Γιατί εκνευριζόμαστε με ανούσια πράγματα;

Γιατί εκνευριζόμαστε με ανούσια πράγματα;

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι τα αποκαλούν ‘προβλήματα δυτικού κόσμου’: Όλα αυτά τα ανούσια πράγματα τα οποία μας εκνευρίζουν ενώ δεν επηρεάζουν ούτε την επιβίωσή μας ούτε την υγεία ή την ψυχολογία μας. Αν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε νεύρα επειδή το σουπερμάρκετ δεν έχει κράνμπερι ή επειδή κάποιος σας κοίταξε περίεργα την ώρα που δοκιμάζατε ένα καινούριο φόρεμα, τότε ίσως κι εσείς –όπως τόσοι πολλοί άνθρωποι- υποφέρετε από αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν ‘region-beta paradox’.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dan Gilbert, όταν μας συμβαίνει κάτι πραγματικά άσχημο ενεργοποιούνται αυτόματα οι μηχανισμοί άμυνας και αντιμετώπισης που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε και να επιλύσουμε ένα πρόβλημα. Αντίθετα, όταν συμβαίνει μια μικρή ατυχία ή κάτι που δεν μας αρέσει, τότε δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε και για αυτό αισθανόμαστε μεγαλύτερο εκνευρισμό ή άγχος. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που μόλις ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της την απατά εστιάζει όλη την προσοχή της στην εκλογίκευση των συναισθημάτων της αλλά και των καταστάσεων έτσι ώστε να βρει τρόπο να ξεπεράσει το πρόβλημα ή να το λύσει. Αν όμως ο σύζυγός της δεν πλύνει τα πιάτα και αφήσει τον νιπτήρα βρώμικο, τότε οι μηχανισμοί της δεν θα ενεργοποιηθούν ούτε θα την βοηθήσουν να δει λογικά την κατάσταση. Έτσι, ο εκνευρισμός της θα εκδηλωθεί περισσότερο και πιο έντονα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει το 'όσο μεγαλύτερο το τραύμα, τόσο μεγαλύτερο και το άγχος’. Η έρευνα που έκανε ο Gilbert έδειξε ότι οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο να ξεπεράσουν μια προσβολή που απευθυνόταν σε αυτούς παρά σε μια προσβολή που απευθυνόταν στους άλλους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εκνευρισμός δεν ακολουθεί κάποιους κανόνες για αυτό δεν μπορούμε να κρίνουμε αντικειμενικά την αντίδραση κάποιου σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, ενώ ακόμα και το χειρότερο περιστατικό μπορεί τελικά να μην είναι αυτό που θα μας πληγώσει περισσότερο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή