Αποπληθωρισμός 2,6% και τον Δεκέμβριο

Αποπληθωρισμός 2,6% και τον Δεκέμβριο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εικοστό δεύτερο συνεχή μήνα αποπληθωρισμού έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2014 η ελληνική οικονομία, φαινόμενο που μπορεί μεν σε πρώτο επίπεδο να ευνοεί τους καταναλωτές, αποτελεί δε κίνδυνο για την ανάπτυξη, καθώς ενισχύει τις προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των τιμών και επομένως ευνοεί την αδράνεια στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2014 στο -2,6%, λόγω της υποχώρησης των τιμών, και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, πληθώρας βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. Καθοριστική στη διαμόρφωση του ΔΤΚ σε αυτά τα επίπεδα ήταν η πτώση της τιμής των καυσίμων και ιδιαιτέρως του πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών, αλλά και της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμβολή των μειώσεων τιμών σε πατάτες, φρούτα, λαχανικά, αλλά και στη ζάχαρη, καθώς η τελευταία αποτελεί πρώτη ύλη που επηρεάζει συνολικά το κόστος παραγωγής στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Μειώσεις των επιμέρους δεικτών παρατηρήθηκαν στις ακόλουθες ομάδες προϊόντων:

• Κατά 1,2% σε «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» με πλέον χαρακτηριστική τη μείωση κατά 23,2% στην τιμή της πατάτας και κατά 14,3% στην τιμή της ζάχαρης. Η τιμή του «φρέσκου» γάλακτος, πάντως, για το οποίο έχει προκληθεί μεγάλος θόρυβος, έχει υποχωρήσει αρκετά λιγότερο, κατά 2,5%.

• Κατά 3,9% στην «Ενδυση-υπόδηση».

• Κατά 7,1% στη «Στέγαση» λόγω μείωσης των τιμών των ενοικίων (6%), του πετρελαίου θέρμανσης (25%) και του φυσικού αερίου (2,9%). Από την άλλη, ωστόσο, αυξήθηκαν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (4,9%).

• Κατά 1,7% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».

• Κατά 1% στην «Υγεία» κυρίως λόγω της μείωσης των χρεώσεων στις ιατρικές υπηρεσίες (2,7%).

• Κατά 4,2% στις «Μεταφορές», κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής της βενζίνης (10,8%). Η πτώση θα ήταν πιθανώς μεγαλύτερη, εάν την ίδια ώρα δεν είχαν αυξηθεί τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών (κατά 10,6%) και τα αεροπορικά εισιτήρια (9,4%).

• Κατά 1,7% στην ομάδα «Αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες».

• Κατά 3,1% στην «Εκπαίδευση», λόγω της μείωσης των διδάκτρων.

• Κατά 1,2% στην ομάδα «Ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια».

• Κατά 2,45» στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών (4,6%).

Αύξηση κατά 3% καταγράφεται μόνο στην ομάδα «αλκοολούχα ποτά και καπνός», κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στα τσιγάρα (3,3%) και στα μη σεβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά (2,1%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή