Βάζω «πράσινους» στόχους

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος θα φορεθούν πολύ οι λέξεις «μειώνω», «υποστηρίζω», «ενημερώνομαι». Γι’ αυτό ψάξαμε να βρούμε τους πιο απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι μας αυτές τις τρεις λεξούλες. Μειώνω την κατανάλωση ενέργειας: Τι πιο απλό από

το να σβήνουμε τα φώτα που καίνε άσκοπα ή να βγάζουμε από την πρίζα την τηλεόραση ή τον υπολογιστή; Να τοποθετήσουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας;

Μειώνω τον όγκο των απορριμμάτων: Σκούπισε τα χέρια σου με χάρτινη πετσέτα, άνοιξέ την πάλι και δες πόσο μεγάλο μέρος της είναι ακόμη στεγνό. Φαντάσου πως αυτό είναι περίπου το ποσοστό των απορριμμάτων με τα οποία επιβαρύνουμε το περιβάλλον χωρίς να το σκεφτούμε. Σκέψου μήπως μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις εκείνη την πλαστική σακούλα ή μήπως ζητήσεις από τον υπάλληλο του καταστήματος να αποφύγει τη συσκευασία. Να πάρεις μαζί σου από το σπίτι μια τσαντούλα για τα ψώνια. Να χρησιμοποιήσεις για πρόχειρο το πίσω μέρος σελίδων, αν είναι λευκό, που προορίζονται για την ανακύκλωση.

Μειώνω την κατανάλωση νερού: Σίγουρα είναι απολαυστικό ένα μεγάλο δε διάρκεια, ζεστό μπάνιο. Αξίζει όμως να περιορίσεις τη σπατάλη του νερού και να κάνεις ένα πιο σύντομο ντους, αφού έτσι μπορούν να εξοικονομηθούν αμέτρητα κυβικά νερού.

Φυτεύω τουλάχιστον 10 δέντρα κατά τη διάρκεια του χρόνου και προσπαθώ να το επαναλαμβάνω κάθε χρόνο.

Προσπαθώ να πείσω την οικογένειά μου να χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητο. Να προτιμάμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι εγώ να παίρνω το ποδήλατό μου, όπου είναι δυνατόν.

Γίνομαι μέλος μιας περιβαλλοντικής ομάδας/συλλόγου. Εγγράφομαι στο newsletter, ώστε να λαμβάνω τακτικά ενημέρωση για θέματα που αφορούν σε δράσεις, προγράμματα και πληροφορίες για το περιβάλλον. Όπου μπορώ, να συμμετέχω.

Υποστηρίζω τους ντόπιους παραγωγούς, ψωνίζοντας μόνο από αυτούς φρούτα και λαχανικά.

Αγοράζω ό,τι χρειάζομαι από επιχειρήσεις που νοιάζονται πραγματικά για το περιβάλλον και δεν το επιβαρύνουν.

Αξιολογώ τις πραγματικές μου ανάγκες. Να μη διστάζω να προσφέρω ρούχα ή είδη που δε χρειάζομαι πια και να αναζητήσω ρούχα που θα μου διαθέσουν μεγαλύτερα αδέλφια ή ξαδέλφια μου. 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή