Κοντά στην αποφυλάκιση ο Μουμπάρακ

Κοντά στην αποφυλάκιση ο Μουμπάρακ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Το αιγυπτιακό εφετείο ανέτρεψε χθες τη μοναδική εναπομείνασα καταδίκη σε βάρος του Χόσνι Μουμπάρακ και διέταξε την επανάληψη της δίκης του για μια υπόθεση κατάχρησης δημοσίου χρήματος, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη αποφυλάκιση του ανατραπέντος πρώην προέδρου. Ο 86χρονος Μουμπάρακ είχε καταδικασθεί τον Μάιο σε φυλάκιση τριών ετών για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων, τα οποία είχαν διατεθεί για την ανακαίνιση προεδρικών μεγάρων, καθώς και επειδή χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αναβαθμίσει ιδιοκτησίες της οικογένειάς του. Στους δύο γιους του είχαν επιβληθεί ποινές φυλάκισης τεσσάρων ετών για την ίδια υπόθεση. Ο άνθρωπος που κυβέρνησε επί 30 χρόνια την Αίγυπτο εκτίει την ποινή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κάιρο. Τώρα που διατάχθηκε επανάληψη της δίκης, δικαστικές πηγές λένε πως ο Μουμπάρακ ενδέχεται να αποφυλακισθεί, καθώς δεν υπάρχουν άλλες καταδίκες σε βάρος του.

Τον Νοέμβριο, άλλο δικαστήριο είχε αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος του Μουμπάρακ για συνωμοσία για τον φόνο διαδηλωτών κατά την εξέγερση του 2011 που τον ανέτρεψε από την εξουσία, και τον είχε απαλλάξει σε δύο άλλες υποθέσεις διαφθοράς. Ο Μουμπάρακ πρόκειται να ξαναδικαστεί για τρίτη και τελευταία φορά σχετικά με κατηγορίες για ανάμειξη στον θάνατο διαδηλωτών. Η απόφαση τον Νοέμβριο να αποσυρθούν οι κατηγορίες προκάλεσε διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια σε όλη την Αίγυπτο και χλευασμούς στο Ιντερνετ. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και ψιλά σκάγια για να διαλύσουν περίπου 1.000 διαδηλωτές που προσπαθούσαν να μπουν στην πλατεία Ταχρίρ, τη συμβολική καρδιά της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ.

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ θα παραμείνει προς το παρόν κρατούμενος, παρά την απόφαση του εφετείου να ακυρώσει την τελευταία εναπομείνασα ποινική καταδίκη σε βάρος του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MENA, πηγή του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως δεν διέταξε την απελευθέρωση του Μουμπάρακ ούτε των δύο γιων του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες. Η απόφαση για την απελευθέρωση του Μουμπάρακ ή των γιων του βρίσκεται τώρα στα χέρια της εισαγγελίας ή του δικαστηρίου που θα τον δικάσει εκ νέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή