Βιώσιμη στρατηγική για την ελληνική κοινωνία

Βιώσιμη στρατηγική για την ελληνική κοινωνία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτό αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε από το 2010: το πρόγραμμα των μνημονίων είναι αναποτελεσματικό, καταστροφικό και πρέπει να εγκαταλειφθεί και να αντικατασταθεί από μια βιώσιμη στρατηγική για την Ελλάδα. Ο όρος «βιώσιμη στρατηγική» από εδώ και εμπρός θα συναρτάται με τις ανάγκες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε 5 χρόνια τώρα, όπου το ζήτημα της βιωσιμότητας δεν περιελάμβανε κριτήρια αναφορικά με την αξιοπρέπεια και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή που ήδη έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα στο διεθνές και εγχώριο γίγνεσθαι με την προσφυγή στις κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι είναι σε θέση με τη στήριξη του ελληνικού λαού να επιβάλει με την καλή έννοια του όρου ότι οι ανάγκες και οι προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών θα γίνονται σεβαστές ή τουλάχιστον θα λαμβάνονται υπόψη από εδώ και εμπρός. Αυτή η θέση είναι απολύτως εύλογη για κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της και είναι ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα. Ενα βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας και για την έναρξη μιας πορείας που μπορεί να ζεστάνει τις καρδιές και να κινητοποιήσει τα μυαλά των Ελλήνων πολιτών.

Το επόμενο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται σε μια στρατηγική ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία βασίζεται στη μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική πηγή της Ελλάδας: το ανθρώπινο δυναμικό της. Για μια σειρά ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους στην ελληνική κοινωνία τεράστιοι πόροι έχουν επενδυθεί στην ανάπτυξη των πολιτών. Οι Ελληνες πολίτες φέρουν τεράστιο απόθεμα δυνατοτήτων –παρά τη λυσσαλέα επιχείρηση υποβάθμισής τους σε όλα τα επίπεδα τις τελευταίες δεκαετίες– το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας. Για όποιον και όποια δεν έχει τυφλωθεί από τη λογική του κέρδους και του ανταγωνισμού, είναι εντελώς προφανές ότι η νεοφιλελεύθερη στρατηγική όχι μόνο δεν μπορεί να συλλάβει καν αυτό το τεράστιο ιστορικό και πολιτισμικό κοίτασμα δυνατοτήτων ως το κομβικό πλεονέκτημα για την ελληνική κοινωνία, αλλά αντιθέτως επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις της στην ολοσχερή καταστροφή του. Στον αντίποδα, με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μεταφέροντας τις αποφάσεις στους πολίτες, εμπεδώνοντας δομές δημόσιας πολιτικής όπου τον πρώτο ρόλο θα τον έχουν οι ίδιοι και οι δυνατότητές τους και συντονίζοντας τη δική τους δραστηριότητα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο μάξιμουμ αυτές τις ενσωματωμένες στους ανθρώπους δεξιότητες και ικανότητες. Και εδώ ερχόμαστε στο μείζον ζήτημα της νοοτροπίας. Για να μπορεί να προχωρήσει αυτός ο μετασχηματισμός πρέπει να αρχίσει να διευρύνεται μια διαφορετική νοοτροπία για τη δημόσια πολιτική, μια νοοτροπία σοβαρότητας, δημοκρατικής λειτουργίας και σεβασμού του δημόσιου συμφέροντος. Δεν είναι η μοίρα του ελληνικού λαού η νοοτροπία των «κολλητών», των πελατειακών σχέσεων, της περιφρόνησης των δημοκρατικών θεσμών και της ακραίας αυθαιρεσίας της εγχώριας ολιγαρχίας. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι καθοριστική καθώς με τα «ψέματα» δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση η οποία είναι και κρίση νοοτροπιών, αξιών και συμπεριφορών. Αυτό θα είναι ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο μας.

* Ο κ. Ανδρέας Καρίτζης είναι υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ blog: karitzis.wordpress.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή