Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για Grexit

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για Grexit

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ  Δεν υπάρχουν ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών, είπε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

To ΔΝΤ αναμένει, «όπως όλοι», τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου για να ξαναρχίσει τις συζητήσεις με την όποια κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα. είπε χθες σε ερώτηση της «Κ» η κ. Λαγκάρντ κατά την ομιλία της στο Council on Foreign Relations , προσθέτοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και ότι «είναι κοινό πεπρωμένο» όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, με το που γίνουν οι εκλογές «και επιτευχθεί σταθερότητα σε όποια κυβέρνηση σχηματισθεί, θα επιδιώξουμε (σ.σ. να συνεχίσουμε) τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και συνεκτικό τρόπο».

Η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να εικάσει για τις επιπτώσεις μιας αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα στο σύνολο της Ευρωζώνης, ωστόσο τόνισε ότι «η σχέση με την Ευρώπη έχει σίγουρα δομηθεί καλύτερα ως αποτέλεσμα των αλλαγών των Ευρωπαίων στο δικό τους πλαίσιο». Οπως είπε, είναι σταθεροποιητικό το γεγονός ότι υπάρχει πλέον το ESM, «ώστε να αποφευχθεί η συστημικότητα και η μετάδοση που θα μπορούσε να προκληθεί ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης κρίσης σε οποιαδήποτε χώρα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε επίσης ότι σε αυτό συνεισφέρει και η δουλειά που γίνεται για μία «νέα ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα επιτρέψει στις χώρες να ακολουθήσουν δημοσιονομική προσαρμογή με τρόπο λογικό με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες». Πρόσθεσε, όμως, ότι «στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες χρειάζονται για να διατηρηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι ένα κοινό πεπρωμένο».

Η κ. Λαγκάρντ δέχθηκε μάλιστα και δεύτερη ερώτηση από έναν ελληνορθόδοξο μοναχό για τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, στην οποία απάντησε ότι το ΔΝΤ «νοιάζεται πολύ». Πρόσθεσε όμως ότι «ζητείται από το ΔΝΤ να πάει σε μία χώρα όταν εκείνη έχει διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες που δεν της επιτρέπουν πλέον να χειρισθεί την οικονομική της κατάσταση, δεν έχει λάβει τις πολιτικές εκείνες που θα έπρεπε ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητα στην οικονομία της. Οταν το λέω αυτό δεν προσπαθώ να δείξω κάποιους πολιτικούς, αλλά λέω ότι δεν μπορεί κανείς να συνδέει τις δύσκολες προσπάθειες, τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει, με το ΔΝΤ».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ήλπιζα να μη χρειαζόταν να πάμε στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισλανδία, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, διότι αν δεν χρειαζόταν να πάμε, θα σήμαινε ότι οι πολιτικές που υπήρχαν ήταν καλές και διατηρούσαν σταθερότητα σε αυτές τις οικονομίες».

H κυρία Λαγκάρντ εμφανίσθηκε χθες και στο δίκτυο CNBC, όπου είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή