Το εξώφυλλο του Charlie, οι ελευθερίες και τα όρια

Το εξώφυλλο του Charlie, οι ελευθερίες και τα όρια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζωπύρωση της συζήτησης γύρω από την ελευθερία της έκφρασης και τα όριά της προκάλεσε το νέο εξώφυλλο του Charlie Hebdo, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία 12 ανθρώπων στο Παρίσι.

Η εικόνα του γενειοφόρου Προφήτη, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια κρατά πινακίδα με τη φράση: «Είμαι Charlie», ενώ από πάνω του βρίσκεται ο τίτλος «Ολα συγχωρήθηκαν», προκάλεσε εκ νέου σάλο στον μουσουλμανικό κόσμο. Παρά τις διαβεβαιώσεις της συντακτικής ομάδας ότι το εξώφυλλο επιδεικνύει την πρόθεσή τους να συγχωρήσουν τους δράστες των επιθέσεων, η απεικόνιση του Προφήτη προσέβαλε για μία ακόμη φορά τους ευσεβείς ισλαμιστές.

Οι αιγυπτιακές θρησκευτικές αρχές προειδοποίησαν πως η επιλογή αυτή της σατιρικής εφημερίδας απειλεί με νέα ένταση την ήδη προβληματική σχέση μεταξύ της κοσμικής Δύσης και των πιστών στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας Αντζεμ Τσουνταρί, πρώην επικεφαλής εξτρεμιστικής ομάδας, που έχει απαγορευθεί στη Βρετανία, δήλωσε στον Τύπο της χώρας ότι το εξώφυλλο αποτελεί «κήρυξη πολέμου».

Οι υποστηρικτές της αιρετικής εφημερίδας χαρακτήρισαν την επιλογή της συντακτικής ομάδας ταιριαστό φόρο τιμής στους δολοφονηθέντες σκιτσογράφους του Charlie Hebdo.

Η Ελσα Ρέι, εκπρόσωπος του Συλλόγου Κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία, αν και αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις πάνω στο συγκεκριμένο σκίτσο, υπογράμμισε ότι κάθε απεικόνιση του Προφήτη Μωάμεθ παραβιάζει τα όρια της ευπρέπειας και προσβάλλει τους μουσουλμάνους. «Μπορεί το γαλλικό σύνταγμα να κατοχυρώνει την ελεύθερη έκφραση, αλλά υπάρχουν όρια, τα οποία ξεπερνιούνται όταν η σάτιρα μετατρέπεται σε μίσος και στιγματισμό», είπε η κ. Ρέι.

Η κ. Ρέι επισήμανε επίσης τα δύο μέτρα και σταθμά που επικρατούν στη σύγχρονη Γαλλία, όπως φαίνεται από τη σπουδή της γαλλικής Δικαιοσύνης να καταδικάσει τα κρούσματα αντισημιτισμού, όπως στην περίπτωση του κωμικού Ντιεντονέ Μπαλά Μπαλά.

Ο περιβόητος Ντιεντονέ, όπως είναι γνωστός, συνελήφθη χθες κατηγορούμενος ως απολογητής της τρομοκρατίας, αλλά και για τρομοκρατικές απειλές. Σε δημοσίευσή του στο Facebook, ο Ντιεντονέ είχε γράψει: «Απόψε, σε ό,τι με αφορά, νιώθω όπως ο Charlie Κουλιμπαλί», αναμειγνύοντας το δημοφιλές σύνθημα

«Είμαι Charlie», με το όνομα του δράστη της επίθεσης στο παντοπωλείο Hypercasher.

Από τη μεριά του, ο διευθυντής της Monde, Ζερόμ Φενολιό, είπε ότι η εφημερίδα του αποφάσισε να δημοσιεύσει το σκίτσο του εξωφύλλου του Charlie στο πρωτοσέλιδό της, θεωρώντας ότι «αποτελεί σημαντικό στοιχείο, που πρέπει να προβληθεί». Ο κ. Φενολιό επέμεινε ότι το σκίτσο δεν «έχει προσβλητικό χαρακτήρα»

Αλλη άποψη εκφράζει, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μουσουλμανικής Ενωσης Βρετανίας, Χαλίλ Τσαρλς, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ελευθερία της έκφρασης ξεπέρασε την κοινή λογική και κατέληξε σε προσβολή. Αναφερόμενος στις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Τσαρλς πρόσθεσε: «Οι μουσουλμάνοι έχουν φρίξει με όσα συνέβησαν στο Παρίσι, όπως όλοι. Η εγκληματικότητα αυτή δεν πρέπει, όμως, να αποδίδεται στον Προφήτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή