Εβραϊκό Σχολείο Ψυχικού, διαδρομή στη γνώση

Εβραϊκό Σχολείο Ψυχικού, διαδρομή στη γνώση

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχολική χρονιά 1960-61 υπήρξε η πρώτη χρονιά λειτουργίας του Εβραϊκού Σχολείου της Αθήνας. Ηταν ένα καινούργιο κτίριο, που πληρούσε όλες τις νέες, τότε, κτιριολογικές και παιδαγωγικές τάσεις. Περισσότερο, όμως, ήταν η ευτυχής κατάληξη ενός ευγενούς στόχου για την εβραϊκή κοινότητα της Αθήνας, που κατέληξε, μεταπολεμικά, να είναι η πιο εύρωστη πληθυσμιακά σε όλη τη χώρα. Το σχολείο ανεγέρθηκε σε οικόπεδο στο Ψυχικό, στη συμβολή των οδών Ανθέων και Καμελιών, που αγόρασε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για λογαριασμό της κοινότητας Αθηνών, με εισφορές από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Ηταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα μετά την περιφορά του σχολείου σε διάφορα οικήματα πριν από την ευτυχή λύση του Ψυχικού. Το 1920 ψηφίστηκε ο νόμος 2456 «Περί Ισραηλιτικών Κοινοτήτων» (που έγιναν ΝΠΔΔ), γεγονός που επέτρεψε στην κοινότητα της Αθήνας να αποκτήσει δικό της εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το λεύκωμα που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καπόν για την ιστορία του Εβραϊκού Σχολείου, καρπός έρευνας του Αρη Εμμανουήλ, είναι ένα χρονικό ανθρώπων, δράσεων και στόχων. Παράλληλα, είναι και ένας φόρος τιμής για πρωτεργάτες, σκαπανείς και ιδεολόγους με πίστη στο αγαθό της παιδείας. Πέρα από τη συμβολή του στην ιστορία της εκπαίδευσης, του ελληνικού εβραϊσμού και της αθηναϊκής κοινωνίας, το βιβλίο αυτό, με την πλούσια εικονογράφηση, είναι κι ένα συγκινητικό ταξίδι στην παιδική ηλικία, στην αφοσίωση των δασκάλων και στις αγωνίες των γονιών. Ορισμένα πρόσωπα στις φωτογραφίες, μένουν για πάντα στη μνήμη.

​​ «Εβραϊκό Σχολείο Ψυχικού» (1960-2014, 54 χρόνια). Ερευνα-κείμενα: Αρης Εμμανουήλ. Εκδόσεις Καπόν, σελ. 375

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή