Σε ολοένα και λιγότερους ο πλούτος

Σε ολοένα και λιγότερους ο πλούτος

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2016 το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει πλούτο πολύ περισσότερο από όσον θα έχει στα χέρια του το υπόλοιπο 99% της γης. Τα σχετικά αναφέρει σε τελευταία της έκθεση με θέμα την εισοδηματική ανισότητα η διεθνής οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας, Oxfam International. «Η ακραία ανισότητα δεν συνιστά μόνο κάτι το ανήθικο», επισημαίνει η εκτελεστική διευθύντρια της Οxfam International, Γουίνι Μπιανίμα. «Γνωρίζουμε πως παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και απειλεί την παραγωγική βάση του ιδιωτικού τομέα». Ειδικότερα, η κ. Μπιανίμα, η οποία θα συμπροεδρεύσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, προειδοποίησε ότι η όξυνση της ανισότητας αναχαιτίζει τη μάχη για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας. «Κι αυτό συμβαίνει σε μία στιγμή, κατά την οποία 1 στους 9 ανθρώπους δεν έχει αρκετή τροφή να ζήσει».

Στη σχετική έρευνα της Oxfam, καταδεικνύεται πως το πλουσιότατο 1% του πληθυσμού είδε το μερίδιό του στον παγκόσμιο πλούτο να αυξάνεται από 44% το 2009 στο 48% το 2014 και στο 50% και πλέον το 2016. Η ελίτ αυτή έχει κατά μέσο όρο περιουσία της τάξεως των 2,7 εκατ. δολαρίων ανά ενήλικα. Το εναπομείναν 52% του παγκόσμιου πλούτου για το 2014 βρίσκεται σχεδόν όλο (46%) στα χέρια των υπολοίπων του 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, που είναι και οι αμέσως πλουσιότεροι. Ο υπόλοιπος παγκόσμιος πληθυσμός (δηλαδή το 80% ) κατέχει σε περιουσιακά στοιχεία 5,5% των συνολικών με μέσο πλούτο 3.851 δολάρια ανά ενήλικα.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των 1.645 δισεκατομμυριούχων του Forbes, η οργάνωση εκτιμά πως σχεδόν οι 550 κληροδότησαν τα πλούτη τους συνολικά ή μερικώς. Επιπλέον, όσοι δισεκατομμυριούχοι έχουν συμμετοχές/επενδύσεις στην περίθαλψη και τις φαρμακευτικές είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται 47% το δωδεκάμηνο με λήξη τον Μάρτιο 2014. Πέραν τούτου, το 20% των εν λόγω πάμπλουτων έχει συμφέροντα και επενδύσεις σε κλάδους, όπως τα χρηματοπιστωτικά και οι ασφάλειες και στο δωδεκάμηνο με λήξη τον Μάρτιο 2014 είδε την περιουσία του να αυξάνεται 11%. Οι κλάδοι αυτοί διοχέτευσαν 550 εκατ. δολάρια για να ασκήσουν θεσμική πίεση στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες το 2013. Τέλος, το 2012 στις αμερικανικές εκλογές ο τομέας παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών διέθεσε σε προεκλογικές εκστρατείες 571 εκατ. δολάρια.

Η αναδιανομή του Ομπάμα

Στο στόχαστρο της φορολογικής μεταρρύθμισης, την οποία εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τίθενται όσοι απαρτίζουν το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών πολιτών. Οι αλλαγές αποσκοπούν στο να αντληθούν 320 δισ. δολάρια από τους πάμπλουτους και τους μεγάλους ομίλους, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν δράσεις υπέρ της μεσαίας τάξης. Υπό το πρίσμα αυτό θα κλείσουν «παράθυρα» στη φορολογία και θα εισαχθεί νέος φόρος στα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κατά τους Financial Times, η μεταρρύθμιση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη μεσαία τάξη, εφόσον το σχέδιο προβλέπει φορoαπαλλαγές σε νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους και άλλες για τη φροντίδα των παιδιών. Με βάση όσα ισχύουν σήμερα στις ΗΠΑ, κεφαλαιακά κέρδη από περιουσιακά στοιχεία, που διατηρούνται έως τον θάνατο, δεν υπόκεινται σε φόρο. Λόγου χάριν, κάποιος κληρονομεί χαρτοφυλάκιο, που αγοράστηκε 1 εκατ. δολάρια και τη στιγμή της κληρονομιάς αποτιμάται σε 10 εκατ. δολάρια. Εάν το μεταβιβάσει, θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης για τη διαφορά μεταξύ των 10 εκατ. δολαρίων και της αξίας τη στιγμή της μεταβίβασης, αλλά όχι από το πρώτο εκατομμύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή