«Αγκάθι» η συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων στο Δημόσιο

«Αγκάθι» η συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων στο Δημόσιο

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκκρεμότητα τη συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων στο Δημόσιο θα προσέλθει, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση στην επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα όποτε κι αν αυτή γίνει. Ο στόχος είναι τυπικά ήδη εκπρόθεσμος λόγω της απροθυμίας συγκεκριμένων υπουργών να συνεργαστούν, ενώ την ίδια ώρα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθαρίζουν με δηλώσεις τους στην «Κ» ότι «εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε». «Εχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε τους υπουργούς να πράξουν τα αυτονόητα, τα οποία σημειωτέον εκτός από μνημονιακή δέσμευση αποτελούν και κυβερνητικές αποφάσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η δυστοκία στη συμπλήρωση των υπολειπόμενων 4.500 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων είχε ήδη διαφανεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξέσπασε η «κόντρα» μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα της επανατοποθέτησης των «διαθέσιμων» διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. Ο υπουργός Παιδείας είχε εξαρχής ταχθεί κατά των απολύσεων, ενώ κατά των απολύσεων έχει ταχθεί και ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τη λίστα των «απείθαρχων» συμπληρώνουν οι υπουργοί Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περίπου 2.000 απολύσεις θα προέρχονταν από «διαθέσιμους» δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν θα επανατοποθετηθούν στις θέσεις τους. Μεγάλο μέρος αυτών είναι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων εξ ου και η έντονη ένσταση του υπουργού Παιδείας. Πέραν των διαθεσίμων, ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι περίπου 1.000 υπάλληλοι θα απολυθούν από μειώσεις δομών και προσωπικού σε φορείς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγονται στα υπουργεία Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίστηκαν αντίθετοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού στο θέμα των απολύσεων και «πάγωσαν» τις διαδικασίες με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των δομών και των φορέων που είναι στη δικαιοδοσία τους.

Οπως όλα δείχνουν, ακόμη και αν η συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων λάβει παράταση από τους πιστωτές, πιθανότατα θα πρέπει να βρεθεί άλλη «δεξαμενή» για την κάλυψη των «κενών» που άφησαν οι υπουργοί.

Οι απολύσεις πάντως δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου έχει καθυστερήσει εξαιτίας των εκλογών.

Η σταδιακή εφαρμογή του νέου μισθολογίου από τις αρχές του 2015 και η εισαγωγή του νέου συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων είναι τα δύο κύρια ζητήματα που βρίσκονται «σε αναμονή». Βάσει των συμφωνηθέντων με την τρόικα, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη, ξεκινά άμεσα και αφορά την εφαρμογή της δοκιμαστικής διετίας για τους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Εφ’ εξής, θα προσλαμβάνονται δοκιμαστικά για μία διετία και θα αμείβονται αρχικά με τον λεγόμενο «δόκιμο μισθό», ενώ στη συνέχεια όσοι κρίνονται κατάλληλοι θα προσλαμβάνονται κανονικά με αποδοχές Δημοσίου. Η «δεύτερη φάση» τοποθετείται τον Ιούλιο του 2015 και αφορά τους υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών. Στη συγκεκριμένη κατηγορία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μισθολογικές ανισότητες, καθώς λόγω της πλημμελούς εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου εμφανίζονται να λαμβάνουν έως και 1.000 ευρώ μεικτά πάνω από τον μισθό τους, ως προσωπική διαφορά. Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της τρόικας και των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητούμενο είναι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, που ετησίως αγγίζει συνολικά για όλο το Δημόσιο τα 203 εκατ. ευρώ, και η αναδιανομή του ποσού σε όσους έχουν θέση ευθύνης. Το νέο μισθολόγιο, βάσει της μνημονιακής δέσμευσης, θα ισχύσει σε όλο τον δημόσιο τομέα από τον Ιανουάριο του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι όροι εφαρμογής του νέου μισθολογίου έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ωστόσο, εξαιρούμενης της δοκιμαστικής διετίας, η οποία ίσχυε αλλά δεν εφαρμοζόταν, δεν έχουν νομοθετηθεί.

Ως προς την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, και αυτό το θέμα βρίσκεται σε στασιμότητα, καθώς λόγω εκλογών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν πρόλαβε να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Ως εκ τούτου, το όλο εγχείρημα, το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, βρίσκεται «στον αέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή