Δεν επιστρέφουν πλέον στο φθηνό πετρέλαιο για θέρμανση οι καταναλωτές

Δεν επιστρέφουν πλέον στο φθηνό πετρέλαιο για θέρμανση οι καταναλωτές

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δώρο Θεού μοιάζει για τα νοικοκυριά όλης της χώρας η ελεύθερη πτώση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, καθώς έχει καταστήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προσιτή εν μέσω της παρατεταμένης κακοκαιρίας. Καυστήρες που παρέμειναν κλειστοί τα δύο τελευταία χρόνια άρχισαν να ξαναζεσταίνονται με το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, ενώ οι τελευταίες αντιστάσεις έπεσαν με την εξάπλωση του πολικού ψύχους των τελευταίων ημερών σε όλη την επικράτεια.

Ωστόσο, παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, που για τους δικαιούχους του επιδόματος διαμορφώνονται στα 52-54 λεπτά το λίτρο, ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών δείχνει να έχει στραφεί οριστικά σε εναλλακτικά καύσιμα. Τα αυξημένα επίπεδα αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα πιστοποιούν τη χρήση στερεών καυσίμων για θέρμανση (ξύλα, πέλετ κ.ά.). Η ζήτηση στην αγορά για καυσόξυλα παραμένει υψηλή παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, ενώ και οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει. Το κόστος για ένα κυβικό ξύλα, π.χ. από δρυ ή οξιά, στην Αττική κυμαίνεται μεταξύ των 80 και 110 ευρώ, ενώ κατά 20% φθηνότερα πωλούνται στην αγορά τα εισαγόμενα από τη Βουλγαρία καυσόξυλα. Δεν επιστρέφουν στο φθηνό πετρέλαιο και οι καταναλωτές που επένδυσαν τα δύο προηγούμενα χρόνια σε συσκευές γκαζιού για θέρμανση, ενώ αυξημένη είναι και φέτος η χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση. Στη χρήση των κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση αποδίδεται η αύξηση που παρατηρείται στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και δεν κινδυνεύουν από διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων οφειλών επιλέγουν να θερμαίνονται με «δωρεάν ρεύμα». Ακόμη όμως και καταναλωτές που δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία προτιμούν να ανάψουν τα κλιματιστικά για να ζεσταθούν παρά το γεγονός ότι το κόστος σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου είναι υψηλότερο και αυτό γιατί δεν καλούνται να προκαταβάλουν τη δαπάνη, αλλά, αντιθέτως, μπορούν και μέσω ενός διακανονισμού να την αποπληρώσουν με δόσεις. Οι καταναλωτές του φυσικού αερίου δεν αλλάζουν στρατόπεδο παρότι για πρώτη φορά στα χρονικά της εγχώριας αγοράς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι πιο ανταγωνιστική. Ακόμη και εάν τεχνικά ήταν άμεσα εφικτή η αλλαγή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, οι καταναλωτές που έχουν στη διάθεσή τους το καύσιμο δεν έχουν λόγους να μπουν στη διαδικασία και αυτό γιατί πέραν των άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του φυσικού αερίου, η τιμή του είναι συνδεδεμένη με την τιμή του αργού, την οποία ακολουθεί με υστέρηση ενός τριμήνου. Ηδη από τον Ιανουάριο έχουν αρχίσει να μετακυλίονται οι μειώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ θα υποχωρήσουν τον Μάρτιο σε ποσοστό 14%. Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό που διαμένει σε διαμέρισμα 80 τ.μ. με ισχύ λέβητα στην πολυκατοικία 140.000 Kcal/h και που με βάση τη σημερινή τιμή φυσικού αερίου θα πλήρωνε για 450 κυβικά κατανάλωση τον χειμώνα 360 ευρώ θα δει το κόστος του να μειώνεται κάτω από τα 300 ευρώ. Σημαντική στροφή των καταναλωτών στο φυσικό αέριο στις περιοχές της χώρας όπου υπάρχει δίκτυο (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) αναμένεται με την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΕΚΑ για αντικατάσταση καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου.

Η αγορά του πετρελαίου αποδίδει την αύξηση της ζήτησης, σε ποσοστό 15% τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι, καθαρά στον συνδυασμό κακοκαιρίας και χαμηλών τιμών και εκτιμά ότι ένα μερίδιο έχει χαθεί για πάντα και δεν πρόκειται να ανακτηθεί, καθώς οι καταναλωτές έχουν επενδύσει σε άλλες μορφές καυσίμου. Οι ενδείξεις για περαιτέρω υποχώρηση της τιμής του αργού αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν περαιτέρω τη ζήτηση, εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται στα 88-90 λεπτά το λίτρο έναντι τιμής έναρξης στο 1,05 λεπτό το λίτρο. Για τους 600.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης η τιμή διαμορφώνεται στα 52-54 λεπτά το λίτρο έναντι τιμής έναρξης στα 71 λεπτά το λίτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή