Αντιδράσεις εννέα δήμων για τα λύματα

Αντιδράσεις εννέα δήμων για τα λύματα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση 9 δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά προκάλεσε το ρεπορτάζ της «Κ», περί της μεταφοράς των λυμάτων των δήμων Παλλήνης και Σαρωνικού στην Ψυττάλεια. Οι 9 δήμαρχοι κατηγορούν την ΕΥΔΑΠ ότι η περαιτέρω επιβάρυνση της Ψυττάλειας είναι επικίνδυνη, ενώ η επιλογή της μεταφοράς λυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις ενεργοβόρος και αντιοικολογική. Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ απορρίπτει τα επιχειρήματα των δημάρχων για την Ψυττάλεια ως στερούμενα επιστημονικής βάσης, χωρίς ωστόσο να αιτιολογεί επαρκώς γιατί επελέγησαν για μεταφορά μόνο οι συγκεκριμένοι δύο δήμοι.

Την κοινή ανακοίνωση για το θέμα υπογράφουν οι δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάνου, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, καθώς και ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Οπως υποστηρίζουν, ο σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ για τη μεταφορά λυμάτων από Παλλήνη και Σαρωνικό είναι επικίνδυνος, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση της δυναμικότητας της Ψυττάλειας. Επιπλέον, είναι ενεργοβόρος και αντιοικολογικός, καθώς απαιτεί την κατασκευή 13 αντλιοστασίων μέχρι την Ψυττάλεια. Τέλος, θεωρούν ότι με την απόφαση αυτή «η δυτική Αττική και ο Πειραιάς λειτουργεί ως αποθήκη όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων με περιθώριο για ακόμα περισσότερους».

«Θεωρούμε ότι είναι ανήθικο να μεταφέρονται όλες οι ανεπιθύμητες δραστηριότητες στον Πειραιά και τη Δυτική Αττική», λέει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γουρδομιχάλης. «Σε πιο μικρές πόλεις από την Αθήνα υπάρχουν 5-6 μεγάλοι βιολογικοί καθαρισμοί. Εδώ, το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής καταλήγει στην Ψυττάλεια. Η ΕΥΔΑΠ στηρίζει το οικονομικό ή άλλο σχεδιασμό της σε βάρος μας». Να σημειωθεί ότι το θέμα είχε φέρει στη Βουλή προ διετίας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Καρύδης.

«Eξοικονόμηση πόρων»

Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ απορρίπτει και πάλι ως ανυπόστατα τα επιχειρήματα περί επικινδυνότητας της Ψυττάλειας. «Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας σήμερα λειτουργεί με φορτίο πολύ μικρότερο των δυνατοτήτων της. Η απότομη πληθυσμιακή αύξηση που επικαλούνται οι δήμαρχοι δεν διαφαίνεται πουθενά», υποστηρίζει στην «Κ» ο κ. Κώστας Βουγιουκλάκης, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Εργων της ΕΥΔΑΠ. «Για την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη και τον Σαρωνικό θα χρειαστούν 9 αντλιοστάσια. Η πιθανότητα να πάθουν βλάβη είναι η ίδια με τα υπόλοιπα 42 που λειτουργούν στην Αττική – τα περισσότερα κατά μήκος της παραλιακής. Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, είναι ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές και να συνδέσει δύο δήμους που είναι στα όρια του δικτύου της. Η λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης στους δύο δήμους θα είναι ενεργοβόρος, ωστόσο εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι από την ακύρωση του βιολογικού καθαρισμού στη Φώκαια (δήμος Σαρωνικού) και τη μείωση του μεγέθους του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων (σ.σ. εκεί όπου θα οδηγούνταν η Παλλήνη, αν ποτέ κατασκευαστεί)». Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκλάκη, το κόστος της σύνδεσης του δήμου Σαρωνικού με την Ψυττάλεια είναι 56 εκατ. ευρώ (έναντι 138 εκατ. ευρώ που θα κόστιζε η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στη Φώκαια) και το ετήσιο κόστος λειτουργίας στα 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ. Ενώ για την Παλλήνη η σύνδεση με την Ψυττάλεια έχει το ίδιο κόστος -29 εκατ. ευρώ- με τη σύνδεση με τον (μελλοντικό) βιολογικό στα Βόρεια Μεσόγεια.

Τέλος, όσο για την επιλογή της Ψυττάλειας για τη δημιουργία του κύριου βιολογικού καθαρισμού της πρωτεύουσας, η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια επιλογή δύσκολα αναστρέψιμη. «Ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης σχεδιάστηκε το 1928-30 και ολοκληρώθηκε το 1952, με αποδέκτη τη θάλασσα στον Ακροκέραμο, απέναντι από την Ψυττάλεια. Τότε οι περισσότερες περιοχές εκεί ήταν χωριά», λέει ο κ. Βουγιουκλάκης. «Δεν τίθεται ταξικό ζήτημα. Ο σχεδιασμός μας σήμερα γίνεται μόνο με τεχνικοοικονομικά κριτήρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή