Πληροφοριοδότης «έδωσε» τον Ξηρό

Πληροφοριοδότης «έδωσε» τον Ξηρό

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται από το βράδυ της Τρίτης δύο συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού. Πρόκειται για τον 54χρονο απότακτο αστυνομικό Χρήστο Π. και τον 37χρονο Αλβανό υπήκοο ονόματι Χάρη Κ. Ο τελευταίος φέρεται να είχε μισθώσει τον περασμένο Μάιο τη μονοκατοικία – κρησφύγετο του Ξηρού στην Ανάβυσσο χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία «Θεοχάρης Χρυσάκης». Οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν σε σπίτι στη Μάνη και συνελήφθησαν, καθώς εις βάρος τους είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση απόπειρας απόδρασης των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τις φυλακές Κορυδαλλού. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών κ.ά. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν την προσεχή Παρασκευή.

Η σύλληψη των δύο ανδρών έγινε κοντά στο χωριό Χοτάσια, όπου διατηρεί σπίτι ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός (υπηρετούσε κατά το παρελθόν στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα – ΕΚΑΜ). Φέρονται να κατέφυγαν εκεί αμέσως μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, έξω από τη γιάφκα της Αναβύσσου, φοβούμενοι πιθανή σύλληψή τους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι συλληφθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ συγκεκριμένα ο 37χρονος αλλοδαπός φέρεται να υποστήριξε ότι ενεργούσε κατ’ εντολήν του πρώην αστυνομικού – συνεργού του, ο οποίος κατά πληροφορίες τον απασχολούσε, μεταξύ άλλων, σε αγροτικές εργασίες στη Μάνη.

Ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός φέρεται να συνδέεται με έγκλειστο βαρυποινίτη, στον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο χρηματοδότη του σχεδίου απόδρασης των έγκλειστων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Αναφορά στο θέμα είχε κάνει πρώτη η «Κ» σε δημοσίευμα της 7ης Ιανουαρίου με τίτλο «Βαρυποινίτες χρηματοδότησαν το σχέδιο απόδρασης Χρ. Ξηρού». Ο Χρήστος Π. θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. το άτομο που μεσολάβησε για την προμήθεια του Ξηρού και των συνεργών του με όπλα και πυρομαχικά, κατ’ εντολήν του έγκλειστου βαρυποινίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο δίκτυο τροφοδοσίας των τρομοκρατών με όπλα φέρεται να βρίσκεται και το άτομο που διοχέτευσε στην Αντιτρομοκρατική την πληροφορία για τις κινήσεις του καταζητούμενου Ξηρού. Μάλιστα, χθες έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες για την καταβολή των χρημάτων της επικήρυξης του δραπέτη (ένα εκατ. ευρώ).

Αντίστοιχα, σύμφωνα τη δικογραφία, ανώνυμο τηλεφώνημα στην Αντιτρομοκρατική αποκάλυψε και τα στοιχεία ταυτότητας του «Θεοχάρη». Οπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο στις 9 Ιανουαρίου, στο 1041, που ανέφερε τα ακόλουθα: «Ακουσε καλά. Ο Θεοχάρης που λένε τα κανάλια ότι νοίκιασε το σπίτι του Ξηρού στην Ανάβυσσο είναι Αλβανός και λέγεται Χάρης Κ. και είναι 40 χρόνων. Ψάξτε να τον βρείτε». Εκλεισε το τηλέφωνο πριν προλάβει να του κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Δύο φορές στη φυλακή

Ο 37χρονος αλλοδαπός, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή, έχει φυλακιστεί δύο φορές, για ληστεία περιπτέρου και υπόθεση ναρκωτικών και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου ανέπτυξε σχέσεις με μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Διατηρούσε τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια επαφή με τον 54χρονο πρώην αστυνομικό. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το τελευταίο διάστημα ο αλλοδαπός ήταν «πλήρως υιοθετημένος» από τον απότακτο αστυνομικό της ΕΚΑΜ. Τον περασμένο Μάιο μίσθωσε τη μονοκατοικία της Αναβύσσου αντί 250 ευρώ τον μήνα, παρουσιαζόμενος στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ως υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Επέδειξε, τότε, πλαστή ταυτότητα με στοιχεία Θεοχάρης Χρυσάκης και Αριθμό Δελτίου που, όπως διαπιστώθηκε, αντιστοιχεί σε ταυτότητα γυναίκας και έχει εκδοθεί στον Αγ. Στέφανο Αττικής. Από 15 έως 25 Μαΐου του 2014 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δέχθηκε κλήση από άνδρα που του συστήθηκε με το όνομα «Θεοχάρης» αναφέροντάς του ότι ενδιαφέρεται για την ενοικίαση της οικίας, αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.

Προκύπτει ακόμη ότι σε συνάντηση μισθωτή – ιδιοκτήτη, τρία εικοσιτετράωρα μετά την πρώτη επικοινωνία τους, ο «Θεοχάρης» εμφανίστηκε ντυμένος με στολή υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού. Είχε, τότε, ανακοινώσει στον ιδιοκτήτη ότι στο σπίτι θα διέμενε άτομο που δήθεν θα εκτελούσε εργασίες συντήρησης ονόματι «Νίκος». Στην πορεία της έρευνας ως «Νίκος» αναγνωρίστηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός. Οπως ήταν αναμενόμενο, αποτυπώματα του 37χρονου βρέθηκαν στο εσωτερικό του κρησφύγετου της Αναβύσσου.

Προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή

Την Παρασκευή τελικά θα απολογηθούν οι δύο που συνελήφθησαν ως συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού και προσήχθησαν χθες ενώπιον του ειδικού ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας, Ευτύχιου Νικόπουλου.

Οι συλλήψεις τους έγιναν έπειτα από εντάλματα που εκδόθηκαν με βάση επιβαρυντικά στοιχεία που συγκέντρωσαν οι διωκτικές αρχές από τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στα δύο κρησφύγετα του Χριστόδουλου Ξηρού, στην Ανάβυσσο και την Περαχώρα Λουτρακίου.

Και οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ως συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού, με κυριότερες κατηγορίες την ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή πολεμοφοδίων, πυρομαχικών και λοιπών ειδών πολεμικού υλικού, όλες οι κατηγορίες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Επίσης αντιμετωπίζουν ως συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού και άλλες κατηγορίες, όπως πλαστογραφία δημοσίου εγγράφου που σχετίζεται με την πλαστογράφηση δελτίων ταυτότητας, ενώ χωριστά από τον Ξηρό βαρύνονται και με το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Οι συλληφθέντες, ένας 37χρονος αλβανικής υπηκοότητας και ένας απότακτος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας 54 ετών, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Μετά τη χορήγηση, χθες, ολιγοήμερης προθεσμίας, η απολογία τους την Παρασκευή εκτιμάται από τις δικαστικές αρχές ότι δεν θα προσφέρει σημαντικά στοιχεία στη διερεύνηση της υπόθεσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή