Ρωσία: Η κυβέρνηση θα εκποιήσει μέρος του αποθεματικού της σε συνάλλαγμα για να στηρίξει την οικονομία

Ρωσία: Η κυβέρνηση θα εκποιήσει μέρος του αποθεματικού της σε συνάλλαγμα για να στηρίξει την οικονομία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα θα αρχίσει σταδιακά να πωλεί μέρος του αποθεματικού της σε συνάλλαγμα για να υποστηρίξει την οικονομία, η οποία πλήττεται από τις κυρώσεις τις οποίες επιβάλλει η Δύση καθώς και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο Σιλουάνοφ επισήμανε πάντως ότι «δεν θα διατεθούν μονομιάς και τα 500 δισεκ. ρούβλια (7,60 δισεκ. δολάρια)», αναφερόμενος στο ποσό από το αποθεματικό το οποίο έχει οριστεί πως θα ρευστοποιηθεί για να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός φέτος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Σιλουάνοφ είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να μετατρέψει μέρος του συναλλαγματικού αποθεματικού του σε ρούβλια, για να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα το οποίο του δίνουν τα υψηλά επιτόκια και η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος στις αγορές.

Η μεγάλη πτώση που έχει υποστεί το ρούβλι στις αγορές συναλλάγματος, η πτώση της τιμής του αργού στις αγορές εμπορευμάτων σε ιστορικά χαμηλά εφέτος αλλά και οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση εξαιτίας του ρόλου της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία κι έχουν προκαλέσει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην εσωτερική ρωσική αγορά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Μοϊσέεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το συνάλλαγμα η αξία του οποίου ανέρχεται σε 500 δισεκ. ρούβλια θα διατεθεί αυτό τον μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου, όχι άμεσα, αλλά μέσω της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

«Πιστεύουμε ότι η μετατροπή αυτού του ποσού θα είναι πολύ επωφελής για εμάς», εξήγησε ο Μοϊσέεφ.

Ο Μαξίμ Ορέσκιν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης μακροπρόθεσμου στρατηγικού συνδυασμού του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τα ρούβλια τα οποία θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις ξένου συναλλάγματος θα τοποθετηθούν σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Κατόπιν, η ρωσική κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει πώς θα διανείμει ρευστότητα στην αγορά.

«Η κεντρική τράπεζα αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί όλο το ποσό μονομιάς», σημείωσε ο Ορέσκιν.

Στηριξη τραπεζών

Εξάλλου ο Μοϊσέεφ δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να χορηγήσει ρευστότητα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα λάβει αποφάσεις για τη στήριξη άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων αργότερα.

Ο Αλεξέι Μοϊσέεφ είπε ότι η Gazprombank , η VTB και η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα (Rosselkhozbank) θα λάβουν μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την πώληση ομολόγων και εντόκων γραμματίων στην εσωτερική αγορά που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις για την ενδεχόμενη στήριξη άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων θα ληφθούν κατά περίπτωση, συνέχισε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, λαμβανομένων υπόψη των αποτελεσμάτων της χρήσης τους το 2014.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Γκαζπρόμπανκ ενδέχεται να προσφερθεί ρευστότητα που θα ανέλθει σε 70 δισεκ. ρούβλια ($1,06 δισεκ.).

Η πρώτη υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Ξένια Γιουντάγιεβα εκτίμησε από την πλευρά της σήμερα πως αναμένει το ρούβλι να αρχίσει να σταθεροποιείται τους επόμενους μήνες και να αρχίσει να ανακτά ισορροπία εντός του 2015.

Η Γιουντάγιεβα εκτίμησε ότι η σταθεροποίηση του ρωσικού νομίσματος μπορεί να αρχίσει το τρέχον τρίμηνο και η επάνοδός του σε ισορροπία μέσα στο επόμενο.

Η ίδια έκρινε ότι το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του ρουβλίου, που οφείλονται στην πτώση της τιμής του αργού—ενός από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Ρωσίας—έχει καταγραφεί ήδη.

Ακόμη, το ανώτατο στέλεχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας εκτίμησε ότι πριν συζητηθεί οποιαδήποτε πρόταση περί μιας πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από μέρους του θεσμού που εκπροσωπεί, πρέπει πρώτα να καμφθούν οι προσδοκώμενες πληθωριστικές πιέσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή