Τεχνολογία του αύριο

9' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο συμπέρασμα από την ετήσια έκθεση Καταναλωτικών Προϊόντων Τεχνολογίας του Λας Βέγκας, που συγκέντρωσε 3.600 κατασκευαστές και 170.000 επαγγελματίες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, είναι ότι ο ρυθμός εξέλιξης των πραγμάτων είναι πλέον ασύλληπτος: πριν καν μάθουμε τους τρισδιάστατους εκτυπωτές που φτιάχνουν πρωτότυπα αντικείμενα σε πλαστικό, αυτοί απέκτησαν την ικανότητα να «πλάθουν» χρηστικά είδη από μέταλλο ή και ξύλο. Πριν καν φορέσουμε τον προσωπικό μας… προπονητή γύρω από τον καρπό, αυτός συρρικνώθηκε σε αυτοκόλλητη γάζα. Η τηλεόραση που αγοράσαμε πέρυσι φέτος θεωρείται ήδη ξεπερασμένη.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το smartphone ή το tablet αποκτούν κεντρικό ρόλο στη ζωή μας. Επικοινωνούν με μυριάδες γκάτζετ, από τις κάμερες ασφαλείας του σπιτιού μας μέχρι τους αισθητήρες που εξασφαλίζουν την καλή υγεία των φυτών μας, συγκεντρώνουν δεδομένα, γίνονται προέκτασή μας. Το τι σημαίνει αυτό για την ιδιωτικότητα, για το δείκτη συγκέντρωσής μας (που ασφαλώς επηρεάζεται όταν κοιτάμε μια οθόνη κάθε λεπτό) ή για τον τρόπο ζωής μας σηκώνει πολλή, μα πάρα πολλή συζήτηση.

Netatmo,

Welcome

Η κάμερα που αναγνωρίζει ποιος μπαίνει στο σπίτι

H «τελευταία λέξη της τεχνολογίας» στις κάμερες ασφαλείας διαθέτει λειτουργία αναγνώρισης προσώπων και στέλνει ειδοποίηση στο κινητό ή στο tablet σου για το πότε και ποιος μπαίνει (ή βγαίνει) από το σπίτι. Μπορεί επίσης να καταγράφει βίντεο υψηλής ανάλυσης, ώστε, όταν λάβεις την ειδοποίηση «άγνωστος στο σπίτι», να… ρίξεις μια ματιά εξ αποστάσεως και να πάει η καρδιά σου στη θέση της: ήταν απλώς το delivery. Οι προδιαγραφές είναι απολύτως ρυθμιζόμενες, ώστε να προστίθενται ή να εξαιρούνται πρόσωπα από τις ειδοποιήσεις, ενώ τα δεδομένα κρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται σε κάρτα μνήμης αντί του ευάλωτου, σε κακόβουλες επιθέσεις, cloud.

www.netatmo.com

Adidas, miCoach Smart Ball

Κάνε το όπως ο Μπέκαμ

Επειδή δεν έχουν γεννηθεί όλοι οι φερέλπιδες ποδοσφαιριστές με το χάρισμα του Ντέιβιντ Μπέκαμ στις στημένες φάσεις, η Adidas εξόπλισε την «εξυπνη» μπάλα της με αισθητήρα που μετράει και καταγράφει ταχύτητα, απόσταση, φάλτσα και περιστροφές, προβλέπει το σημείο κατάληξης και στέλνει όλες τις πληροφορίες, μαζί και βίντεο, στο κινητό τηλέφωνο, ώστε ο προπονούμενος να αρχειοθετεί την πρόοδό του και να μαθαίνει από τα λάθη του. 

micoach.adidas.com

Bragi,

The Dash

Προπόνηση μετά μουσικής

Μοιάζει με κοινό ακουστικό-«ψείρα», αλλά κρύβει ένα σωρό εκπλήξεις: ανατομικό, ασύρματο και αδιάβροχο, με ενσωματωμένο player χωρητικότητας έως 1.000 τραγουδιών, με δυναμική ρύθμιση εξωτερικού θορύβου ώστε να απομονώνεσαι πλήρως ή να ακούς τα πάντα αναλόγως των συνθηκών, με μικρόφωνο που αναγνωρίζει τη φωνή σου από τις δονήσεις στο λαβύρινθο του αυτιού για να απαντάς στο τηλέφωνο (που έχεις στην τσέπη σου), με επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο που ανταποκρίνονται σε κάθε κίνηση του κεφαλιού και ενεργοποιούν πλήθος λειτουργιών (π.χ. κοιτάς τον ουρανό και μια φωνή σού λέει την πρόγνωση καιρού, τρέχεις και μετράει την ταχύτητά σου), καθώς και αισθητήρες βασικών σωματικών ενδείξεων, όπως οι παλμοί, η οξυγόνωση, οι καύσεις κ.λπ. Εν ολίγοις, ο ιδανικός σύντροφος κάθε αθλουμένου, στην τιμή των 299 δολαρίων. Ημερομηνία κυκλοφορίας δεν έχει ανακοινωθεί.

www.bragi.com

Mercedes Benz F-015  Luxury In Motion

To αυτοκίνητο του μέλλοντος

Ποιος είπε ότι τα μπροστινά καθίσματα ενός αυτοκινήτου πρέπει να «κοιτάζουν» μπροστά; Στο νέο πρωτότυπο της Mercedes περιστρέφονται κατά 180 μοίρες, ώστε οι τέσσερις επιβάτες να κάθονται αντικριστά στο υπερπολυτελές σαλόνι, που μετατρέπεται σε χώρο εργασίας, επικοινωνίας, ανάπαυσης ή διασκέδασης. Οι εντολές των επιβατών προς το όχημα δίνονται φωνητικά, με νεύματα ή με αγγίγματα στις έξι οθόνες αφής που είναι εγκατεστημένες ολόγυρα, τα εμπόδια παρακάμπτονται αυτόματα, ενώ το στυλ οδήγησης -χαλαρό, δυναμικό, πόλης, ταξιδιού- ρυθμίζεται με ένα χάδι. Ο υβριδικός κινητήρας μπαταριών και κυψελών υδρογόνου προσφέρει αυτονομία 1.100 χιλιομέτρων με μηδέν εκπομπές ρύπων. Περισσότερο από concept car επίδειξης, το F-015 έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην πολιτεία της Νεβάδα και εθεάθη στους δρόμους τραβώντας όλα τα βλέμματα με τη «διαστημική» του εμφάνιση.

www.mercedes-benz.com

LG Twin Wash

Samsung Flex Duo Dual Door Oven

Δύο σε ένα

Oι γίγαντες της κορεατικής τεχνολογίας φέρνουν επανάσταση σε δύο από τις πιο… γερασμένες ηλεκτρικές συσκευές του νοικοκυριού, με κοινό παρονομαστή την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας. Ο διπλός φούρνος της Samsung επιτρέπει το ταυτόχρονο ψήσιμο δύο φαγητών σε διαφορετικές θερμοκρασίες, χωρίς οι μυρωδιές να μπλέκονται και το τσεκάρισμα του ενός να προκαλεί απώλεια θερμότητας στο άλλο. Το δε πλυντήριο της LG διαθέτει δύο κάδους και θύρες φόρτωσης, μία συμβατική και μία οριζόντια – συρταρωτή, ώστε να πλένει ταυτόχρονα, με διαφορετικά προγράμματα, τη βασική μπουγάδα σας και τα πιο ευαίσθητα ρούχα.

Airdog

H κάμερα που πετάει πάνω από το κεφάλι σου

Τα drones κάθε τύπου και μεγέθους αποτέλεσαν μία από τις κυρίαρχες τάσεις της CES, παρόλο που οι δύο βασικές εκκρεμότητες (κανονισμοί πτήσης και αυτονομία) εμποδίζουν την αγορά από το να «απογειωθεί». Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα ακολουθεί τον χρήστη αφ’ υψηλού και από απόσταση μέχρι 300 μέτρων χάρη σε ένα αόρατο «λουρί» που ενεργοποιείται με βραχιολάκι, μαγνητοσκοπεί τα αθλητικά του κατορθώματα με κοινή κάμερα GoPro και εκπληκτική σταθερότητα ακόμη και σε ανέμους 28 κόμβων (χάρη σε ενσωματωμένο γυροσκόπιο), αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 60 χ.α.ώ. για 10-20 λεπτά και ρυθμίζεται πανεύκολα, μέσω εφαρμογής smartphone, ώστε να διατηρεί διαρκώς την επιθυμητή γωνία λήψης. Η πρώτη παρτίδα (Φεβρουάριος του ’15) έχει ξεπουλήσει, στην τιμή των 1.295 δολαρίων. > www.airdog.com

FitlinxxAmpstrip

To τσιρότο που σε προπονεί

Πριν καλά-καλά καθιερωθούν οι «έξυπνοι» μετρητές σωματικών ενδείξεων και φυσικής δραστηριότητας σε μορφή ρολογιού ή βραχιολιού, η αμερικανική Fitlinxx βάλθηκε να τους εξαφανίσει: η δική της εκδοχή, σε μορφή χανζαπλάστ, είναι αδιάβροχη, αντέχει κολλημένη στο σώμα μέχρι και 7 ημέρες (στη συνέχεια απλώς αντικαθιστάς την αυτοκόλλητη ταινία) και στέλνει στο κινητό ενδείξεις καρδιακών παλμών, θερμοκρασίας σώματος και δραστηριότητας, χάρη σε μικροσκοπικό επιταχυνσιόμετρο τριών αξόνων. Συνιστάται σε επαγγελματίες αθλητές – καθώς και σε όσους παίρνουν την άσκησή τους στα σοβαρά. Αναμένεται τον Ιούνιο στην τιμή των 150 δολαρίων.

www.ampstrip.com

Samsung

4K SUHD

Τηλεόραση καλύτερη από το σινεμά

Ο ανταγωνισμός για την «απόλυτη» τηλεόραση καλά κρατεί – «βροχή» τα νέα μοντέλα στην έκθεση του Λας Βέγκας! Η νέα πρόταση της Samsung προσφέρει υπερ-υψηλή ανάλυση άνω των 8 εκατομμυρίων πίξελ και χρωματική απόδοση 64 φορές μεγαλύτερη από τις συμβατικές τηλεοράσεις χάρη σε τεχνολογία ημιαγωγών νανοκρυστάλλων, κυρτό σχεδιασμό για αίσθηση βάθους στην εικόνα και δυόμισι φορές μεγαλύτερη φωτεινότητα, αυτόματα ρυθμιζόμενη για εξοικονόμηση ενέργειας, σε διαστάσεις 48-88 ιντσών. 

www.samsung.com

Energous,

Watt Up

Φορτίζει τις συσκευές μας από μακριά

Βασισμένο στην αρχή λειτουργίας των WiFi routers, το σύστημα της καλιφορνέζικης Εnergous μπορεί να «στέλνει» ενέργεια με ραδιοκύματα στην ίδια ασφαλή συχνότητα 5,7-5,8 GHz μέσω BlueTooth, φορτίζοντας ταυτόχρονα έως και 12 συσκευές (κινητά, tablet, κάμερες, ποντίκια κ.ά.) ισχύος μέχρι 10 watt, σε ακτίνα 5 μέτρων. Το απλό λογισμικό του επιτρέπει τον κεντρικό έλεγχο των φορτίσεων, ώστε οι συσκευές να μη «βομβαρδίζονται» συνεχώς με ενέργεια: π.χ. μπορείς να ρυθμίσεις το κινητό να φορτίζεται όταν η μπαταρία πέσει στο 5%, το tablet στο 10% και πάει λέγοντας. Επιπλέον, αν κάποιος εγκαταστήσει στο σπίτι του περισσότερα από ένα routers ενέργειας, οι φορτιζόμενες συσκευές μπορούν να συνδέονται αυτόματα στον έναν ή στον άλλο. Αν και η τεχνολογία επιδέχεται βελτιώσεων, οι κατασκευαστές φιλοδοξούν να τη λανσάρουν έως το τέλος του χρόνου.

www.energous.com

Emiota,

Belty

To ζωνάρι που σφίγγει μόνο του

Oι πάσης φύσεως μετρητές δεικτών υγείας και φυσικής κατάστασης είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της τεχνολογίας και ήταν μάλλον ζήτημα χρόνου μέχρι να αποκτήσουν τη μορφή του πιο… αγχωτικού ανδρικού αξεσουάρ: της ζώνης. H συγκεκριμένη συνδέεται με smart συσκευές και μετράει διαρκώς την περιφέρεια μέσης, όπως και τη σωματική δραστηριότητα, χτυπώντας «καμπανάκι» όταν η μεν μεγαλώνει και η δε ατονεί. Το πιο εντυπωσιακό της χαρακτηριστικό, όμως, είναι ότι αντιλαμβάνεται την πίεση και μπορεί να στενεύει ή να φαρδαίνει αυτόματα όταν ο χρήστης έχει… παραφάει, όπως και όταν είναι καθιστός ή όρθιος.

www.emiota.com

Motorola Scout5000

Live σύνδεση με το σκυλάκι σας!

Οι αγγελίες χαμένων κατοικιδίων του Κ9 και άλλων φιλοζωικών στηλών θα… εξαφανιστούν αν γενικευθεί η χρήση του κολάρου της Motorola, που είναι εφοδιασμένο με κάμερα, επιτρέποντάς σου να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα… μάτια του σκύλου σου, να του μιλάς από μακριά και φυσικά να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται, μέσω του ενσωματωμένου GPS. Η ίδια η συσκευή, κόστους 200 δολαρίων, θα λειτουργεί, εννοείται, με WiFi που θα στέλνει εικόνα και ήχο στο smartphone ή το tablet σας, ενώ η χρήση της με 3G στις ΗΠΑ θα είναι δωρεάν τον πρώτο χρόνο και ακολούθως με συνδρομή 5 δολαρίων το μήνα. 

www.motorola.com

Spin Master

Meccanoid G15 KS

Ο φίλος που συναρμολογείς μόνος σου

Πρώτα φτιάχνεις ένα ρομπότ ύψους 1,21 μ. όπως ακριβώς το φαντάζεσαι και μετά το προγραμματίζεις είτε χειροκίνητα είτε με ανοιχτό εύχρηστο λογισμικό μέσω οποιασδήποτε smart συσκευής με Bluetooth, ώστε να μιμείται τις κινήσεις σου, να δέχεται φωνητικές εντολές, να χορεύει, να κάνει φιγούρες, να λέει αστεία ή να απαντά σε εκατοντάδες απλές φράσεις – και μόλις απέκτησες έναν νέο φίλο! Το πλέον βραβευμένο παιχνίδι της CES, που γοήτευσε μικρούς και μεγάλους, σηματοδοτεί το πέρασμα της ιστορικής εταιρείας Meccano (σ.σ. ιδρύθηκε το 1901) σε μια νέα εποχή εκπαίδευσης μελλοντικών κατασκευαστών και προγραμματιστών και αποδεικνύει ότι η εποχή μας είναι συναρπαστική για να είσαι παιδί… Αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2015 στην τιμή των 400 δολαρίων.

www.meccano.com

HP

Sprout

Προσωπικός υπολογιστής νέας γενιάς

Ριζοσπαστικό σε αρχιτεκτονική και λειτουργίες, το νέο PC της HP λανσάρεται ως ένας σταθμός εργασίας που μπορεί να απογειώσει τη δημιουργικότητα – και απευθύνεται πρωτίστως σε designers, animators κ.ά. Συνδυάζει οθόνη αφής, προτζέκτορα, σκάνερ δύο και τριών διαστάσεων και κάμερες, ενώ στη θέση του πληκτρολογίου έχει μια ευλύγιστη επιφάνεια που χρησιμεύει και ως δεύτερη οθόνη. Στην «καρδιά» του κρύβει επεξεργαστή Intel Core i7-4790S, 8GB RAM και υβριδικό drive 1 ΤΒ. Η τιμή του στις ΗΠΑ είναι 1.899 δολάρια. 

sprout.hp.com/

Edyn Garden Sensor & Water Valve

Δικτυωμένος κήπος, υγιή φυτά

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού ερασιτέχνες κηπουρούς. Ο «φυτευτός» αισθητήρας της Edyn λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια (ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες) και στέλνει στο smartphone ή στο tablet σας μετρήσεις για το φως, τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, την υγρασία ατμόσφαιρας και χώματος και ειδοποιήσεις για το πότε χρειάζεται πότισμα ή λίπασμα. Οι ντοματούλες, τα ραπανάκια και οι τριανταφυλλιές σας δεν θα ξανανιώσουν ποτέ τους μοναξιά.

www.edyn.com

Gogoro Smartscooter

Εξυπνο σκούτερ μπαταρίας

Η εταιρεία Gogoro του Horace Luke, πρώην σχεδιαστή της HTC και της Nike, έλαβε χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων δολαρίων και εργαζόταν επί τρία χρόνια υπό άκρα μυστικότητα για να φέρει την επανάσταση στις αστικές μετακινήσεις, απευθυνόμενη κυρίως σε ένα νεανικό κοινό. Και ιδού το αποτέλεσμα: Δεν είναι μόνο το πιο εύχρηστο, αθόρυβο, καθαρό και «έξυπνο» δίκυκλο που κατασκευάστηκε ποτέ, με 55 αισθητήρες που επικοινωνούν με το smartphone σου ειδοποιώντας για την κατάσταση κάθε εξαρτήματος και επιτρέποντάς σου να προσωποποιήσεις προδιαγραφές όπως ο φωτισμός ή οι ηχητικές ειδοποιήσεις. Δεν είναι καν το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα που εφαρμόζει την ιδέα της ανταλλαγής άδειων μπαταριών με φορτισμένες σε ειδικούς σταθμούς, καταργώντας τη χρονοβόρο διαδικασία της φόρτισης. Μόνο που οι εν λόγω σταθμοί έχουν διαστάσεις ATM, κοστίζουν μόλις 10.000 δολάρια (άρα μπορούν να τοποθετηθούν παντού) και επιτρέπουν την αλλαγή των δύο μπαταριών ιόντων λιθίου της Panasonic (βάρους μόλις 10 κιλών και παρόμοιων με αυτές του Tesla S) σε έξι δευτερόλεπτα, με ένα «κλικ», χωρίς πολύπλοκες συνδέσεις. Η αυτονομία αγγίζει τα 60 χιλιόμετρα, η μέγιστη ταχύτητα τα 95 χ.α.ώ., ενώ ο χρόνος επιτάχυνσης 0-50 χ.α.ώ. τα μόλις 4,2 δευτερόλεπτα! 

www.gogoro.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή