Η Πολωνία δεν κάλεσε τον Πούτιν

Η Πολωνία δεν κάλεσε τον Πούτιν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Απών θα είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από τις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 70ή επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του Αουσβιτς – Μπιρκενάου στην Πολωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου.

«Ενα ταξίδι στην Πολωνία δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», είπε ο Βλαντιμίρ Πεσκόφ την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Σε πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Πεσκόφ αποκάλυψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση για τις εκδηλώσεις της 27ης Ιανουαρίου, που συμπίπτουν με την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Της τελετής, στην εξωτερική πύλη του στρατοπέδου και σημερινού μουσείου, θα ηγηθεί ο Πολωνός πρόεδρος Μπρονισλάου Καμαρόφσκι. Η απουσία του Ρώσου προέδρου θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή, καθώς το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Πρόσκληση από Τσεχία

Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε, ωστόσο, επίσημη πρόσκληση από την κυβέρνηση της Τσεχίας για να παραστεί στις τελετές μνήμης στην Πράγα και την κωμόπολη Τερεζίν, τόπο του στρατοπέδου συγκέντρωσης «προτύπου» του Τερεζίενστατ. Ο κ. Πεσκόφ δήλωσε, όμως, ότι η ρωσική προεδρία δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με την παρουσία –ή μη– του κ. Πούτιν στην τελετή.

Η Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων της Τσεχίας έχει αντιταχθεί δημόσια στην παρουσία του κ. Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «το καθεστώς το οποίο εκπροσωπεί δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, υιοθετεί επιθετική στάση στην εξωτερική του πολιτική και αξιοποιεί την ισχύ του για την κατοχή εδαφών γειτονικής χώρας».

Στο στρατόπεδο του Αουσβιτς θανατώθηκαν, μεταξύ 1940 και 1945, 1,1 εκατομμύριο κάτοικοι της Ευρώπης, ένα εκατομμύριο από τους οποίους ήταν Εβραίοι. Εκεί θανατώθηκαν και 60.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μετά τη μεταγωγή τους το 1944.

«Παρασυρμένος Χίτλερ»

Παρά την αφθονία ιστορικών στοιχείων, που επιβεβαιώνουν τον αδιανόητο αυτό αριθμό, ορισμένοι ιστορικοί στη σύγχρονη Ευρώπη προσπαθούν την τελευταία 20ετία να υποβαθμίσουν τον αριθμό αυτό, με στόχο να εμφανίσουν το ναζιστικό καθεστώς ως πιο ήπιο από ό,τι πραγματικά υπήρξε.

Μεταξύ τους ξεχωρίζουν ο Γάλλος ιστορικός Ρομπέρ Φορισόν και ο Βρετανός συνάδελφός του Ντέιβιντ Ιρβινγκ. Η αναθεωρητική αυτή σχολή επιδιώκει να παρουσιάσει το πρόγραμμα εξόντωσης των ναζί ως απόφαση κλίκας Ες Ες, η οποία δήθεν παραπλάνησε τον Χίτλερ, «παρασύροντάς» τον στο Ολοκαύτωμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή