Η Αλ Κάιντα της Υεμένης πίσω από τις επιθέσεις

Η Αλ Κάιντα της Υεμένης πίσω από τις επιθέσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την ευθύνη για τη φονική επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo ανέλαβε χθες η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), αναφέροντας ότι αυτή πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για την προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της σε βίντεο στην ιστοσελίδα YouTube.

Οι αδελφοί Κουατσί και ο Αμεντί Κουλουμπαλί σκότωσαν 17 ανθρώπους σε τρεις ημέρες διαδοχικών επιθέσεων, στα γραφεία της εφημερίδας και στο Ανατολικό Παρίσι. Παρά την ανάληψη ευθύνης, όμως, πηγές δυτικών μυστικών υπηρεσιών τόνιζαν χθες ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πειστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της AQAP, αν και οι Αρχές της Υεμένης έχουν επιβεβαιώσει ότι οι αδελφοί Κουατσί είχαν ταξιδέψει στη χώρα το 2011.

«Οσο για την ευλογημένη Μάχη στο Παρίσι, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την επιχείρηση, ως εκδίκηση για τον Αγγελιοφόρο του Θεού», αναφέρει στο βίντεο ο ιδεολογικός υπεύθυνος της οργάνωσης, Νάσερ μπιν Αλι αλ Ανσι. Ο Αλ Ανσι αναφέρει επίσης ότι τη διαταγή έδωσε ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, πάλαι ποτέ υπαρχηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν, μνημονεύοντας παράλληλα τον νεκρό, από αμερικανικό βομβαρδισμό το 2011, προπαγανδιστή Ανουάρ αλ Αουλάκι.

Αναφερόμενος στην πορεία της Κυριακής στο Παρίσι, ο Αλ Ανσι είπε: «Κοιτάξτε τους ηγέτες της Δύσης πώς συγκεντρώθηκαν και στήριξαν ο ένας τον άλλο, ενισχύοντας την αδυναμία τους και επουλώνοντας τις πληγές τους. Κοιτάξτε προσεκτικά τους συγκεντρωμένους, είναι οι ίδιοι που μας πολέμησαν στο Αφγανιστάν και τον Καύκασο, στη Γάζα, στο Λεβάντε, το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη».

Στο μεταξύ, ανάρπαστο έγινε χθες σε όλη τη Γαλλία το έκτακτο τεύχος του Charlie Hebdo, με περισσότερα από τρία εκατομμύρια αντίτυπα της πρώτης έκδοσης να εξαντλούνται σε λίγες μόλις ώρες και άλλα δύο εκατομμύρια να διοχετεύονται άμεσα σε σημεία πώλησης.

Μεγάλες ουρές αναγνωστών είχαν σχηματισθεί από τα ξημερώματα σε περίπτερα σε όλη τη γαλλική πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με μηνύματα αναγνωστών στο Twitter, το Charlie είχε εξαντληθεί από τις οκτώ και μισή το πρωί στα περίπτερα των κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών στο Παρίσι και στις δέκα σε κάθε σημείο πώλησης της πρωτεύουσας.

Το τυπογραφείο της εφημερίδας Liberation επρόκειτο να τροφοδοτήσει σήμερα το πρωί την αγορά με νέα αντίτυπα. Η εφημερίδα δάνεισε τα γραφεία της στην εναπομείνασα συντακτική ομάδα του Charlie, καθώς και τα πιεστήριά της για την εκτύπωσή του. Τα έσοδα των πωλήσεων θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων.

Η γαλλική αστυνομία εκτιμά ότι τουλάχιστον έξι μέλη του «πυρήνα των Μπιτ Σομόν», στον οποίο ανήκαν οι αδελφοί Κουατσί και ο Κουλουμπαλί, ίσως να διαφεύγουν ακόμη. Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνεται και ένας άνδρας που εντοπίσθηκε να οδηγεί αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της χήρας ενός εκ των δραστών, φερομένης να βρίσκεται πλέον στη Συρία.

Στην Τουρκία

Στο μεταξύ στην Τουρκία, δικαστήριο της πόλης Ντιγιαρμπακίρ στα νοτιοανατολικά της χώρας διέταξε τη φραγή της πρόσβασης σε ιστοσελίδες οι οποίες εμφάνισαν το αμφιλεγόμενο πρωτοσέλιδο του τελευταίου τεύχους του Charlie Hebdo με απεικόνιση του Προφήτη Μωάμεθ.

Η εφημερίδα Cumhuriyet, εκφράζουσα την αντιπολίτευση στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, υπήρξε η μόνη που τόλμησε να δημοσιεύσει σκίτσα και κείμενα από το Charlie. Παρά ταύτα, όμως, η εφημερίδα απέφυγε να δημοσιεύσει την εικόνα του Προφήτη στο ειδικό τετρασέλιδο που αφιέρωσε στη γαλλική σατιρική εφημερίδα.

Το πρωτοσέλιδο του Charlie δημοσιεύθηκε, ωστόσο, σε πολύ μικρό, δυσδιάκριτο, μέγεθος στις σελίδες της αρθρογραφίας, εικονογραφώντας άρθρο συνεργάτη της εφημερίδας.

Ο εκδότης της Cumhuriyet, Ουτκού Τσακιροζέρ, χαρακτήρισε το τετρασέλιδο με θέμα το Charlie «ένδειξη συμπαράστασης», υπενθυμίζοντας ότι και δημοσιογράφοι της δικής του εφημερίδας έχουν δολοφονηθεί κατά το παρελθόν. Η εφημερίδα, που ιδρύθηκε το 1924 κατόπιν προτροπής του Κεμάλ Ατατούρκ, θεωρείται το δημοσιογραφικό σημείο αναφοράς του τουρκικού κοσμικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή