Αντιδράσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις δηλώσεις της Ρ. Μακρή

Αντιδράσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις δηλώσεις της Ρ. Μακρή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ξεκαθαρίσει επίσημα «επιτέλους», αν υιοθετεί ή απορρίπτει τις δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή, «στις οποίες η ίδια σήμερα επιμένει», καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ. Σε σχετικό σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου «υπενθυμίζει» ότι «οι Κεντρικές Τράπεζες εκτυπώνουν μόνο όσα χαρτονομίσματα επιτρέπει ή εντέλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και τονίζει πως «τα άλλα που δηλώνει η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απλώς προτάσεις πλαστογραφίας νομίσματος».

Υπενθυμίζεται πως η κ. Μακρή, μιλώντας χθες σε τοπικό κανάλι της Κοζάνης, είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση που διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και «θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι 100 δισ. ευρώ». Σε παρατήρηση συνομιλητή της ότι «αυτό είναι πρωτοφανές», απάντησε ότι «προβλέπεται από τη συνθήκη της ευρωζώνης».

Η δήλωση αυτή της κ. Μακρή προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της κυβέρνησης, με τη ΝΔ να σσχολιάζει σε χθεσινή της ανακοίνωση «γιατί δεν “κόβουν” 300 δισ. για να μηδενίσουν και το χρέος;», αλλά και στελεχών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης απηύθυνε «θερμή παράκληση προς υποψήφιους-ες: Αν δεν γνωρίζουν ένα θέμα, ας μην αυτοσχεδιάζουν. Οι πολίτες ζητούν σοβαρότητα και σαφήνεια, από όλους», ενώ ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος Γιάννη Μηλιός τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε ως εδώ, με κόπο και αγώνες. Ας το προστατεύσουμε αυτό με σύνεση, οι εντός και οι εκτός».

Ωστόσο, η κ. Μακρή, με σημερινή ανακοίνωση κάνει λόγο για «θέατρο σκιών των κομμάτων του κλωνοποιημένου ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να υιοθετήσουν το κρεσέντο βλακώδους επίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ» και για «αήθη επίθεση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τα παπαγαλάκια των συστημικών μέσων» και σημειώνει: «Οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και αυτή δικαίωμα να εκδώσει (τυπώσει) χρήματα δυνάμει του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA). Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών για τη θεσμική αντιμετώπιση κρίσεων ρευστότητας».

Η δήλωσή της αυτή προκάλεσε δεύτερη παρέμβαση του κ. Μηλιού, που γράφει πως «όταν κάνεις ένα λάθος, το να το παραδέχεσαι και να σωπαίνεις, απαιτεί σύνεση, σεμνότητα και γενναιότητα, γίνεσαι και πιο συμπαθής έτσι», αλλά και την προαναφερθείσα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, στην ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ακόμα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τις δηλώσεις της κ. Μακρή, «τότε χρειάζεται απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και «αν όχι, ας φροντίσει για τον Πύργο της Βαβέλ των στελεχών του». Επιπλέον, σημειώνει ότι «δεν μπορεί να συνεχίζεται η "αβάσταχτη ελαφρότητα" στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά ανοιχτά θέματα στη ρευστότητα της οικονομίας, με άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις».

Τις δηλώσεις τής κ. Μακρή είχε σχολιάσει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του ΣΤΑ: «Για τη Ραχήλ Μακρή απολογούμαι 2,5 χρόνια, δεν μπορώ άλλο, ας απολογηθεί ο κύριος Τσίπρας, πια». Σημείωσε: «Αυτά είναι αστεία πράγματα και κάνουν πολύ κακό. Νομίζω ότι θα έπρεπε να σκεφτούνε πριν την πάρουν την κυρία Μακρή, με αυτές τις υπερβολές τις οποίες έλεγε και στο παρελθόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή