχουν εδραία πεποίθηση ότι η τελική έκβαση της εκλογικής μάχης δεν μπορεί να κριθεί μόνον από την ανάδειξη των αδυναμιών και των κινδύνων από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παρουσίαση του σχεδίου θα κυριαρχεί η έννοια της ασφάλειας και συνέχειας της πορείας που χαράχθηκε ώστε να καταστεί εφικτή η προστασία των εισοδημάτων (μισθοί και κύριες συντάξεις), η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων (από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) και, κυρίως, η επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς με μείωση της ανεργίας και επιστροφή του ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι το 2020.

Ο συνδυασμός της αφήγησης για το μέλλον με την ανάδειξη των κινδύνων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει, εν τέλει, στην ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων. «Ασφαλώς και μπορεί να γυρίσει το κλίμα που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Το 2012 (σ.σ. Ιούνιο) η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ανετράπη και μάλιστα με 2 μονάδες παραπάνω υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Η εκστρατεία της Ν.Δ. είναι κλιμακωτή… Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ακουστεί η άποψη της Ν.Δ. για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να εξαπατήσουμε τον κόσμο και να του πούμε “θα σας δώσουμε αυτά που δεν μπορούμε να του δώσουμε”» ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή αναφορά του κ. Δημ. Σταμάτη (Real), εκ των βασικών συντελεστών της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος.

Τα ψηφοδέλτια

Παράλληλα, τόσο στο Μαξίμου όσο και στο κόμμα, όπου ο γραμματέας Ανδρ. Παπαμιμίκος ανέλαβε σημαντικό μερίδιο της προεργασίας για τις λίστες, εκτιμάται ότι τα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν χθες (σ.σ. χωρίς νέους «λαμπερούς»), αλλά και το Επικρατείας που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, στέλνουν σαφές μήνυμα προς το σύνολο των μετριοπαθών ψηφοφόρων για υπερψήφιση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θεόδ. Φορτσάκης θα κατέχει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Από εκεί και πέρα, ερώτημα αποτελεί εάν θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση –δηλαδή στην 4η– ο πρ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου. Εάν αυτό, όπως εικάζεται, συμβεί, τότε απομένουν μόνον δύο εκλόγιμες θέσεις, για τις οποίες επικρατέστεροι εμφανίζονται οι κ. Δημ. Σταμάτης και Χρυσ. Λαζαρίδης, αλλά και οι Στ. Παπασταύρου και Ανδρ. Παπαμιμίκος. Στη λίστα Επικρατείας της Ν.Δ. θα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, της ΟΝΝΕΔ, ενώ στη 12η θέση θα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Νίκη Τζαβέλλα.

Αντιθέτως, εκτός λίστας θα βρεθεί, τελικά, ο κ. Γ. Χατζημαρκάκης, που χθες το πρωί ανακοίνωσε τη συμπόρευσή του με τη Ν.Δ. και προοριζόταν για μη εκλόγιμη θέση. Πέραν της υπόθεσης με τους τίτλους σπουδών του, αιτία ενστάσεων προς το Μαξίμου αποτέλεσε και η σφοδρή κριτική που είχε ασκήσει, κατά το παρελθόν, στην κυβέρνηση Καραμανλή. Από το περιβάλλον του κ.Καραμανλή διευκρίνιζαν, πάντως, ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ασχολείται με το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή