Η δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και ο ρόλος του Μπαράκ Ομπάμα

Η δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και ο ρόλος του Μπαράκ Ομπάμα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαφνικά, ή τουλάχιστον αυτή η εντύπωση δίνεται, η αμερικανική οικονομία φαίνεται καλύτερα. Οι ενδείξεις της βελτίωσης αυτής είναι αλάθητες, δηλαδή η αύξηση των θέσεων εργασίας, η ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτικών. Η καλυτέρευση της οικονομίας είναι σαφώς ένας παράγοντας ανόδου και της δημοφιλίας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, υπάρχει η αίσθηση του πανικού μεταξύ των Ρεπουμπλικανών παρά τη νίκη τους στις ενδιάμεσες εκλογές. Ανέμεναν ότι θα διοργανώσουν την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές εν μέσω συνθηκών αποτυχίας. Τώρα τι θα κάνουν εάν η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση; Δικό τους πρόβλημα. Εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι εάν κάτι από όλα αυτά έχει τελικά σημασία. Πόση είναι η επιρροή αυτού που διαμένει στον Λευκό Οίκο στην οικονομία; Η αναμενόμενη απάντηση των οικονομολόγων είναι «όχι και τόσο πολύ», αλλά μήπως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά;

Για να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο συνήθως οι οικονομολόγοι υποβαθμίζουν τον ρόλο των Αμερικανών προέδρων για την οικονομία, πρέπει να υπενθυμίσουμε την ύφεση και την ανάκαμψη στη δεκαετία του 1980. Η δεξιά θυμάται την περίοδο εκείνη ως την εποχή των θαυμάτων από τον ευλογημένο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος μείωσε τη φορολογία, εμφάνισε ως διά μαγεία το μεγαλείο της αγοράς και οδήγησε το έθνος σε αυξήσεις θέσεων εργασίας, που ποτέ πριν αλλά ούτε και μετά δεν ξαναείδε. Στην πραγματικότητα, τα 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που προσετέθησαν επί προεδρίας Ρέιγκαν, ήταν ελάχιστα περισσότερα από τα 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας την προηγηθείσα οκταετία. Επίσης, ένας κατοπινός πρόεδρος –Μπιλ κάτι ή κάπως αλλιώς– είδε επί της προεδρίας του να δημιουργούνται 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά ποιος ασχολείται με το μέτρημα;

Ούτως ή άλλως, οι σοβαρές αναλύσεις για τον κύκλο της οικονομίας επί Ρέιγκαν δίνουν πολύ μικρή έμφαση στον ίδιο, ενώ αντιθέτως προβάλλουν τον ρόλο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία θέτει τη νομισματική πολιτική και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις πολιτικές διαδικασίες. Στις αρχές του 1980 η Fed υπό την καθοδήγηση του Πολ Βόλκερ ήταν αποφασισμένη να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό ακόμα και με βαρύ τίμημα. Προχώρησε σε σκλήρυνση της πολιτικής, αύξησε τα επιτόκια, ενώ ειδικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είχαν ξεπεράσει το 18%. Επακολούθησε μία δραματική ύφεση με την ανεργία να αποτυπώνεται σε διψήφιους αριθμούς, αλλά η πολιτική αυτή διέκοψε την περιδίνηση μισθών – τιμών. Στη συνέχεια η Fed αποφάσισε πως οι ΗΠΑ είχαν υποφέρει αρκετά. Χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική, τα επιτόκια υποχώρησαν και η ανοικοδόμηση νέων κατοικιών γνώρισε περίοδο ακμής. Η οικονομία ανέκαμψε και ο πρόεδρος Ρέιγκαν πιστώθηκε πολιτικά «την αυγή της Αμερικής».

Ωστόσο, στην περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα υπάρχει η αίσθηση ότι έκανε μία μεγάλη διαφορά. Η Fed δυσκολεύτηκε να διαμορφώσει τον βηματισμό της, αλλά αν μη τι άλλο έκανε προσπάθειες να ενισχύσει την οικονομία, ανεξαρτήτως της λυσσαλέας επίθεσης από τους Συντηρητικούς. Χωρίς τον κ. Ομπάμα να περιφρουρεί την ανεξαρτησία της, η Fed ίσως είχε πιεστεί να αυξήσει τα επιτόκια, κίνηση καταστροφική. Συνεπώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εμμέσως βοηθήσει την οικονομία, αποκρούοντας τις επιθέσεις του σκληροπυρηνικού όχλου. Επιπλέον, εάν νομίζετε πως δεν πρέπει να πιστωθεί τίποτε για τις καλές οικονομικές ειδήσεις στον Μπαράκ Ομπάμα, το γεγονός είναι ότι οι αντίπαλοί του επί χρόνια ισχυρίζονται πως η κακή του αντιμετώπιση με κάποιον τρόπο ευθύνεται για την αδυναμία της οικονομίας. Αναφέρονται στο ότι κατά καιρούς έχει δηλώσει ότι ορισμένοι τραπεζίτες έχουν συμπεριφερθεί άσχημα. Σήμερα, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πρόεδρος, η οικονομία εμφανίζει απροσδόκητη δυναμική. Οπότε, οι αντίπαλοί του δεν μπορούν απλά να γυρίσουν την πλάτη και να ισχυριστούν πως δεν σχετίζεται η ηγεσία του με την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή