Γιάννης Κοντός, ο ευθύβολος ποιητής

Γιάννης Κοντός, ο ευθύβολος ποιητής

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φιγούρα του συνοδευόταν πάντα με εκείνα τα μεγάλα και μακριά κασκόλ, που φορούσε ο ποιητής Γιάννης Κοντός, ακόμα κι όταν είχαν αρχίσει οι ζέστες. Τον φρόντιζε τον εαυτό του, αλλά δεν επισκεπτόταν συχνά τους γιατρούς. Ετσι, δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως τα προβλήματα καρδιάς που είχε, ταλαιπωρήθηκε το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο με εγχειρήσεις, θεραπείες, εντατική και χθες τα ξημερώματα έχασε τη μάχη. Ηταν 72 ετών – γεννήθηκε το 1943 στο Αίγιο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως ασφαλιστής. Από το 1971 έως το 1976 είχε μαζί με τον Θανάση Νιάρχο το βιβλιοπωλείο «Ηνίοχος», που έγινε τόπος συνάντησης διανοουμένων και λογοτεχνών. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1965 και εξέδωσε βιβλίο το 1970. Θεωρείται από τους βασικούς εκπροσώπους της γενιάς του ’70. Και ήταν πολυγραφότατος. Εξέδωσε στη διάρκεια της ζωής του δεκαπέντε ποιητικά βιβλία και δύο πεζά («Τα ευγενή μέταλλα» τόμος 1 και 2).

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στις εκδόσεις «Κέδρος» και ήταν ο πρώτος αναγνώστης πολλών ποιητικών συλλογών. Ενθάρρυνε και βοήθησε να βρουν τον δρόμο προς τα βιβλιοπωλεία έργα πολλών καταξιωμένων σήμερα ποιητών.

Ο Γιάννης Κοντός αγαπούσε με το ίδιο πάθος την ποίηση, το θέατρο και τη ζωγραφική. Γι’ αυτό και πολλά βιβλία του συνοδεύονταν από έργα Ελλήνων ζωγράφων που συνομιλούσαν με τους στίχους του.

«Με μεγάλη οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Γιάννη Κοντού, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Ο Γιάννης Κοντός ήταν ένας από τους κύριους εκπροσώπους της ποιητικής γενιάς του ’70, οξύνους κριτικός και ευθύβολος ποιητής, που συνεισέφερε αποτελεσματικά στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα, από τη μεταπολίτευση έως σήμερα», λέει στην ανακοίνωσή της, διόλου τυπική, η Εταιρεία Συγγραφέων και έχει δίκιο σε όλα. Το κριτικό του κομμάτι ήταν διττό, αφού και έγραφε, αλλά και επέλεγε τις συλλογές που άξιζε να εκδοθούν, όταν τα χειρόγραφα έφταναν, τότε, με τα καρότσια στους εκδοτικούς οίκους. Και αναζητούσε πάντα το καινούργιο, στις νέες φωνές, στις νέες ποιητικές γενιές. «Από έφηβο με προσδιόρισε ο μοντερνισμός. Αυτός με οδήγησε στα πρώτα μου βήματα. Αυτός με απελευθέρωσε», έλεγε σε μια τελευταία του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βραβεύσεις

Ο Γιάννης Κοντός για τη διαδρομή του αυτή τιμήθηκε το 1998 με Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2009 από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Θα τον αποχαιρετίσουμε το Σάββατο 24/1, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο Παπάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή