Αλγόριθμος βρίσκει τον σύντροφο της ζωής μας

Αλγόριθμος βρίσκει τον σύντροφο της ζωής μας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νιώθετε μοναξιά και αναρωτιέστε ποιες είναι μαθηματικά οι πιθανότητες να βρείτε επιτέλους τον ή την κατάλληλη σύντροφο; Υπάρχει ελπίδα να το μάθετε: να απευθυνθείτε στον αλγόριθμο της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας Nanaya (www.nanaya.co). Το σχετικό λογισμικό προβλέπει πόσο πιθανό είναι να βρείτε το ταίρι σας, είτε δεν έχετε τώρα κάποια σχέση είτε έχετε αλλά δεν σας ικανοποιεί. Πρόκειται για μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή με βασικό σύνθημα τη φράση «Προβλέψτε το μέλλον της ερωτικής ζωής σας». Ο αλγόριθμος που κρύβεται πίσω από την εφαρμογή βασίζεται σε εξελιγμένες στατιστικές μεθόδους, που ήδη αξιοποιούνται στα χρηματοοικονομικά, στις επιχειρήσεις και στην επιστημονική έρευνα. Υστερα από ένα λεπτομερές ηλεκτρονικό τεστ προσωπικότητας που κάνει ο ενδιαφερόμενος, μαθαίνει τις πιθανότητες να βρει τον έρωτα της ζωής του, αν και η ιστοσελίδα φροντίζει να διευκρινίσει πως «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ο τέλειος σύντροφος ή η τέλεια σχέση».

Ο δημιουργός του Nanaya, ο μηχανικός Ρασίντ Αμινί, σύμφωνα με το New Scientist, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τον αλγόριθμο λίγους μήνες αφότου χώρισε τη φίλη του με την οποία ήταν μαζί επί δύο χρόνια. Στόχος του είναι ένα online εργαλείο που να δείχνει στους ανθρώπους πόσο τυχεροί μπορεί να είναι στα ερωτικά τους, ώστε, μεταξύ άλλων, να μην καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες και έτσι να μην απογοητεύονται υπερβολικά. Ο Ρασίντ Αμινί, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν σε διαστημικά προγράμματα της NASA, θέλει, όπως εξήγησε, να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρίσκουν πιο ταιριαστό σύντροφο, ιδίως αν πρόκειται να δεσμευτούν μακροχρόνια σε έναν γάμο. Ο ενδιαφερόμενος αποκαλύπτει τον εαυτό του στο σχετικό ερωτηματολόγιο προσωπικότητας και, παράλληλα, τις προτιμήσεις του για έναν μελλοντικό σύντροφο.

Το πρόγραμμα ρωτάει πράγματα όπως: «Σας αρέσει να μιλάτε με ξένους;» – «Πόσους καλούς φίλους έχετε;» – «Πόση επιτυχία είχατε έως τώρα στην προσέλκυση ατόμων που σας ενδιέφεραν;» – «Θα βγαίνατε ραντεβού με κάποιον από τη δουλειά σας;» – «Πόσο τυχεροί είστε;» κ.ά. Τελικά, το λογισμικό αναλαμβάνει να αξιολογήσει ποιο τμήμα του πληθυσμού ταιριάζει με τον χαρακτήρα και τις προτιμήσεις του καθενός ή της καθεμιάς. Βασικός παράγοντας που λαμβάνεται υπ’ όψιν από τον αλγόριθμο είναι το πόσο εύκολα γνωρίζει κάποιος νέους ανθρώπους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή