Ακριβά δώρα που καταλήγουν… αδέσποτα

Ακριβά δώρα που καταλήγουν… αδέσποτα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το i-pet.gr, ένα σάιτ αγγελιών για κατοικίδια, ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook άρθρο με τίτλο «Τα ζώα δεν είναι χριστουγεννιάτικα δώρα». Μεταξύ άλλων, το άρθρο ανέφερε ότι η αγορά ή η υιοθεσία κατοικιδίου αποτελεί απόφαση ζωής που πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν ώριμης σκέψης από αυτόν που αφορά άμεσα και ότι το να δωρίζουμε ζώο στο παιδί μας για τις γιορτές στέλνει λανθασμένο μήνυμα (αντίθετα με τα άλλα δώρα που θα λάβει, αυτό δεν μπορεί να το επιστρέψει ή να το βάλει στην ντουλάπα όταν το βαρεθεί). Το ποστ συγκέντρωσε πολλά «like», ωστόσο την ίδια περίοδο η κίνηση στο σάιτ αυξήθηκε κατακόρυφα. «Μάλλον δεν το πήραν πολύ υπόψη τους», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Διώτης, εκ των διαχειριστών της ιστοσελίδας. «Ομως έτσι συμβαίνει πάντα στις γιορτές, το ενδιαφέρον για κατοικίδια εκτοξεύεται».

Οι γιορτές αποτελούν περίοδο εγρήγορσης για τους ανθρώπους των φιλοζωικών οργανώσεων. Με δεδομένο ότι η κίνηση στα pet shops θα αυξηθεί, γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες πολλά από αυτά τα ζώα θα καταλήξουν στους δρόμους. «Ο ρυθμός με τον οποίο αφήνουμε αδέσποτα στους δρόμους παραμένει αμείωτος», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση. «Το καλό είναι ότι ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η τάση προς τις υιοθεσίες, με αποτέλεσμα τελικά πολλά από αυτά τα ζώα να βρίσκουν σπίτι».

Οπως εκτιμά, παρά τις πληροφορίες που είναι πια διαθέσιμες σε όλους για το θέμα, ο κόσμος εξακολουθεί να αγοράζει κατοικίδια με επιπόλαιο τρόπο. «Εάν έχει περιοριστεί η αγορά ζώων τα Χριστούγεννα, είναι επειδή πρόκειται για ακριβό δώρο. Ενα ζώο θέλει κτηνίατρο, εμβόλια, αξεσουάρ. Λιγότεροι μπορούν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα σήμερα».

Για τον κ. Αντώνη Αραμπατζόγλου, ιδιοκτήτη του ηλεκτρονικού pet shop cheapet.gr, η οικονομική κρίση είναι ο βασικός λόγος πίσω από την αναχαίτιση της τάσης αγοράς ζώου ως δώρο. «Τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα. Μπορεί πολλοί να θέλουν να αποκτήσουν κατοικίδιο, αλλά δεν έχουν πια τη δυνατότητα. Πράγματι, στις γιορτές, κυρίως Χριστούγεννα και Πάσχα, είναι πολλοί αυτοί που πιεζόμενοι, από τα παιδιά τους κυρίως, τηλεφωνούν για να ρωτήσουν πληροφορίες για σκύλο ή γάτα, αλλά στο τέλος δεν προχωρούν στην αγορά», σημειώνει στην «Κ». Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από τέσσερα χρόνια, το cheapet.gr πωλούσε περίπου 25-30 κατοικίδια τον μήνα. Σήμερα, ο αριθμός έχει πέσει στα 2-3. «Η πτώση είναι μεγάλη. Επειδή οι τιμές δεν έχουν αλλάξει, αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η αγοραστική δυνατότητα που υπήρχε παλιότερα».

Σύμφωνα με την κ. Μολφέση, πάντως, πίσω από τη μείωση των πωλήσεων βρίσκεται και η δυσάρεστη εμπειρία πολλών από την αγορά κατοικιδίου. «Εχουν υπάρξει πάρα πολλά περιστατικά στα οποία άνθρωποι έχουν πάρει ζώα που προέκυψαν άρρωστα ή πέθαναν σε λίγες ημέρες.

Στη συγκεκριμένη αγορά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυδοσία. Πολλά pet shops εισάγουν ζώα που έχουν εκτραφεί σε αμφιβόλου ποιότητας δομές, υπό τραγικές συνθήκες. Μολονότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές εκτροφής για τα ζώα που βρίσκονται προς πώληση, δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για ειδικό σώμα που θα ελέγχει τους επαγγελματίες». Οπως λέει, εάν κάποιος σήμερα προβεί σε καταγγελία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία εναντίον ενός καταστήματος όπου τα ζώα εκτίθενται σε ελεεινές συνθήκες, θα επιληφθούν οι ίδιοι υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των σφαγείων! «Το πολύ πολύ να περάσουν για μια σύσταση, χωρίς επαναληπτικό έλεγχο», εξηγεί η πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Αλλαξαν οι αντιλήψεις

Δεν είναι τυχαίο ότι στο i-pet.gr το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι αγγελίες για υιοθεσία και όχι για αγορά. «Εχει μειωθεί η αγωνία του κόσμου να αποκτήσει ζώο ράτσας», λέει ο κ. Διώτης. «Η γενιά άλλαξε, έτσι άλλαξαν και οι αντιλήψεις», συμπληρώνει η κ. Μολφέση. «Η τάση στους νέους ανθρώπους είναι πια να υιοθετούν ημίαιμα ζώα, είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή