Συναγερμός σήμανε σε όλη την Ευρώπη

Συναγερμός σήμανε σε όλη την Ευρώπη

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάντασμα του ακραίου Ισλάμ και των εξτρεμιστικών ενεργειών φανατικών πλανάται πάνω από την Ευρώπη, με τον φόβο για εκδήλωση νέων τυφλών χτυπημάτων να διαχέεται αλλά και τις φωνές για ψύχραιμη αλλά συντεταγμένη αντιμετώπιση του φαινομένου να πληθαίνουν. Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ετέθη χθες η Γηραιά Ηπειρος εξαιτίας των φόβων για επικείμενο τρομοκρατικό πλήγμα από ομάδες ακραίων ισλαμιστών. Περισσότερα από είκοσι άτομα συνελήφθησαν σε Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία, ως ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ στο Βέλγιο περιπολουν πάνοπλοι στρατιώτες σε σημεία που ενδέχεται να αποτελούν στόχους. Πρόκειται για την πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια που οι αρχές χρησιμοποίησαν τις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνομία.

Την ώρα που η Γαλλία προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της από τη σφαγή στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και στο παντοπωλείο Hypecasher με συνολικά 17 νεκρούς, συναγερμός σήμανε στη Γερμανία, καθώς οι αρχές έχουν λάβει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των σιδηροδρομικών σταθμών του Βερολίνου και της Δρέσδης, αλλά και του PEGIDA – του «κινήματος» ατόμων που εκκινούν από αφετηρία ξενοφοβίας και διαδηλώνουν κατά του μουσουλμανικού στοιχείου. 

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel στελέχη «ξένων υπηρεσιών πληροφοριών» επισήμαναν στους Γερμανούς ομολόγους τους ότι υπέκλεψαν συνομιλίες μεταξύ «γνωστών τζιχαντιστών», στις οποίες αναφέρονταν «πιθανές επιθέσεις εναντίον των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων του PEGIDA».

Οι συγκεντρώσεις του PEGIDA (Ευρωπαίοι πατριώτες κατά του εξισλαμισμού της Δύσης), διοργανώνονται από τον Οκτώβριο, συγκεντρώνοντας ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών με πόλη-έδρα τη Δρέσδη.

Την περασμένη Δευτέρα, πέντε ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αριθμός-ρεκόρ 25.000 ανθρώπων διαδήλωσε στην πρωτεύουσα της Σαξονίας, ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο περιοριστική, αυστηρή, μεταναστευτική πολιτική. «Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν το κοινό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού, λέγοντας με νόημα ότι «οι πολίτες δεν μπορούν να αντιληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί»…

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το φαινόμενο του βίαιου εξτρεμισμού μπορεί να καταπολεμηθεί. Αν και προειδοποίησε, θέτοντας τη Δύση σε διαρκή εγρήγορση ότι: «η ιδεολογία του, τα δίκτυα, οι δυνατότητες που έχει να στρατολογεί νέους, όλο αυτό έχει αναπτύξει μεταστάσεις κι έχει εξαπλωθεί. Και έχει διεισδύσει σε κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο» επισήμανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για μία απειλή που στο τέλος θα τη νικήσουμε. Ομως δεν μπορούμε να τη κερδίσουμε μόνο με τη χρήση όπλων». Και όχι μόνο. Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Ευρώπη «να προσπαθήσει να ενσωματώσει καλύτερα τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας», αφήνοντας πολλά περιθώρια ερμηνείας όσον αφορά την πολιτική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, καθώς συμπλήρωσε ότι «βασικό πλεονέκτημά μας είναι ότι οι μουσουλμάνοι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στο να νιώθουν ότι είναι Αμερικανοί πολίτες»…

Στον Νίγηρα

Ηχηρή υπόμνηση της πολυπλοκότητας και του διεθνούς πια χαρακτήρα του ζητήματος, ήρθε ταυτόχρονα με τα παραπάνω από την πόλη Ζίντερ του Νίγηρα, όπου τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν όταν εξαγριωμένοι φανατικοί μουσουλμάνοι, από το σκίτσο του Μωάμεθ στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του Charlie Hebdo, πυρπόλησαν εκκλησίες και επιτέθηκαν σε καταστήματα χριστιανών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Το Ζίντερ έζησε μια «μαύρη Παρασκευή», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την προσευχή σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ από Δυτικούς, πυρπολώντας στη συνέχεια πολλές εκκλησίες αλλά και το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας και στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό.

«Μην πειράζετε τον προφήτη μου», «Το ισλάμ θύμα της διεθνούς τρομοκρατίας», «Είμαι μουσουλμάνους και αγαπώ τον προφήτη μου», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό των διαδηλωτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή