Αναζητούν ακόμα δύο πλανήτες πέρα από τον Πλούτωνα

Αναζητούν ακόμα δύο πλανήτες πέρα από τον Πλούτωνα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει ο χάρτης του ηλιακού μας συστήματος όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. To ηλιακό μας σύστημα διαθέτει τουλάχιστον ακόμα δύο πλανήτες οι οποίοι περιμένουν να ανακαλυφθούν πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα, σύμφωνα με υπολογισμούς Ισπανών και Βρετανών αστρονόμων. Ο «επικυρωμένος» ή, καλύτερα, ο ισχύων κατάλογος των πλανητών στο σύστημα του δικού μας αστεριού περιλαμβάνει οκτώ πλανήτες με τον αέριο γίγαντα Ποσειδώνα να είναι ο τελευταίος του δικού μας συστήματος. Πέρα από τον Ποσειδώνα, ο Πλούτωνας χαρακτηρίστηκε «πλανήτης-νάνος» από τη Διεθνή Αστρονομική Ενωση το 2006, και ακόμα και σήμερα πολλοί επιμένουν ότι είναι ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης από τον Ηλιο.

Σε μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της βρετανικής επιθεώρησης Monthly Notices of the British Astronomical Society, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο πλανήτες πέρα από τον Πλούτωνα. Οι υπολογισμοί τους βασίζονται στην ασυνήθιστη συμπεριφορά της τροχιάς των ουράνιων σωμάτων που ονομάζονται Απώτατα Υπερποσειδώνια Σώματα (ΕΤΝΟ). Τα ουράνια αυτά σώματα πρέπει να βρίσκονται σε μια ζώνη η οποία απέχει 150 αστρονομικές μονάδες από τον Ηλιο. Η αστρονομική μονάδα είναι μια μονάδα αποστάσεων στο ηλιακό σύστημα και ισούται με την απόσταση ανάμεσα στον Ηλιο και τη Γη, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τα Απώτατα Υπερποσειδώνια Σώματα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο τροχιάς με τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Ωστόσο οι παρατηρήσεις για περίπου δώδεκα τέτοια σώματα σχηματίζουν μια διαφορετική εικόνα, αναφέρουν οι Βρετανοί και οι Ισπανοί αστρονόμοι.

Αν οι επιστημονικοί υπολογισμοί ευσταθούν, αυτά τα σώματα είναι διασκορπισμένα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, η οποία κυμαίνεται από 150 έως 525 αστρονομικές μονάδες και η τροχιά τους διαθέτει κλίση περίπου είκοσι μοιρών. Για να εξηγηθεί αυτή η παράδοξη κατάσταση, οι αστρονόμοι υποδεικνύουν ότι στην περιοχή πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον κάποια πολύ μεγάλα ουράνια σώματα, κάποιοι πλανήτες, και η βαρυτική τους δύναμη να προκαλεί την παράξενη κίνηση των μικρότερων ουράνιων σωμάτων.

«Η πληθώρα των αντικειμένων με τις παράδοξες παραμέτρους τροχιάς μάς κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποιες αόρατες δυνάμεις που μεταβάλλουν την κατανομή των σωμάτων αυτών που αποκαλούμε Απώτατα Υπερποσειδώνια Σώματα», εξηγεί ο Κάρλος ντε λα Φουέντε Μάρκος του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης.

«Τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι περιορισμένα αλλά οι υπολογισμοί μάς υποδεικνύουν ότι εκεί πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο πλανήτες χωρίς να αποκλείεται να είναι πολύ περισσότεροι, και οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος», αναφέρει ο Μάρκος στο ισπανικό πρακτορείο επιστημονικών ειδήσεων Sinc. «Αν επαληθευθούν οι παρατηρήσεις μας, τότε θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της αστρονομίας».

Επί του παρόντος, αξίζει να σημειωθεί, δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να επαληθεύουν αυτή τη θεωρία.

Η ομάδα του Μάρκος, που περιλαμβάνει και αστρονόμους από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δημιούργησε ένα πρότυπο βασισμένο στις μεταβολές που παρατηρήθηκαν στην τροχιά ενός κομήτη, του 96P/Machholz 1, όταν προσέγγισε τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Mε βάση αυτό το πρότυπο η κίνηση των ΕΤΝΟ συνάδει με την ύπαρξη ενός πλανήτη στις 200 αστρονομικές μονάδες και ενός άλλου στις 250 αστρονομικές μονάδες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή