Η Aegean επεκτείνει τις δραστηριότητες στην Κύπρο μετά το «λουκέτο» της Cyprus

Η Aegean επεκτείνει τις δραστηριότητες στην Κύπρο μετά το «λουκέτο» της Cyprus

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κενά «αέρος» που δημιούργησε το αναμενόμενο λουκέτο στις Κυπριακές Αερογραμμές επιχειρεί να καλύψει η αεροπορική αγορά, με την κυπριακή κυβέρνηση να αναζητά τρόπους να καλύψει τους επιβάτες που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για το προσεχές διάστημα. Το ενδιαφέρον των δύο αεροπορικών εταιρειών -που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών- να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο έχει καταστεί σαφές, καθώς τόσο η Aegean Airlines όσο και η Ryanair επιδιώκουν να πατήσουν «πόδι» στην κυπριακή αγορά. Το λουκέτο στον εθνικό αερομεταφορέα της Κύπρου, που ακολούθησε τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η εταιρεία έχει λάβει παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ήρθε να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το πακέτο ενίσχυσης αναδιάρθρωσης ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ προς τον αερομεταφορέα προσέδωσε στην εταιρεία αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Παράλληλα γνωμοδότησε και υπέρ της ανάκτησης των ενισχύσεων, γεγονός το οποίο θα ισοπέδωνε την ήδη αιμορραγούσα, οικονομικά, αεροπορική εταιρεία. Η κυπριακή κυβέρνηση, μη έχοντας άλλη επιλογή, αποφάσισε άμεσα την αναστολή λειτουργίας της εταιρείας.

Το ενδιαφέρον της για την κυπριακή αγορά, ανεξάρτητα από την έκβαση του διαγωνισμού για τον εθνικό αερομεταφορέα, δεν έχει κρύψει ούτε η Aegean Airlines, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου έχει υποβάλει αίτημα απόκτησης άδειας αερομεταφορέα στις κυπριακές αρχές. Από την προηγούμενη εβδομάδα η Aegean Airlines ανακοίνωσε την προσθήκη δύο νέων προορισμών από τη Λάρνακα προς το Τελ Αβίβ και το Κίεβο. Η εταιρεία διατηρεί ήδη εδώ και τρία χρόνια βάση στη Λάρνακα, όπου εξυπηρετεί ένα αεροσκάφος και προσωπικό. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει, μέσω συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει ο επικεφαλής της εταιρείας Ευτ. Βασιλάκης στην κυπριακή πρωτεύουσα, την ενίσχυση της παρουσίας της στο νησί με την ενδυνάμωση του πτητικού της προγράμματος αλλά και του στόλου της στην Κύπρο.

Πέραν των νέων δρομολογίων προς Ισραήλ και Ουκρανία, ήδη πραγματοποιεί καθημερινά πέντε δρομολόγια που συνδέουν την Αθήνα με τη Λάρνακα καθώς επίσης και ένα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει υποβάλει αιτήματα για την κάλυψη και των δρομολογίων που διέπονται από διακρατικές συμφωνίες.

Ταχύτατα αντέδρασε και η ιρλανδική Ryanair, η οποία ανακοίνωσε τα «ναύλα διάσωσης» όπως τα χαρακτήρισε η ίδια, που αφορούν επιβάτες οι οποίοι βρίσκονται εν μέσω ταξιδιού το οποίο (ή μέρος του οποίου) έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί με Κυπριακές Αερογραμμές. Τα συγκεκριμένα εισιτήρια, που ξεκινούν από 49,99 ευρώ, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας έως τις 16 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να λειτουργήσει ξανά τις Κυπριακές Αερογραμμές σε ένα μικρότερο σχήμα, αλλά με το ίδιο όνομα και το ίδιο λογότυπο, σενάριο το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται ιδιαίτερα βιώσιμο. Εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης, με δηλώσεις τους, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής του κυπριακού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, γεγονός το οποίο όμως κρίνεται σχεδόν απίθανο από την αεροπορική αγορά.

Η τελευταία πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, που απασχολούσαν 550 εργαζομένους, από την Αθήνα στη Λάρνακα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ρίχνοντας τους τίτλους τέλους της αεροπορικής εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή