Η Ελβετία αιφνιδίασε τις αγορές

Η Ελβετία αιφνιδίασε τις αγορές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόφαση σοκ για περίπου 65.000 Έλληνες δανειολήπτες που την περίοδο 2006 – 2008 πήραν στεγαστικό δάνειο σε Ελβετικό φράγκο, αποτελεί η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να απελευθερώσει την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος από το όριο του 1,20 ευρώ που ήταν κλειδωμένη εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Την απελευθέρωση του Ελβετικού φράγκου ακολούθησε «πανικός» στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο). Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι απώλειες του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο περιορίζονται στο 15% πλέον καθώς φαίνεται να ξεπερνιέται το αρχικό σοκ των αγορών.

Η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει δραματικά την θέση των δανειοληπτών, καθώς αυξάνει το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους, ακόμη και αν εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου τους. Αυτό γιατί η ανατίμηση του φράγκου, τους υποχρεώνει ουσιαστικά να καταβάλλουν περισσότερα ευρώ για την αποπληρωμή της δόσης τους σε σχέση με ό,τι πλήρωναν μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλειδωμένη μέχρι σήμερα ισοτιμία στο 1,20 σήμαινε ότι με ένα ευρώ αποπλήρωναν 1,20 ελβετικά φράγκα, ενώ από σήμερα και ανάλογα με το που θα κυμαίνεται πλέον η ισοτιμία, με ένα ευρώ θα αγοράζουν μόλις 1,027 (ώρα 3 μ.μ.) σε ελβετικό νόμισμα, δηλαδή λιγότερα, ενώ την ίδια στιγμή το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους, θα είναι ισόποσα αυξημένο. Οι τράπεζες συνιστούν ψυχραιμία, αναμένοντας τη σταθεροποίηση της αγοράς τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε στο -0,75% τo επιτόκιο του ελβετικού φράγκου, τονίζοντας πως το νόμισμα παραμένει υπερτιμημένο, αλλά λιγότερο από πριν. Παράλληλα έθεσε νέο range για το τριμηνιαίο libor μεταξύ-1,25% και -0,25%, ενώ ανέφερε ότι εγκαταλείπει το «στόχο» της ελάχιστης ισοτιμίας με το ευρώ (1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ).

Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας σχετικά με το προηγούμενο καθεστώς της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας αναφέρει: «Αυτό το έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστάτευε την ελβετική οικονομική οικονομία από μεγάλες απώλειες. Ενώ η αξία του ελβετικού φράγκου βρίσκεται ακόμα ψηλά η υπερτίμησή του έχει περιοριστεί συνολικά δεδομένης της ελάχιστης αυτής συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κάνει την εμφάνισή τους το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2% – 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% – 5%. Την ίδια περίοδο (αρχές 2007) η ισοτιμία ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ ήταν στο 1,610 και κάποιος που έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα ωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο. Το κλείδωμα της ισοτιμίας στο 1,20 έχει ζημιώσει ήδη πολλούς δανειολήπτες και πλέον η απελευθέρωσή του, συνιστά ένα ακόμη ισχυρό σοκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή