Θλιβερή πρωτιά ΗΠΑ και στίβου στο ντόπινγκ

Θλιβερή πρωτιά ΗΠΑ και στίβου στο ντόπινγκ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στίβος και οι ΗΠΑ είχαν την πρωτοκαθεδρία στις επιβεβαιωθείσες περιπτώσεις χρήσεως απαγορευμένων ουσιών στον παγκόσμιο αθλητισμό τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση την οποία εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες το Κίνημα για μια Αξιόπιστη Ποδηλασία.

Πρώτος και με καθαρή διαφορά ήταν πέρυσι ο στίβος στα επίσημα κρούσματα ντόπινγκ με 95 αθλητές να ανακοινώνονται ως ντοπαρισμένοι, με δεύτερο το μπέιζμπολ με 62 περιπτώσεις και τρίτη την άρση βαρών με 28. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η ποδηλασία με 16 και η πάλη με 13. Διψήφιο αριθμό ντοπαρισμένων το 2014 εμφάνισε και η κολύμβηση, με 12 αθλητές.

Το ποδόσφαιρο ήταν ένα από τα τρία αθλήματα που μοιράστηκαν την έβδομη θέση στην κατάταξη των σπορ με τα περισσότερα θετικά δείγματα όπως ανακοινώθηκαν πέρυσι. Επτά ποδοσφαιριστές βρέθηκαν ντοπαρισμένοι παγκοσμίως, σε μια χρονιά με Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν είχε κανένα κρούσμα. Επτά ήταν και οι αθλητές που συνελήφθησαν ντοπαρισμένοι στο χόκεϊ επί πάγου και στο ράγκμπι.

Στη στατιστική των αθλημάτων ακολουθούν με έξι κρούσματα το δίαθλο, που… υπέφερε στη χρονιά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι όπως και το κλασικό σκι με πέντε περιπτώσεις. Πέντε ήταν και οι αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου (αυτό με την… πεπονόμπαλα) που βρέθηκαν πέρυσι ντοπαρισμένοι.

Ενα ακόμη χειμερινό άθλημα με σχετικά υψηλό αριθμό περιπτώσεων ντόπινγκ στην ολυμπιακή χρονιά ήταν το έλκηθρο (μπόμπσλεϊ) με τέσσερις, όσες είχε και το δυναμικό τρίαθλο (παουερλίφτινγκ), που είναι άθλημα με στενή συγγένεια με την άρση βαρών.

Δύο κρούσματα ανά άθλημα αναφέρθηκαν στο μπάσκετ, στο μπάντμιντον, στην πυγμαχία, στο κρίκετ, στο τζούντο και στο ΜΜΑ (μεικτές πολεμικές τέχνες).

Από μία περίπτωση ντοπαρίσματος ανακοινώθηκε στο τένις, την υδατοσφαίριση, το χάντμπολ, την κωπηλασία, την ιστιοπλοΐα, το μπόντι μπίλντινγκ, το καγιάκ, το καλλιτεχνικό πατινάζ, το πατινάζ ταχύτητας, το ποδόσφαιρο σάλας (φούτσαλ), το καράτε, το σούπερκρος (μοτοσικλέτες), το τρίαθλο (κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο) το γου-σου (είδος κινεζικής πολεμικής τέχνης) και το ultimate fighting (μείγμα πάλης και πολεμικών τεχνών).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκτησαν με άνεση τον κάθε άλλο παρά επίζηλο τίτλο της χώρας με τις περισσότερες υποθέσεις χρήσης απαγορευμένων ουσιών πέρυσι, που ανήλθαν στις 61. Παρά τη φιλολογία περί συστηματικού ντοπαρίσματος (αλλά και συστήματος συγκάλυψης των… ζαβολιάρηδων αθλητών), η Ρωσία υπολείπεται των ΗΠΑ με 47 κρούσματα στο σύνολο, το 2014. Πολύ πιο πίσω, στην τρίτη θέση βρέθηκε η Δομινικανή Δημοκρατία με 13 αθλητές ντοπαρισμένους, καθώς η χώρα της Καραϊβικής έχει από καιρό πρόβλημα με τους ντοπαρισμένους παίκτες του μπέιζμπολ.

Στη λίστα ακολουθούν η Ινδία με 10 κρούσματα, η Βραζιλία, ο Καναδάς το Καζαχστάν και το Ιράν με οκτώ, η Μαλαισία με επτά, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν με έξι κ.ο.κ. Η Ελλάδα ήταν μια από τις 29 χώρες με μόνο ένα κρούσμα. Η στατιστική αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις που ημερολογιακά δημοσιοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 έως την 1η Ιανουαρίου του 2015 και αφορούσαν επαγγελματίες αθλητές, ελέγχους εντός και εκτός αγώνων και έρευνες.

Το Κίνημα για μια Αξιόπιστη Ποδηλασία είναι μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Γαλλία, που σκοπό, όπως δηλώνει, έχει «να υπερασπισθεί την ιδέα της καθαρής ποδηλασίας βασισμένος στη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και την κινητοποίηση των μελών του». Συγκροτήθηκε από ποδηλατικές ομάδες, χορηγούς, εθνικές ομοσπονδίες ποδηλασίας και διοργανωτές αγώνων και διατρανώνει ότι ενώ η ποδηλασία δημοσιοποιεί όλα τα κρούσματα ντόπινγκ στο άθλημα, άλλα σπορ δεν το κάνουν.

Στην έκθεσή του για το παγκόσμιο ντόπινγκ κατά το 2014, το Κίνημα για μια Αξιόπιστη Ποδηλασία αναφέρει ότι στόχος της δημοσίευσης των συγκεντρωτικών στοιχείων, ιδιαιτέρως ανά άθλημα, είναι να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει η ποδηλασία σε σύγκριση με τα άλλα αθλήματα. Υπογραμμίζει μάλιστα με ικανοποίηση ότι «με 16 περιπτώσεις» μέσα στο 2014, «η ποδηλασία υπολείπεται του στίβου, του μπέιζμπολ και της άρσης βαρών».

Η έκθεση προχωρεί και σε αναλυτικά στοιχεία για κάθε τομέα της ποδηλασίας. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι 13 από τις 16 περιπτώσεις ντόπινγκ πέρυσι αφορούσαν την ποδηλασία δρόμου, που ενδιαφέρει και τον περισσότερο κόσμο -λόγω των δημοφιλέστατων γύρων που διεξάγονται σε διάφορες χώρες -δύο περιπτώσεις αφορούσαν την ποδηλασία πίστας και μία υπόθεση χρεώθηκε στην ορεινή ποδηλασία (μάουντεν-μπάικ).

Χαρακτηριστικό μάλιστα ήταν ότι από τα 16 κρούσματα το 2014, τα 15 αφορούσαν άνδρες και μόνο ένα γυναίκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή