Ν.Δ.: Το δίλημμα είναι Αντ. Σαμαράς ή Αλ. Τσίπρας

Ν.Δ.: Το δίλημμα είναι Αντ. Σαμαράς ή Αλ. Τσίπρας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δίλημμα «Αντ. Σαμαράς ή Αλ. Τσίπρας» θέτει, με έμφαση πλέον, η Ν.Δ. ενόψει των αποφασιστικών εκλογών της Κυριακής, προς άγραν των αναποφάσιστων αλλά και πολιτών που κινούνται στον χώρο του Κέντρου και αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο κόμματα μοιάζουν να επικεντρώνουν τα μηνύματά τους στον χώρο των μετριοπαθών εκλογέων, οι μεν αναδεικνύοντας τους κινδύνους που υποκρύπτει το πρόγραμμα της Κουμουνδούρου, οι δε επιδιώκοντας να κατευνάσουν την ανησυχία.

Ο πρωθυπουργός περιόδευσε χθες σε περιοχές της Ανατ. Αττικής (Μαρκόπουλο, Κορωπί) και του παραλιακού μετώπου (Γλυφάδα, Παλ. Φάληρο), επιδιώκοντας να ενισχύσει τη δυναμική της Ν.Δ. στις, ούτως ή άλλως, δύσκολες Περιφέρειες της Β΄ Αθηνών και της (πρώην Υπολοίπου) Αττικής, όπου και το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, για την κεντρική συγκέντρωση στο Βελλίδειο, παρόντος και του κ. Κ. Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας την επικείμενη εκλογή «την πλέον κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών», αφού από αυτή θα κριθεί «σε ποια κατεύθυνση θα πάει το καράβι της πατρίδας». Την Παρασκευή θα μιλήσει στην Αθήνα στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο.

Το σύνολο της προεκλογικής στρατηγικής της Ν.Δ., στην τελική ευθεία, οικοδομείται πάνω στο δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας», με προφανή στόχο να ενισχυθεί η αίσθηση της «χαμένης ψήφου» προς τα μικρότερα κόμματα. «Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι -ειδικά σε αυτή την πολιτική συγκυρία- δεν υπάρχουν περιθώρια για τρίτες και για ουδέτερες ψήφους, όλη η εκλογική διαδικασία είναι ποιος θα βγει πρώτος», επεσήμανε ο κ. Ανδ. Παπαμιμίκος.

Χθες, με την πολιτική αντιπαράθεση για το νομισματικό μέλλον της Ελλάδας, τον ELΑ και τα σχέδια ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ να σοβεί, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ως εγγυητής της σταθερότητας και υπογράμμισε ως πρωταρχική του μέριμνα τη «θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος και της ελληνικής οικονομίας». Δημοσιοποίησε κύκλο επαφών που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. «Οι συμπατριώτες μου, όπως με εμπιστεύτηκαν σε αυτά τα 2,5 χρόνια τα δύσκολα, θέλω να είναι βέβαιοι ότι και σήμερα, αλλά και στις 26/1, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την πατρίδα, με σιγουριά και χωρίς παχιά λόγια και υπερβολές, που αυτή τη στιγμή μόνο κακό κάνουν στην οικονομία», είπε ο κ. Σαμαράς, ζητώντας «σοβαρότητα απ’ όλους».

Είχε προηγηθεί σύρραξη μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας συνέντευξης του κ. Γ. Βαρουφάκη στη εφημερίδα La Tribune. Ο εκ των οικονομικών συμβούλων του κ. Τσίπρα προέκρινε, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, τον «θάνατο» (τη ρήξη με την Ευρωζώνη και τη χρεοκοπία). Χαρακτήρισε «ηλιθιότητα» το αναπτυξιακό «πακέτο Γιουνκέρ», ενώ απέρριψε την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι. «Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων», σημειώνεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, με την Κουμουνδούρου, διά του κ. Σκουρλέτη, να μην μπαίνει στην ουσία των όσων είπε ο κ. Βαρουφάκης αλλά να απαντά ότι «το να μη γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ θα πιστοποιεί την πλήρη και απόλυτη αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή