ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική απρέπεια η ανακοίνωση για τα έντοκα – Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική απρέπεια η ανακοίνωση για τα έντοκα – Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολιτική απρέπεια» χαρακτήρισε η Κουμουνδούρου την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τα έντοκα γραμμάτια, αναφέροντας ότι δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογές, και ότι «το ζήτημα θα ληφθεί από τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.»

Σημειώνεται ότι με πρωινή ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ επισήμανε στην Κουμουνδούρου δύο περιορισμούς για την έκδοση εντόκων γραμματίων, με αφορμή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην οποία αναφέρει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να πληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο -ακόμα και αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη- χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία άντλησης ρευστότητας που έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την έκδοση εντόκων.

«Ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δέχθηκαν εντολές, και από ποιον, για να συντάξουν τη σχετική ανακοίνωση; Θα εκδοθεί και ανακοίνωση που απαντά και σχολιάζει τις δηλώσεις Προέδρων άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα του κ. Σαμαρά; Προφανώς όχι γιατί το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί ως παράρτημα του Γραφείου του κ. Σαμαρά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη. Για αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας» σημειώνει.

«Κακώς το Υπ. οικονομικών επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδας διαβεβαίωσε επίσημα ότι ‘η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο’. Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται  ότι ο κ. Χαρδούβελης λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό βάρος των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα έκρινε σκόπιμο να επισημάνει κρίσιμα τεχνικά στοιχεία που αφορούν το μείζον ζήτημα της έκδοσης εντόκων γραμματίων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Ο κ.  Χαρδούβελης λειτουργεί από την πρώτη ημέρα της θητείας του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αυτό ισχύει και κατά τη προεκλογική περίοδο.  Δεν επέλεξε ούτε να εξωραϊσει καταστάσεις, ούτε να χαϊδέψει αυτιά.  Δεν  εμπλέκεται, ούτε επιθυμεί να εμπλακεί  στον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Ο κ. Χαρδούβελης σταθερά διατυπώνει και τεκμηριώνει τις θέσεις του. Τούτο ίσχυσε όταν υπερασπίστηκε τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και όταν εξέφρασε δημοσίως την άποψη ότι οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας επιθυμούν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης (συνέντευξη στο Βήμα 28/12/2014, συνέντευξη Wall Street Journal  9/1/2015).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή