Αντίδραση στη στήριξη από Λεπέν

Αντίδραση στη στήριξη από Λεπέν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις και σύγκρουση προκάλεσε στην Αθήνα η πρωτοβουλία της επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, να εκδηλώσει την υποστήριξή της σε ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. «Στην Ευρώπη υπάρχει ένα χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί, με τους λαούς να παίρνουν στα χέρια τους τις τύχες τους ενάντια στον ολοκληρωτισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συνεργών της, των διεθνών χρηματαγορών», δήλωσε η Λεπέν στη Le Monde, επισημαίνοντας ότι «η θέση μας είναι απόλυτα συνεκτική. Αυτό δεν με κάνει αγωνίστρια της άκρας Αριστεράς. Δεν συμφωνούμε σε όλο το πρόγραμμα μαζί τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Ωστόσο, θα χαρούμε με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε ότι η νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενισχύσει το στρατόπεδο του ευρωσκεπτικισμού, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ, και κατέληξε αναφέροντας ότι σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου «δεν υπάρχει ισοδύναμο του Εθνικού Μετώπου, τη θέση μας παίρνει η άκρα Αριστερά». Η εκτίμηση από την πλευρά της Le Monde ήταν ότι η κ. Λεπέν εξέφρασε υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας, μεταξύ άλλων, να διατυπώσει την αποστασιοποίησή της από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έσπευσε να αντιδράσει, χαρακτηρίζοντας «αηδιαστική και ψεύτικη» τη δήλωση και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα της ακροδεξιάς.

Η Ν.Δ. σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της κ. Λεπέν», προσθέτοντας ότι «στην Ευρώπη οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας και οι ακραίες συνιστώσες του θα οδηγήσουν την πατρίδα μας στην απομόνωση. Μόνον ο ίδιος επιχειρεί να το κρύψει. Ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που ΔΕΝ θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα!». Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή δήλωσε: «Κι εμείς ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη αυτού του ακροδεξιού κόμματος. Αποφεύγοντας έτσι την κατάταξή του στα κόμματα που αποτελούν απειλή για την ευρωπαϊκή οικογένεια και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών».

Υψηλοί τόνοι

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση σε υψηλούς τόνους από την πλευρά της Κουμουνδούρου, που επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη αποτελεί ανάχωμα στην Ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Λεπέν, αλλά και μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας από τους εχθρούς της. Υποδείξεις από το κόμμα του κ. Μπαλτάκου και του κ. Βορίδη δεν δεχόμαστε. Πολύ περισσότερο, όταν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας διαμορφώνουν το έδαφος ανάπτυξης της ακροδεξιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή